Sambarytmer for Romania i Baku

Det blir sommer og sol når Romania går på scenen i ESC 2012. I gårsdagens nasjonale finale, Selectia Nationala, gikk den latinoinspirerte «Zaleilah» fremført av gruppen Mandinga til topps i en jevn og spennende avstemning, og blir dermed Romanias representant i Baku.

I alt 15 bidrag sto på startstreken i Bucuresti for å kjempe om seieren, og feltet var variert og spennende musikalsk sett. Dessverre var flere av fremføringene preget av litt sure stemmer hos vokalistene, og sceneopptredene bød heller ikke på de store variasjonene. Dette kan kanskje skyldes at forberedelsestiden for artistene har vært litt i knappeste laget, da kanalen TVR ikke kom virkelig i gang med oppkjøringen til Selectia Nationala før for noen uker siden.

I tillegg til de 15 deltakerne fikk seerne se franske Anggun og irske Jedward fremføre sine ESC-bidrag til playback i løpet av sendingen, og fjorårets rumenske seierherrer, Hotel FM, var også til stede for å fremføre sin vinnerlåt Change.

Da avstemningen begynte, viste det seg at Mandinga hentet hjem flest telefonstemmer, og bandet fikk dermed 12 poeng i den kategorien, mens de hardeste konkurrentene, Catalin Josan og gruppen Electric Fence fikk henholdsvis 10 og 7 poeng.

Da jurymedlemmene skulle avgi sine stemmer, var det Electric Fence og deres noe eksperimentelle låt som var mest populær. Men Mandinga sikret seg andreplassen her, og fikk dermed 10 poeng, noe som holdt til seier sammenlagt.


Topp 3 i finalen ble (jurystemmer + telefonstemmer):

1) Mandinga – Zaleilah – 10 + 12 = 22 poeng

2) Electric Fence – Sun-ta – 12 + 7 = 19 poeng

3) Catalin Josan – Call My Name – 8 + 10 = 18 poeng

Det blir dermed Mandinga som får reise til Baku med bidraget Zaleilah, som er en spenstig, samba-inspirert sommerlåt med både sekkepipe og trekkspill i lydbildet, og med tekst på spansk og engelsk. Bandet består egentlig av så mange som 10 medlemmer fra flere ulike land, og har spilt sammen med skiftende sammensetning siden den spede begynnelsen i 2003.

 

Mandinga vil utvilsomt satse på å videreføre Romanias sterke ESC-statistikk, i og med at landet har kvalifisert seg til finalen hvert eneste år siden semifinalene ble innført i 2004.

I Baku skal Romania opptre i første halvdel av første semifinale den 22. mai.

Kilder: eurovision.tv, artline.ro

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien