Dagens bidrag: Hellas

Som tredje land ut i første semifinale byr Hellas på årets første uptempo-bidrag i låten «Aphrodisiac.» Med fengende etnopop ispedd tradisjonelle greske instrumenter satser veldreide Eleftheria Eleftheriou på å føre Hellas høyt på resultatlistene i år igjen.

Som kjent er Hellas et av landene i Europa som er hardest rammet av finanskrisen, noe som ga seg utslag i hvordan årets greske finale ble arrangert. Plateselskapet Universal ble hentet inn som partner og fikk i oppdrag å skaffe både låter og artister i tillegg til å stå for mesteparten av kostnadene i forbindelse med promotering, reise og opphold i Baku.

For å spare TV-kanalen ERT for ytterligere utgifter ble den nasjonale finalen ikke arrangert i et studio, men i et av Athens største kjøpesentre, West River Mall. Selve utvelgelsen ble heller ingen omfattende affære, med bare fire låter på startstreken, og disse ble fremført til 100% playback. Alle fire låtene var uptempo-bidrag med vestlig innflytelse, men det var den mest etniske og typisk «greske» av dem – Aphrodisiac – som gikk helt til topps.

Artisten som skal fremføre Aphrodisiac i Baku er 23 år gamle Eleftheria Eleftheriou, som opprinnelig kommer fra Kypros. Hun ble født i byen Paralimni den 12. mai 1989, og drømte allerede som liten jente om å bli sangerinne. Hun fikk både piano- og sangtimer gjennom oppveksten, og bare 16 år gammel fikk hun synge solo sammen med det kypriotiske kringkastingsorkesteret.

Året etter, i 2006, deltok Eleftheria i den nasjonale ESC-finalen på Kypros, der hun plasserte seg som nummer syv med låten Play That Melody To Me. Hun fortsatte etter dette sin musikkutdannelse ved Universitetet i Surrey i Storbritannia, før hun forflyttet seg til Hellas i 2008 for å være med i deres utgave av X-factor.

Eleftheria var den av deltakerne som fikk mest oppmerksomhet på forhånd og ble regnet som favoritt, men røk ut på en litt forsmedelig sjetteplass. Som et resultat av deltakelsen fikk hun imidlertid i stand et samarbeid med den ikke ukjente ESC-deltakeren Sakis Rouvas.

I 2010 forsøkte Eleftheria seg i en nasjonal ESC-finale igjen, men denne gang i Hellas. Låten het Tables Are Turning, men den ble lekket i media før fristen, og dermed ble den diskvalifisert. Etter dette skiftet Eleftheria plateselskap til Universal og har i de siste par årene drevet intensiv turnévirksomhet i både Hellas, Kypros og Australia. Hun ble håndplukket til å fremføre Aphrodisiac i årets greske utvelgelse, og i sitt tredje forsøk i en nasjonal finale lyktes det henne altså å gå helt til topps og få representere de greske fargene i Baku.

Bidraget Aphrodisiac er, som mange andre i årets Eurovision, skrevet av svenske opphavsmenn- og kvinner. Gresk-svenske Dimitri Stassos har nemlig skrevet låten i samarbeid med helsvenske Mikaela Stenström og Dajana Lööf. Stassos har også tidligere jobbet med svenske komponister og har blant annet hatt flere bidrag med i Melodifestivalen – for eksempel låten Alla fra 2009. I tillegg er han en av komponistene bak Spanias ESC-bidrag fra 2009, La noche es para mi.

I Baku skal Hellas altså ut som land nummer 3 i første semifinale, og med Aphrodisiac vil Eleftheria utvilsomt satse på å opprettholde grekernes glimrende ESC-statistikk og ta seg til finalen, der de har havnet blant de 10 beste hvert eneste år siden 2004.

Kilder: eurovision.tv, Wikipedia

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien