Dagens bidrag: Albania

Neste land ut i den første semifinalen er Albania, som for femte år på rad stiller med en kvinnelig soloartist. Det er unge Rona Nishliu albanerne setter sin lit til i årets ESC når hun skal fremføre den emosjonelle og uhyre krevende balladen «Suus.»

Tradisjonen tro ble Albanias ESC-bidrag plukket ut fra Festivali i Këngës, som denne gangen feiret sitt 50 års-jubileum i romjulen. Akkompagnert av det 53 mann store symfoniorkesteret til TV-kanalen RTSH gikk i alt 20 låter gikk videre fra semifinalene til finalen, og i et startfelt preget av mange likelydende bidrag var det Rona Nishlius inderlige tolkning av Suus som helt klart vakte størst begeistring.

Albania praktiserer ikke telefonavstemning i Festivali i Këngës, så det var en ekspertjury på syv som skulle avgi poengene. Suus fikk høye poeng fra samtlige jurymedlemmer, stakk av med fem av syv 12-poengere og kammet totalt hjem 77 poeng av 84 mulige.

Med seieren blir Rona Nishliu den første artisten fra Kosovo som skal representere Albania i ESC. Hun ble født i 1985 og vokste opp i byen Mitrovica i det daværende Jugoslavia. Hennes musikalske karriere startet da hun meldte seg på den albanske utgaven av Idol i 2004 og endte opp med en topp 5-plassering. Samme år var hun også med i Festivali i Këngës for første gang, og der nådde hun finalen og vant junior-prisen sammen med to andre jenter for låten Flakareshë.

Siden dette gjennombruddet har Rona arbeidet som artist, med blant annet åtte singleutgivelser på CV’en. Hun synger alt fra popmusikk til jazz og soul, og har rukket å gjøre seg bemerket i flere land på Balkan med sin store stemmeprakt. Ved siden av artistkarrieren jobber Rona til daglig som programleder på kanalen Radio Blue Sky i Kosovos hovedstad Pristina. I tillegg har hun engasjert seg i ulike typer hjelpearbeid i Kosovo og arbeidet med autistiske barn.

Bidraget Suus som Rona skal fremføre i Baku skiller seg klart ut i årets startfelt, og byr på kanskje de vanskeligste vokalkrumspringene vi har hørt på en ESC-scene på lange tider. Det er Florent Boshnjaku som har skrevet melodien til bidraget, mens Rona selv har skrevet teksten. Den omhandler slutten på et forhold og beskriver hvordan Rona bare har lyst til å gråte nå når alt er over. Selve låttittelen er på latin og betyr «personlig.»

I tiden etter Festivali i Këngës har Rona og teamet rundt henne oppholdt seg i Los Angeles, der de har omarrangert låten og kortet den ned fra sine opprinnelige fire minutter til et mer ESC-tilpasset lengde. De har også spilt inn en video til bidraget som understreker låtens kunstneriske og følelsesladde budskap.

Suus blir Albanias niende ESC-bidrag gjennom tidene, og de har fremdeles 7. plassen fra 2004 som sitt beste resultat. Landet har nådd finalen i fem av sine forsøk, men i fjor ble det stopp i semifinalen for Aurela Gaçe og hennes Feel the Passion. Om det går bedre for Rona Nishliu og Suus i år, gjenstår å se – men at dette fort kan bli en av årets fagjuryfavoritter er det kanskje ikke mye å si på.

Kilde: eurovision.tv

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien