Dagens bidrag: Romania

Romania byr som oftest på fart, rytmer og liv i Eurovision, og årets bidrag er ikke noe unntak i så måte. Det er musikkollektivet Mandinga som skal representere de rumenske fargene i Baku med latinolåten «Zaleilah» etter at de gikk til topps i årets Selectia Nationala.

Romania var i år uvanlig sent ute med å kunngjøre sine ESC-planer, noe som førte til spekulasjoner om at landet kanskje kom til å trekke seg på grunn av dårlig økonomi. TV-kanalen TVR gikk ut og avkreftet disse ryktene, og det ble så kjent at man hadde forsøkt å kjøre en intern utvelgelse og overtale Romanias superstjerne Inna til å stille opp. Hun takket imidlertid nei da hun hadde en stor turné planlagt, og dermed ble planene lagt for en nasjonal finale allikevel.

TVR annonserte en ønskeliste på artister de ville ha med, og åpnet samtidig for at bidrag som allerede var sluppet på markedet etter EBUs offisielle frist den 1. oktober kunne delta. I alt 63 låter kom inn, og 15 av disse ble plukket ut til finalen av en spesialjury der blant andre norsk-rumenske Ovi deltok.

Finalen gikk av stabelen den 10. mars, og som vanlig var det en blanding av jury- og telefonstemmer som avgjorde vinneren. Mandinga fikk toppscore fra publikum og kom på andreplass hos juryen, og stakk dermed av med seieren sammenlagt foran bandet Electric Fence og forhåndsfavoritten Catalin Josan.

Gruppen som skal representere Romania i år er en spennende miks av musikere fra Romania og Cuba, og den har eksistert med ulik sammensetning i hele 10 år. Blant annet har en tidligere rumensk ESC-deltaker, Elena Gheorghe, vært vokalist i bandet fra 2002 til 2005. Mandinga blander mange ulike musikkstiler og spiller alt fra «tradisjonell» latinomusikk til latino-jazz, balkan-salsa og club-musikk, og bandet har oppnådd anerkjennelse langt utenfor Romanias grenser med sine opptredener.

For tiden er det syv musikere i Mandinga – vokalist Elena, Alex på trompet, Chupi på trommer, El Niño på congas, Omar på piano, Zach på saksofon og Tony på trombone. Fordi det kun kan være seks personer på scenen i Eurovision, må imidlertid Tony satse på å være backupstøtte i Green Room i Baku.

Mandinga har gitt ut fire album hittil, og arbeider nå med sitt femte – Club de Mandinga – som etter planen skal utgis i løpet av året. Der vil utvilsomt også ESC-bidraget Zaleilah inngå. Melodien er skrevet av Costi Ionita, mens bandmedlemmene Elena Ionescu og Dihigo Omar Secada har skrevet teksten, som for det meste er på spansk, med noen engelske linjer i refrenget. Budskapet i låten er at man skal danse med den man elsker, slippe seg løs og bare la rytmene, vinden og følelsene ta overhånd.

Romania har en strålende kvalifiseringsstatistikk i ESC, og har gått videre til finalen hvert eneste år etter at semifinalene ble innført i 2004. To tredjeplasser, i 2005 og 2010, er foreløpig beste resultat. I fjor endte bandet Hotel FM og låten Change på en litt skuffende 17. plass i finalen – et resultat Mandinga håper å forbedre når de inntar Baku med den festlige Zaleilah i slutten av mai og spiller opp sin latinomusikk for å forføre både juryer og publikum til å stemme på dem.

Kilde: eurovision.tv, www.mandinga.ro

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien