Dagens bidrag: Latvia

Fra det lune Hellas i sør, går veien op til det mere kølige nord, hvor Latvia står klar med vinneren av Eirodziesma 2012. Artisten Anmary og låten «Beautiful song» er Baltikum-statens håp i år.

Linda Amantova, eller som artist navn Anmary har haft musikken i sit liv helt fra barns bein. Hun har studert musik på både børne- og videregående niveau, og seinere hen gikk veiene av konservatoriet Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmija i Riga, hvor det blev jazz & populærmusik der blev spesialerne. Reisen siden barndommen, og den bagasje der er kommet med, har gjort henne til livet i dag, hvor hun lever som musikker, og hvor hun underviser i musik og vokal.

Hun har spillet i musicalen «West side story», og været forsanger i flere grupper gjennom tiden. Hun har ligeledes reist med Hamburg Symphony Orkester i Belgien, Frankrig, Spanien & Tyskland.Tilbake i 2009 deltok Anmary første gang i Eirodziesma, hvor hun som en del av gruppen «Policistas» sang låten «In love we trust», men jenterne kom dog aldrig videre fra semifinalen. Neste skridt på veien mot toppen blev i den andre utgave av Talent Fabrikken i Latvia, Talentu Fabrika, hvor hun tok sig til en hederlig andre plass.

I år gikk hun så hele veien da hun entrede Eirodziesma finalen, der som vanligt gikk av staben fra havnebyen Ventspils. Det hele startede med 71 mottagene bidrag hos LTV, hvor 20 av dem kom sig til de 2 semifinaler, som først lagde grunlaget for finalen, hvorfra 5 låter kom sig videre fra hver av dem. I finalen blev alle bidragene kogt ned til 3, som gikk videre til superfinalen. Hele finaleshowet avgjordes av en deling mellem en ekspertjury og seerne, som fannt Anmay med låten «Beautyful song» som det bedste bud til Eurovisjonen.

Anmary2012

Personligt foretrækker Anmary selv: R’n’B, Soul & pop. De kendte sangere hun føler sig mest inspireret av er: Whitney Houston, Michael Jackson, Tina Turner, Beyonce, Cher & Celine Dion. Hun har gennem årene fulgt Eurovisjonen, og fremhever duoen med Walter & Kazha, som for Latvia brakte låten «The war is not over». Av andre artister gjennom årene fremhever hun Ruslana, ABBA, Brødrene Olsen og Dana Internanational.

På scenen i Baku kommer der til å være 4 korsister bak Anmary, den ene av dem har sågar vunnet Eurovisjonen før, da hun bakkes op av Marie N, som tok hjem seieren til latvia i 2002. Det er stadig hemmeligt hvad der skal ske på scenen til mai, men der skal være overraskelser i vente, og et andet set up end ved den nasjonale konkarrense hjemme i Latvia.

Bak låten står Ivars Makstnieks som har sat tonerne sammen, medens at Rolans Ūdris har sat ord på selve bidraget. Tonerne kombinerer et latvisk islæt med irske folketoner, og vil kanskje blive vel mottaket i mange lande med den litt spesielle sammensetning. Med en tekst som beskriver et liv, som både er og kunne være Anmarys, så føler hun at den er troverdig å fremføre, og samtidig vil også andre kunne identifiserer sig med teksten.

Lad os blot slutte av med å siterer første vers av «Beautiful song»:

«I was born in distant nineteen-eighty

The year that Irish Johnny Logan won

Thirty years or more, they still remember

So dream away, today’s the day, I’m singing my song»

Der er nå kun tilbake å ønske lykke og sukses for Anmary og temaet, når de representerer de knapt 2,4 mio. latvere i Baku, hvor de går på scenen som land nr. 4 i den første semifinale den 22. mai.

latvia
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien