Dagens bidrag: San Marino

San Marino prøver seg mildt sagt på noe utenom det vanlige i årets konkurranse og det er ingen tvil om at de vil få mer oppmerksomhet enn de vanligvis gjør 

Etter to bedrøvelige resultater i 2008 og 2011 satser San Marino på noe helt annerledes i år. Vil Valentina Monetta klare det representantene i 2008 og 2011 ikke klarte?

Valentina Monetta ble født 1. mars 1984 i San Marino og har i mange år vært aktiv i musikkmiljøet. Hun ga ut sitt første soloalbum sist september, men har tidligere gitt ut et par singler. Hun synger mye jazz, funk og soul musikk. I 2008 var hun en av dem som sendte inn en låt til SMRTV i håp om å representere San Marino i debuten. Det skjedde ikke, men fikk til slutt ønsket sitt oppfylt.

Jazz-låten «Un Giornata Bellissima håpet mange ESC-fans at var den låten hun skulle delta med da det ble kjent hvem som skulle synge for San Marino. Låten var publisert etter 1. september og var på tre minutter.

Det gikk derimot rykter om at Ralph Siegel sto bak låten og det tok ikke lange tiden før dette ble bekreftet. Vi fikk deretter høre låten til Valentina Monetta i et direktesendt TV-show fra studio i San Marino. Låten het «Facebook Uh, Oh, Oh (A satirical song)» og hadde klare referanser til Facebook.

Mange skrek ut at dette ikke var lov og siktet til EBU’s regelverk som sier at låtene i Eurovision Song Contest ikke kan ha kommersielt innhold. Det tok bare et par dager før ting skjedde. Først ble navnet på låten fjernet fra hjemmesidene til eurovision (Eurovision.tv) og rett etter dette bekreftet EBU at låten var disket og enten så måtte teksten bli skrevet om eller så måtte San Marino sende en helt ny låt. Ralph Siegel, Valentina Monetta og folkene fra San Marino ga seg ikke så lett og endret bare teksten minimalt. Låten ble hetende «The Social Network Song».

Låtskriveren Ralph Siegel er en gammel kjenning og har som vi husker skrevet blant annet vinnerlåten i 1982. Kan han gjenta bedriften i år? Valentina Monetta synger hans tyvende låt i ESC gjennom tidene og det gjenstår å se 22. mai (og evt. 26. mai) om de to lykkes.

San Marino deltar altså i 1. semifinale og har startnummer 11

 Kilder: http://londoneurovision.wordpress.com/artists/san-marino-valentina-monetta/, WIkipedia, escNorge

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien