Dagens bidrag: Danmark

Sol & måne stod riktigt, da årets danske deltaker skulle finnes i Aalborg. Det lidt uventede valg faldt på den 21-årige gatemusikant, Soluna Samay, som med låten «Should’ve known better» skal representere de danske farger.

Soluna Samay er lidt af en internasjonal jente, moderen er svejtsisk-tysk & faderen tysk, hun sjelv er føtt i Guatemala, og boede der i sine første 10 år. Fra Guatemala flyttede familien til et landsted på den danske øya Bornholm, hvor hendes opvekst fortsatte. Da hun skulle studere flyttede hun til København, hvor hun stadig bor i dag. Navnet Soluna består av en sammensmeltning av de spanske ord for sol & Måne – «sol» & «luna». Hendes internasjonale ophav og opvekst gør, at hun i dag begår sig på 5 språk.

Soluna har siden 5 års alderen været med sin far ute på gater & stræder rundt i verden, når han optrådte samlede hun penge ind. Hurtigt lærte hun å spille trommer av sin far, så de sammen kunne spille på gaterne, få år etter var guitaren blevet hendes foretrukne instrument, og hun startede at komponere sine egne låter. For de som kommer på Strøget i København, vil man kanskje kunne genkende hende, da hun ofte har stået og spillet dér, bl.a. med vennen Frederik. Soluna har som person den gave der gør, at folk stopper op og lytter til hendes univers når hun optræder.

Om hun står og fremføre egne låter på gaten, eller om hun fortolker andres låter og gør dem til sine egne, så har hun altid noget på hjertet. Trioen bak det danske nummer: Remée, Chief 1 & Isam B var alle begejstrede & rørte over Soluna ved deres første møte, hvorfor der heller ikke var tvivl om hvorvidt, den unge jente skulle fremføre deres låt ved det danske Melodi Grand Prix i år. Remée & Chief 1 opdagede Soluna gjennom de sosiale medier, da de ledte etter en solist som kunne fremføre deres «wildcard» i den danske konkurranse.

Remée & Chief 1 med plateselskapet REACH, har til sammen solgt mere end 30 mio. plater i verden. Remée har skrevet & co-produsert mere end 60 hits verden over, og de har solgt mere end 25 mio. plater. Han startede i gruppen «Sound of Seduction», seinere hen begyndte han å utvikle stjerner i Danmark. Han har i fleire sesoner været dommer & mentor i den danske utgave av X-factor, og tok bl.a. årets 2. plass ved Grand Prixet, Jesper Nohrstedt til en 3. plass i konkurransen. Han var også en av 3 bak det tyske Eurovisjons bidrag «Disappear» i 2008, som gruppen «No Angels» fremførte i Beograd.

Chief 1 startede som en dela v Danmarks først rapgruppe, Rockers by Choice. Seinere hen har han solgt mere end 1 mio. plater som komponist & produser, bl.a. sammen med kendte navne som: Outlandish, Kim Larsen & Ace of Base. Han var også den revolusjonerende mann bak Danmarks Eurovisjons bidrag «Stemmen i mit liv» i 1997, som Kølig Kaj fremførte i Dublin. 3. mannen i trioen er Isam B som med gruppen «Outlandish» bl.a. toppede hitlisterne med låten «Aicha» i Danmark, Norge, Sverige, Tyskland, Nederland, m.fl. Som solo har han begejstret mange med låter som Sebastians «Vårvise», og den andre danske nasjonallåt «I Danmark er jeg født».

Det danske Melodi Grand Prix sendtes i år fra Gigantium i Aalborg, 10 låter skulle være på plass, men en diskvalifisering av en låt, gjorde at det store spektakulære show kun hadde låter. 3 låter skulle videre til en superfinale, og for å finne dem skulle seerne & en fagjury ligeligt stemme frem deres favoritter. Etter endda en fremførelse fra de 3 superfinalister, skulle der atter stemmes, men det nye i år var internasjonale juryer fra de sidste 4 Eurovisjons seirende lande: Aserbajdsjan, Tyskland, Norge & Russland.

De 4 internasjonale juryer samt den danske fagjury hadde halvdelen av poengene å gi, den andre halvdelen stod seerne for. Det endelige resultatet blev en seier til Soluna Samay med 110 poeng, medens at forhåndsfavoritterne Jesper Nohrstedt & duoen Christian Brøns/Patrick Isaksson tok 2. & 3. plasserne med hhv. 102 & 88 poeng.

SolunaSamya2012

«Should’ve known better» kunne lige så godt være skrevet av Soluna sjelv, og derfor har hun også let ved å personliggjøre den. Hun gleder sig til å fremføre låten på den store scenen i Baku, hvor hun vet at bedsteforeldrene i Sveits & Tyskland kommer til å følje hende, og ikke mindst stemme på hende. Teamet bak Soluna bliver det samme som ved den danske finale, og består av fleire forskjellige nasjonaliteter.

Liten utradisjonelt starter «Should’ve known better» med refrenget:

 «Should’ve known better

Now I miss you like Sahara misses rain

Changing like the weather

Maybe it’s true, maybe you’re not gonna change«

https://youtu.be/WSpfDj9uUJc

Danmark skal i ilden som land nummer 13. i den 1. semifinale. Der er blot å ønske al mulig lykke til Soluna & det danske team i Baku, og håpe at sol & måne atter står riktigt. 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien