Dagens bidrag: Russland

I vår serie med presentasjoner av årets bidrag til Eurovision Song Contest er vi i dag kommet til start nummer 14 i semifinale en, nemlig Russland. I år er det «bestemødrene» i gruppen Buranovskiye Babushki som skal representere giganten i øst, med sangen «Party for Everybody». 

I Russland har de gjort det slik at de to største tv-selskapene bytter på å ha ansvaret for det russiske bidraget til Eurovision Song Contest. I år er det RTR som er ansvarlig for den russiske representanten, og etter lang tid uten noen nyheter fra russisk side viste det seg at de også i år, som de pleier når det er deres tur, satset på en nasjonal finale. 

Årets finale besto av 25 finalister, blant andre Dima Bilan og Julia Volkova i duett, men etter en innholdsrik kveld var det altså Buranovskiye Babushki som gikk av med seieren, med sangen «Party for Everybody». Gruppen består egentlig av åtte medlemmer (se fullstendig oversikt nederst), men i Eurovision Song Contest kan de jo ikke være mer enn seks på scenen. Av de seks som er blitt valgt ut til å delta i Baku er den eldste 76 år gammel, mens den yngste er 43. 

 Finalefremføringen av «Party for Everybody»

Disse sjarmerende damene har sunget sammen i mange år, hovedsaklig har de sunget coverversjoner av kjente artister som blant andre Queen og The Beatles. De fremfører coverlåtene på udmurtisk, det lokale språket i republikken Udmurtia, som ligger ved foten av Uralfjellene. De tilfører disse kjente sangene sitt eget særpreg, da de tilpasser dem til sin egen folkemusikk. Første gang de fikk nasjonal oppmerksomhet var i 2008, da et innslag der de sang ble vist på en mindre tv-kanal, «Russia». 

Buranovskiye Babushki sin versjon av «Let it Be»

Sitt virkelige gjennombrudd fikk bestemødrene da de kom på tredjeplass under den russiske nasjonale finalen i 2010, der de, som alle andre, ble slått av Peter Nalitch and Friends med «Lost and Forgotten». Bidraget de deltok med da hadde den fascinerende tittelen «Svært lang bjørkebark og hvordan gjøre den til en turban». 

» Dlinnaja-Dlinnaja Beresta I Kak Sdelat Iz Nee Aishon»; deres bidrag i 2010

I fjor var det Channel One som var ansvarlige for det russiske bidraget, og som alltid valgte de en intern utvelgelse. Det gikk lenge rykter om at det var nettopp Buranovskiye Babushki som skulle være de heldige utvalgte, men det viste seg at dette ikke medførte riktighet.

Russland debuterte i Eurovision Song Contest i 1994. De endte på en niendeplass i debuten, men etter det kom noen magre år. Det var først i 2000 de oppnådde et toppresultat, da Alsou endte på en flott andreplass. I 2003 oppnådde T.A.T.U. en tredjeplass for Russland. Dima Bilan sikret landet sin andre andreplass med «Never Let You Go» i 2006, Serebro endte på tredjeplass året etter, før Dima Bilan igjen representerte landet og sikret dem deres første og hittil eneste seier med «Believe» i 2008. 

Buranovskiye Babushki består altså av åtte damer i alder fra 43 til 86 år.
Olga Tuktaryova, 43 år, også kunstnerisk leder
Alevtina Begisheva, 56 år
Granya Baysarova, 62 år 
Zoya Dorodova, 71 år
Galina Koneva, 73 år
Valentina Pyatchenko, 74 år 
Yekaterina Shklyaeva, 74 år
Natalya Pugachyova, 76 år
Yelizaveta Zarbatova, 86 år

Gruppens eldste medlem, Yelizaveta Zarbatova på 86, reiser ikke sammen med de andre når de drar rundt og holder konserter, og hun er den ene av de to som ikke skal være med til Baku. Hvem den andre som ikke får være med er, er foreløpig ikke kjent.

Medlemmene har ved flere anledninger uttalt at eventuelle penger de tjener på sin deltagelse i Eurovision Song Contest skal brukes til å bygge en kirke, og eventuelt et barnehjem, i hjembyen Buranov. 

Kilder; eurovison.tv, esctoday.com, escnorge.net, wikipedia.org 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien