Dagens bidrag: Makedonia

I vår serie med presentasjoner av bidragene til Eurovision Song Contest 2012 er vi i dag kommet til start nummer to i semifinale to, nemlig Makedonia. Det er Kaliopi som skal representere Makedonia i Baku, med bidraget «Crno I Belo».

Makedonia har de senere årene valgt litt ulike fremgangsmåter for utvelgelsen av sitt bidrag til Eurovision Song Contest. Som eksempler kan nevnes 2004, da artisten ble valgt internt, mens publikum fikk velge mellom fem ulike bidrag som den valgte artisten skulle fremføre. Oftest har de imidlertid valgt å bruke den tradisjonsrike festivalen Skopje Fest som sin nasjonale finale. Noen ganger har Skopje Fest bestått av semifinaler og en stor finale, andre ganger kun en enkelt finale. I år valgte de imidlertid en uvanlig fremgangsmåte for dem; de valgte både artist og sang internt.

Kaliopi er en av de aller største popstjernene i Makedonia. Hun debuterte på scenen allerede som niåring, da hun vant en av landets store sangfestivaler for barn. Sammen med bandet Kaliopi ga hun ut to suksessrike album på begynnelsen av 90-tallet. Årets komponist, Romeo Grill, var mannen bak denne gruppen. Etter at gruppen ble oppløst har Kaliopi fortsatt sin egen karriere, og hun har utgitt totalt ni soloalbum. På seks av disse har hun også vært låtskriver. Alle albumene hennes har blitt kåret til «Årets album» i Makedonia. 

Det er ikke første gangen Kaliopi er Makedonias utvalgte til Eurovision Song Contest. Hun vant Skopje Fest i 1996, og gjennom det retten til å representere Makedonia i Eurovision Song Contest samme år. Men på grunn av et høyt antall påmeldte land måtte noen sluses ut av konkurransen gjennom en kvalifiseringsrunde, og Makedonia var et av landene som ikke griede å komme gjennom til finalen. Derfor fikk vi aldri høre vinnerbidraget hennes, «Samo ti», på scenen i Oslo Spektrum, og Makedonia fikk ikke sin debut i Eurovision Song Contest før i 1998.

Siden sin første «seier» i 1996 har Kaliopi deltatt i den makedonske uttagningen til Eurovision Song Contest flere ganger, både som låtskriver og som artist. Hennes beste plassering var 2.plassen i Skopje Fest 2009, med sangen «Rum Dum Dum», som hun fremførte sammen med Naum Petreski.

Årets bidrag, «Crno I Belo, er komponert av Kaliopis gamle samarbeidspartner Romeo Grill, og det er Kaliopi selv som har skrevet teksten. 

I tillegg til å synge er hun både komponist, tekstforfatter og dikter. Hun skriver og komponerer både for seg selv og andre populærmusikere. I tillegg bidrar hun også med musikk og tekster til både teater, opera og ballett i hele Balkanområdet. Hun hadde også en av hoverollene i den første makedonske musikalen, Cija Si. Hun har også samarbeidet med mange internasjonale artister, som for eksempel Sting, Renée Flemming, Andreas Scholl og Edin Karamazov. 

Kilder; escnorge.net, eurovision.tv, kaliopi.com.mk, wikipedia.org

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien