Dagens bidrag: Bosnia-Hercegovina

Bosnia-Hercegovina prøver i år lykken med Maya Sar, en bosnisk singer/songwriter som håper på å klare å trollbinde Europa med en smektende pianoballade.

Allerede i november i år starter ryktene å gå om hvem som skulle representere Bosnia-Hercegovina i Eurovision Song Contest i Baku. Den gang pekte ryktene om at det var veteranen Hari Mata Hari, som skaffet landet deres til nå beste plassering i konkurranse, 3.plassen i 2006 med låten «Leijla,» som skulle delta nok en gang for Bosnia. Slik ble det ikke. Det ble i stedet Maya Sar, en bosnisk singer/songwriter som blant annet spilte piano under Dino Merlins bidrag i fjorårets Eurovision i Düsseldorf med låta «Love In Rewind».

Maya ble valgt internt som årets representant, slik også de siste bosniske artistene og låtene har blitt.Hun er en låtskriver og sanger som har samarbeidet med mange av de kjente artistene fra balkan regionen. Hun har vært bakgrunnsanger for blant annet den kroatiske sangeren Tony Cetinski.

Hennes første singel «Nesprestno» som kom ut i 2010 høstet skryt og lovord blandt kritikerne. I familiestudioet Long Play komponerer hun musikk for andre artister sammen med sin ektemann Mahir Sarihodžić. Hun er nå i gang med å spille inn sitt første album. Bidraget hennes til Baku heter «Korake Ti Znam» og skal synges på bosnisk. Låten har Maya skrevet selv. «Korake Ti Zname» som betyr «Jeg kjenner dine bevegelser» kan beskrives som en svulstig og rolig ballade der fløyte og piano er stikkord.

Bosnia-Hercegovina debuterte i konkurransen i 1993 med Fazia og «Sva Bol Svijeta» til tross for mye sympati rundt det da kriksherjede landet havnet Bosnia kun på en skuffende 16.plass. Til tross for det skuffende første forsøket fortsatte de å delta, og deres beste plassering på nitti-tallet skaffet Dino Merlin og Beatrice dem med «Putnici» som fikk en meget akseptabel 7. plass i Jerusalem i 1999. Deres aller beste plassering kom dog først i 2006 med allerede nevnte Hari Mata Hari og hans «Leilja» med tredjeplassen.

Siden semifinalene ble innført i 2004 har Bosnia bestandig klart å ta seg til finalen og som regel klart å havne innenfor topp ti. I fjor prøvde de seg igjen med Dino Merlin som sang den orginale «Love In Rewind» til en sjetteplass i finalen.

Maya Sar og Bosnia-Hercegovina stiller som land nr 17 og nest siste bidrag ut i den andre semifinalen torsdag 24. mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien