Det har startet…: Baku dag 1

De første prøvene har omsider kommet i gang i Crystal Hall i Baku. Vi skriver omsider, for er det noe som går igjen fra pressesenteret i Aserbajdsjan, er det lette hoderistninger over punkligheten til arrangørene.

På den annen side skryter alle av folkene rundt produksjonen, og vi hører at det nesten var vanskelig å bli frustrert over at dagens prøver kom i gang et par timer etter oppsatt skjema…

island dag1

På scenen i dag stod de ni første deltakerlandene fra den første semifinalen. Det vil si Montenegro, Island (bildet), Hellas, Latvia, Albania, Romania, Sveits, Belgia og Finland. Scenen ser selv ut fra «amatørkameraene» til å bli en flott affære, og det virker som lys og LED-skjermer kombineres på en effektfull måte.

Videoene under er offisielle «prøve-videoer» fra Eurovision.tv – og du kan gjerne lese hva vår egen utsendte medarbeider i Baku har fått ut av dagen i BloggBaku her.

Montenegro er først ute av alle i Baku, i hvert fall i showene og på scenen. Fremføringen er, hva skal vi si, kanskje akkurat som forventet fra Rambo Amadeus. Her er det noe sprell, men samtidig heller en tilbakelent fremføring av fyren selv. Men med seg på scnenen har han ESC-historiens første rullende esel(!).

Island har fått en fantastisk vakker scene badet i nordlys, is og drømmende blått vinterlys. Det dramatiske i sangen kommer godt frem slik, men selve fremføringen virket kanskje noe stiv?

Eleftheria ser bitte-bitteliten ut på scenen i et hummer som ikke kan karakteriseres enn noe annet enn gresk. Dette har vi sett før fra Hellas, men det gjør kanskje ingeting? Eleftheria synger også «greit nok», men det skjærer litt her og der. Her har Hellas noe å gå på. Et friskt nummer er det allikevel.

Latvia ser ut til å holde sin egen konversasjon til hverandre på scenen før de vender seg mot publikum og kameraene. Dessverre ser det hele fra min skjerm svært så anonymt og standard ut. Vokalen til Anmary høres imidlertid helt greit ut, mend et spørs vel kanskje om det er nok til en finaleplass.

Albania og Rona Nishliu har blitt et slik bidrag man enten liker veldig godt – eller ikke i det hele tatt. Vokalmessig holder dette høy standard der hun står alene foran en noe anonym rød og grå scenevegg.  Håper imidlertid det ikke var finalekledningen vi så antydninger av på håret…

Avstanden til Romanias gladåt, kunne vel knapt nok blitt større. Og ja! Her er både sekkepipen med – og hvite solbriller og trommer og det hele. Jeg setter her inn EscDailys video, da Eurovision.tv hadde et noe rart klipp med masse stillbilder. Fra mine øyne ser dette til å fungere utmerket, det er livat – men ikke i overkant.

Enda en video sett fra EscDailys kamera. Sveits kjører (heldgvis) band i år, og det skal de ha honnør for. Bakgrunnen skifter i de fleste farger her, og vokalisten treffer tonene. TV-bildene vil nok avgjøre mye for om folk vil stemme på dette, for selv om dette virker friskt og gjennomført, er kanskje ikke låta den umiddelbare stemmesankeren slik jeg ser det akkurat nå.

Belgia… Hva skal man si om Belgia? Unge Iris fremfører dette greit og søtt, men det spørs vel ikke om dette blir for tynt, selv om jeg synes det ser noe bedre ut enn i forhåndspresentasjonen. Det er heller ikke noe i lys eller bilde, som gjør at låta fremheves noe særlig.

Sist ut i dag var Pernilla fra Finland. Scenen bader i lyseblått og grønt, og håret til Pernilla gløder nesten bokstavelig talt på scenen. Den fremføres i det hele bak mikrofonstativet, og hun har fått en slags vifte som faktisk liver opp låten og fremføringen noe. Det er en enslig cellist på scenen, men han er bare der.

Oppsummert fra min skjerm bør Island, Hellas og Romania være råsterke favoritter til en finaleplass utfra disse prøveklippene. Finland tror jeg kan bli svært så vakker i TV-ruta, slik at deres sjanser absolutt kan være til stede. Albania tør jeg ikke uttale meg om, mens de resterende fire (Montenegro, Latvia, Sveits og Belgia) tror jeg er sjanseløse.

I morgen er det klart for de ni resterende landene i første semifinale. Wivian vil rapportere fra Crystal Hall, mens vi følger opp med oppsummering hjemmefra kveldstid.

Bilde fra eurovision.tv

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien