Baku dag 3: Dagens gjennomkjøringer

Åtte nye land har i dag vært i aksjon på scenen i Baku. I dag var det åtte av de 18 landene i «vår» semifinale som skulle teste scene og mikrofoner i Crystal Hall:

Serbia; Montenegro, Nederland, Malta, Hviterussland, Portugal, Ukraina og Bulgaria. semi2 serbia

Om ei uke braker det hele løs med første semifinale, men om selve sendingene vet man svært lite ennå – og EBU og aserbajdsjansk TV har heller ikke varslet om noen «ventet» pressekonferanse fra den kanten før mandag.

Serbia og hans Željko Joksimović starter denne semifinalen, og forskjellen fra eselet til Montenegro kunne knapt vært større. Dette er en typisk balkansk fremføring, stilrent og vakkert og blått – og ingen skal ta Željkos evne som formidler. Dette er en sikker kvalifiserer, og også en sikker og stor poengsanker.

Blått er også stikkordet for Kaliopi, som imdlertid velger å kjøre «band» og lys. Låta fremstår mer rocka live enn studio, og dette kan bli seende tøft ut i skjermen. Vokalen er det absolutt ingenting å utsette på.

Nederland stiller med årets nusseligste refreng, men velger dessverre å kjøre «cowboys & indians» på sitt nummer. Pluss for banjo og fele (nei, IKKE fiolin) – men fjærpryden kunne vel kanskje vært fanget av de forunderlige flammene som preger bakgrunnen? Det er vel sjanser for at med denne fremstillingen, så blir folk mer opptatt av å riste på hodet enn å taste på telefonen.

Malta og Kurt Calleja leverer sin låt «helt greit», med noen sprekker i vokalen, og to gitarister, trommis og DJ. Scenen er satt noe anonymt i sølv og animerte klappene hender i bakgrunnen. Kordama har noen vokalkrøll på slutten av låta, mens Kurt selv har noen krøll på beina underveis…

Hviterussland og Litesound har fått en high-tech bakgrunn som står godt til låta, og vokalisten synger vel bedre engelsk enn hva vi kanskje har hørt fra dette landet tidligere. Fremføringen er «friskt band», og det kan kanskje være en fordel etter de to forrige låtene.

Portugals hjemmekjære ballade (igjen i blått), har fått en fin bakgrunn med portugisiske bygninger (eller i hvert fall sydlige). Fremførelsen virker sterkere enn i den nasjonale finalen, og «ildfluene» i bakgrunnen er effekfulle til å gi bidraget en ekstra pluss i margen. Her aner vi kanskje en kandidat til finaleplass.

Spørsmålet før Ukrainas prøve var: Hva har landet funnet på i år?! Svaret er farger – masse farger. Og selvfølgelig koreografi! Låta er noe omarbeidet fra studio, noe som kanskje gjør den noe mer forutsigbar – men også liktlydende gjennom de tre minuttene? Småskjermene (de med fargene) skifter plutselig til et folkehav mot slutten, og da er virker det sannelig som det er 50 på scenen – ikke seks.

Uansett hva man måtte mene om Gaitana eller låta: På skjermen vil dette skille seg ut.

Bulgaria og Sofi er siste på banen i dag, og Sofi velger å fremføre bidraget alene foran fiolettrosa dansende mønstre. Dette er litt annerledes enn så langt i denne semifinalen, men spørsmålet blir vel om Europa vil bite på tre minutter med vokalt, etnisk bulgarsk dancepop?

Her tror jeg at Serbia er sikkert finalist, fulgt av Portugal og nokså sikkert Ukraina. Makedonia virket å ha en god fremføring, slik at man ikke skal avskrive Kaliopi. Hviterussland er jeg usikker på, mens Malta, Nederland og Bulgaria avskrives.

I morgen onsdag, er det imidlertid tid for å følge godt med – da både Sverige og ikke minst Tooji skal i ilden for første gang. Hele 10 land skal ha sine første gjennomkjøringer i Crystal Hall – og i rekkefølge blir det utover dagen:

Kroatia – Slovenia – Sverige – Georgia – Tyrkia – Estland – Slovakia – Norge – Bosnia-Hercegovina – Litauen

Norge og Tooji skal på scenen først et godt stykke utpå dagen, men vi skal forsøke å komme oppdateringer så raskt som mulig.

Bilde: Wivian R. Kristiansen – Videoer fra EscDaily

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien