Dagens bidrag: Storbritannia

Han heter egentlig Arnold George Dorsey, født i India i 1936 – og har en bakgrunn få om noen andre artister i årets Eurovision er i nærheten av: Engelbert Humperdinck er årets representant for Storbritannia.

The Humps karrierere startet forsikig tilbake i 1956 da han som Gerry Dorsey forsøkte å komme seg inn i «showbuiss» med vekslende hell. Gjennom ni år ble til dels sporadiske opptredener, men også en del jobbing til  jingler i reklame på TV og radio.

Engelbert Humperdinck ble så nesten tilfeldig «født» ti år senere. Gordon Mills var nøkkelmannen, et bekjentskap Humperdinck hadde fra militærtjenesten. Mills var manager for Tom Jones, som slo gjennom med et brak i 1965 – og likheten mellom Jones og Engelbert i starten av karrieren, er det vel lite å trekke i tvil om er hørbar.

Det var også Mills som fant frem artistnavnet fra arkivene, fra den tyske operakomponisten til Hans og Grethe.

Humperdinck ble først kjent på kontinentet før han i 1967 gikk til topps i hjemlandet med Release Me. Mye av suksessen skyldes nok at folk var sulteforet på det iørefallende og dels pompøse, i et år da de store artistene først og fremst var opptatt med å lage verdens-mest-avanserte-album i studio.

Relase Me lå over ett år på de britiske listene, og suksessen ble fulgt opp av nok en toppslager i The Last Waltz. Med denne slo han også gjennom i Norge, og var fra da en jevnlig leverandør av slagere til 70-tallet kom. Hans siste store hitsingle kom i 1971 med Another Time, Another Place.

Utover 70-tallet konsentrerte Humperdinck seg mer om live-opptredener og album, enn å bekymre seg over skiftende trender innen popmusikken, noe som gjorde at han beholdt en stor tilhengereskare i stor deler av verden. I 1976 fikk han en stor hit i USA med After the Lovin‘.

Han ble en «entertainer» i Las Vegas-klassen, og spesielt i Statene har han aldri vært ordentlig borte fra søkelyset. Gjennom årene har Engelbert også samarbeidet med en rekke andre artister, deriblant Dieter Bohlen (Modern Talking og ESC-låtskriver 1989-92).

storbritannia

I Baku skal han synge Love Will Set You Free – en sår ballade skrevet Martin Terefe og Sacha Skarbek, begge velkjente navn innen popbransjen. Både Engelberg og låta ble valgt internt av BBC, noe som ikke er uvanlig kost fra britene.

Som en av de største bidragsyterne til Eurovision, er alltid Storbritannia forhåndskvalifisert til finalen  – og i år skal en millionselgende og 76-år gammel veteran innen bransjen få åpne hele finalesendingen.

Storbritannia, Engelbert Humperdinck og Love Will Set You Free har startnummer 1 i Eurovision Song Contest i Baku – lørdag 26. mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien