Dagens bidrag: Frankrike

Det er indonesiske Anggun som i år skal representere Frankrike med låta Echo (You and I). Bidraget kan sies å være moderne og kanskje litt komplisert elektropop, som figurerer forholdvis høyt blant forhåndstipsene.

Anggun Cipta Sasmi, som hun egentlig heter, ble først fransk statsborger rundt tusenårsskiftet. Da hadde hun allerede i flere år vært storstjerne hjemme i Indonesia,

Utgivelsen Au nom de la lune fra 1997, ble en kjempesuksess i Frankrike, og La neige au Sahara ble en stor hit både der og i andre andre franskspråklige land. Året etter ble albumet relansert på engelsk, og Anggun opplevde da også stor oppmerksomhet i land som Japan og USA.

Anggun er ikke blant de artistene som gir ut nytt materiale i tide og utide, og det går ofte flere år mellom nye utgivelser. Hun har også et crossover-marked, der album og låter blir spilt inn både på indonesisk, engelsk og fransk.

Ettter å ha strippet ned soundet noe de siste årene, er årets franske ESC-bidrag et lite back-to-basic for Anggun, da det mer minner om innspillingene hun kom med før 2008. Dette årets utgivelse Elevation innholdt flere stilarter, men solgte ikke så mye i Frankrike som tidligere.

Heller ikke hennes seneste Echoes, som ble sluppet nå i november, skapte vel de store overskriftene – men utgivelsen (og låta Je partirai) gjorde det meget skarpt i andre fransktalende land. På den englskspråklige utgivelsen, frontes utgivelsen av årets Eurovision-låt.

Frem til 2006 var Anggun en av de fremste artistene i Frankrike, og har i dag stadig en stor fanbase – spesielt blant de multikulturelle miljøene i landet.

frankrike2

Anggun ble som vanlig fra fransk TV de siste årene valgt internt, og hun var også aktuell i fjor – da imidlertid Amaury Vassili ble foretrukket som representant.

Låta er skrevet av William Rousseau, Jean-Pierre Pilot og Anggun selv – og mikset av David Guettas samarbeidspartner Veronica Ferraro. Den påkostede videoen til låta er sterkt sponset, noe har ført til noen problemer for visning av låta f.eks. på Eurovision.tv. Under ser du den fulle og uredigerte versjonen.

Etter noen begredelige år for Frankrike i Eurovision, har de siden 2009 sakte bedret både resultater og omdømme. I Baku skal Anggun på scenen som nummer 9 i finalen.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien