Dagens bidrag: Italia

Etter flere år borte fra ESC-rampelyset, har Italia vendt tilbake og stiller i år med Nina Zilli og bidraget «L’amore é femmina»

Under årets 62. Festival della canzone italiana di Sanremo, hvor finalen ble avholdt 18. februar, ble det klart at årets representant i Eurovision Song Contest skulle være den 32 år gamle Nina Zilli. Låten som hun deltok med under festivalen, «Per sempre» ble dog ikke den sangen som vi får høre under årets finale i Baku.

I stede kom RAI og Unversal Music Italy fram til at Nina skal fremføre en låt fra sitt nye album, og valget havnet da på tittelsporet «L’Amore é femmina» eller «Out of Love» som den er oversatt til. Grunnen til dette er fortsatt ukjent, men ryktene vil ha det til at de kanskje vil komme med noe annet som kan overskygge mange andre ballader under årets finale. Sangen er skrevet i et samarbeid mellom artisten selv, amerikanske Charlie Mason og svenskene Christian Rabb, Kristoffer Sjökvist og Frida Molander.

italia2

Nina Zilli, eller Maria Chiara Fraschetta som hun egentlig heter, er en ny stjerne på den italienske musikkhimmelen. Hennes debut i SanRemo-festivalen i 2010 ble hennes store gjennombrudd. Hun vant kritikerprisen «Mia Martini» og debutalbumet Sempre Lontano ble utgitt rett etter at festivalen var over. Året etterpå hadde albumet solgt til platina, med over 60.000 solgte.
I år ble Nina valgt til å stille i klassen for store artister under SanRemo, og det var altså her hun fikk billetten til Baku.

Italia er langt i fra noen novise i ESC-sammenheng. Landet har vært en del av de fem store i en årrekke, men har også trukket seg fra flere ESC-finaler. Første gang kom i 1981 da RAI mente at interessen hadde dalt i landet. Siste gangen Italia trakk seg var i 1997, og dette holdt de helt fram til 2011. Hovedargumentet for å være med i Eurovision igjen var at Italia på nytt skulle innlemmes i «de fem store» og slippe forhåndskvalifisering gjennom semifinaler. Så under finalen i Düsseldorf entret Italia scene med Raphael Gualazzi og sangen «Madness of Love», og havnet på en strålende 2. plass.
Men Italia har også stukket av med seieren to ganger, første gang i 1964 med «Non ho l’etá» og i 1990 med «Insieme 1992». Så er det bare å vente å se om Nina greier å hente hjem seieren til Italia i år, også. Vi ønsker henne lykke til.

Kilder: escnorge.net, eurovision.tv, wikipedia.org

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien