Albania sender ikke kveldens semifinale

På grunn av en alvorlig bussulykke i Albania har dagen i dag blitt erklært som nasjonal sørgedag, og landet har fått EBUs tillatelse til å ikke vise den første ESC-semifinalen direkte. Dermed vil poengene gitt fra Albania i kveld kun bli avgjort av juryen.

Etter at en buss i går kjørte utfor en fjellside i Himarë i det sørlige Albania og 14 unge studenter ble drept, erklærte landets president Bamir Topi offisiell nasjonal sørgedag i dag, 22. mai. Albania henvendte seg også til EBU og ba om dispensasjon fra regelen om at de må sende direkte fra Eurovision Song Contest for å kunne delta til neste år.

Øverste ansvarlige for Eurovision i EBU, Jon Ola Sand, kan bekrefte at organisasjonen har akseptert Albanias søknad. Kveldens semifinale vil dermed ikke bli vist direkte på albansk fjernsyn, noe som betyr at TV-kanalen RTSHs ekspertjury vil stå for 100% av Albanias stemmer under sendingen.

– Vi vil uttrykke vår dypeste sympati med alle som er rammet av denne forferdelige tragedien og har full respekt for ønsket til RTSH om ikke å sende semifinalen direkte, sier Sand i en uttalelse.

Avgjørelsen vil ikke ha noe å si for Albanias videre deltakelse i Eurovision Song Contest. RTSH har meddelt at de vil sende semifinale 2 og finalen direkte, og at den første semifinalen, der de selv deltar med Rona Nishliu og balladen Suus sannsynligvis vil bli vist i opptak.

Kilder: eurovision.tv, escdaily

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien