En amatørs glade tanker om første semifinale

Semifinale 1 er over og igjen sitter et stort, tomt hull. Favoritten røyk og tilbake sitter vi med en håndfull bidrag som er under pari omtrent alle sammen. Europa, hva driver dere med?! Sende en gjeng med bestemødre, tvillinger som kunne vært med i en Duracell-reklame og hylende hyener fra Albania til finalen?!bakulogoff1

Hvor er så lyspunktet i denne semifinalen som ble sendt i går? Jo, på den vulkanske øya ute i Atlanterhavet. Der hvor det blåser fra alle kanter og hvor jorden bokstavelig talt kommer tytende ut fra alle mulige kriker og kroker. Ja, Island gikk til finalen! Og alle hjerter gleder seg. Eller, mitt hjerte gleder seg. Og det er jo ikke bare-bare. Jonsi er mørk og mystisk og Greta er lys og fager, begge er som tatt ut av en ordentlig saga, det kan jo ikke slå feil. Skal der utsettes noe på dette bidraget er at de synger på engelsk. Den islandske teksten tilfører låta noe enda mer mystisk og saga-aktig som den engelske mister. Men samma det! De er i finalen!!!

Var egentlig semifinalen i går så ille?
Nei, den var ikke det. Alle forhåndsfavoritter gikk videre til finalen. Dog med noen overraskelser. Albania var ikke med i mine beregninger, for en menneskelig ambulanse passer vel ikke helt inn i ESC. Men, der tok jeg skrekkelig feil! At halve Europa ville ha bestemødrene i finalen kom vel ikke som et sjokk, men allikevel. Jeg var på nippet til å gi opp. Ungarn og Moldova var med på å gjøre kvelden litt lysere. Men at folket og juryen ikke ville ha med Finland og Israel er meg en gåte. Når det endelig kommer noe iørefallende fra de to landene, så blir de taklet som en dårlig hockeyspiller. SNUFS! Og disse overhyperaktive tvillingene fra Irland, som sikkert er helt super å ha i en barnehage eller lignende, trenger noe beroligende.
Beklager Jedward-fans, men disse to typene gir meg høyt blodtrykk og det vil min rolige og avbalanserte sjel ikke ha noe av.

Scenen da? tenker du nok nå. Jo da, den var der den. Men var den ikke litt stor? Nja, den var vel i overkant massiv, men backdroppen var superduper! Flinke lysfolk og grafikere fikk det til å svinge i farger og fantastiske bilder. Island og Israel hadde vel noe av det kuleste.
Og så! Hvorfor kom det ut en diger stein i pauseinnsalget som en fyr stod og deljet løs på? Kom da ikke noe olje ut av den, likevel…
Pauseinnslaget er jo et høydepunkt i seg selv, og der skal det alltid briljeres med folkemusikk og vertslandets storslåtte kulturarv. Men 15 minutter med konstant trommetirade?! Og dette urinstrumentet som steinen skulle symbolisere kom vel ikke helt fram. Men turkise folkedrakter, smilende artister og farger er jo alltid bra. Men russefløyter på heliumstripp kan jeg fint stå over, ellers takk.

Men alt i alt var det jo en festlig kveld. Kun fire land havnet på den såkalte «du synger surt»- lista, og det var Belgia, Albania (GRØSS), Romania og Latvia. Hellas glemte jeg… med vilje! Det samme gjelder for San Marino. Skal ikke nevne teksten i det hele tatt, og sangen forbigår i stillhet. Punktum!
Så det er vel bare å brette opp armene og håpe at favorittene i semifinale 2 innfrir! For om ikke jeg får en real balkanballade i finalen (les SERBIA!!!), så tror jeg at jeg kaster inn kortene.

Nei! Vent! Både Italia og Spania er jo en av «the big five» og klare for finalen! Ha! Ja, da blir det jo ikke kjedelig! Og sammen med Island så kan det jo bli ekstra gøy! Norge og Tooji får bare være for denne gang. En finaleplass er bra, men der er det andre som er viktigere for meg.
Så, Baku og Europa! Dette er jaggu ikke over ennå! 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien