Goodbye Baku, hello Stockholm

Finalen er over, konfettien er strødd for alle vinder og årets vinner av ESC ble forhåndsfavoritten Loreen, Sverige, Söta bror, kjöttbullornas hjemland. Jeg er ikke overbevist eller begeistret.loreenvinner

Men la oss ta det hele fra begynnelsen. Det hele braket løst kl 21.00 norsk tid lørdag kveld, med Humperdinck som åpningsmann. Joa… den gamle ringreven fra de brittiske øyer har da noe å levere, men det stopper der. Hyggelig å høre at han kun bommet på sluttonen denne gangen. Så forstsatte det med discofeber, drepende kjedelige ballader og hun som hyler. Hurra for at hun traff noen flere toner denne gangen enn i semifinalen. Men at hun karret seg opp til en topp ti-plassering er fortsatt utenfor min fatteevne.
Russland var sjarmig og vant mange stemmer på sin vei. Kommer til å savne det snurrende krematoriet på scenen og den lille babushkaen som danset og flørtet med kameraet. Herlig!
Island slo oss! Hvem hadde trodd det? Jeg trodde det! Og fikk rett, gitt. Kommer til å drømme om den backdroppen i dagesvis. Jeg syns den var nydelig! All ære til lysmannen/dama som fikset og trikset og fikk alt til å se ut som et vakkert maleri.

La-la-la-la-la har vi ikke hørt før. En mer snikende øreplagene tekst og melodi skal vi lete lenge etter. Var vel meningen til Ivi, kanskje.
Syns Danmark, Kypros, Hellas, Romania, Ukrania, Irland og Frankrike kan forbigå i stillhet. Men Ann-gunn skal ha for gulltrusa si! Og stiller Irland med disse duracellkaninene igjen neste år, så legger jeg inn en klage for EBU, eller noe i den dur. For nå kan de slutte. Punktum!

Lyspunktene lot vente på seg i årets finale, men de kom etter hvert. Island var det første, som nevnt over. Så kom Nina og rocka villig vekk det meste. Hun var akkurat så frekk og freidig som jeg hade forventet. Nja, helt rent her og der var det vel ikke, men who cares! Dette var superdupert! Men hadde forventet at San Marino ga dem en 12’er. Makan. Ott sang så det ristet i alle musklene hans, og han sang seg jaggu inn blant topp ti! Heia Estland! Dette kan vi like! Estland kan fortsette med å sende slike artister og bidrag. Norge har noe å lære der, gitt.
Og når vi er inne på Norge. Tooji, Tooji, Tooji… Du kommer for alltid til å bli husket som han som tok Norges ellevte sisteplass i ESC-sammenheng. Hvem hadde trodd det, da du vant MGP i februar? Hehe, en kan ikke annet enn å le. Tror vi nå skal lære oss å sette mer pris på musikk som er skrevet innenfor vår egne grenser, og ikke plukke opp alt mølet som ikke svenskene vil bruke selv. Har ikke ført til noe godt de siste årene. Men en ting skal Tooji ha, og det er at han sang bedre under finalen enn i semien. Så det så.

Lurer fortsatt på om Pastoras utsagn om at Spania ikke hadde penger til å avholde en finale var med på å ødelegge hele greia hennes. Men jeg gir blanke; dette var mitt store høydepunkt under finalen! Jeg har aldri vært så forelsket i en modulasjon i hele mitt liv! Nå skal jeg pugge den teksten og synge for full hals. For dette var virkelig årets modulasjon. Det eneste som slår denne er Celine Dion i All By My Self. Endelig en ordentlig super låt fra Spania! Og jeg koste meg! Dama kan synge hun, så det skal ikke stå på det. Bare så dumt at ikke Europa var enig med meg denne gangen heller.
Jeg blir målløs.
Lykkelig er man jo også over at Serbia havnet på en god plassering. Han synger like stødig som Hurtigruta i full storm! Bare så synd at han ikke lenger skal fortsette å synge smektige balkanballader. Jeg vil ha mer sånt!
Og at Makedonia kom så høyt hadde vel ingen trodd på forhånd. Det samme med Moldova. Det er det jeg sier: Balkan kan dette 😉

Hva med Sverige, da? tenker dere nå. Skal du ikke si noe om Sverige? Nei, jeg har ikke lyst til å si noe om Sverige. Ikke noe annet enn at jeg skjønner fortsatt ikke hva hun synger om. Jeg er dessverre ikke like euforisk som resten av Europa. Men, jeg må vel bare kaste inn håndkledet og godta at vi skal til Stockholm neste år, og at det var visst nok favoritten som vant. Nitten 12’ere skulle vel overbevise meg, også. Så, ja da. En bekjent av meg sa at det bare var å lukke øynene og høre på melodien, og ikke se på henne opptre… hjalp ikke meg. Jeg er fortsatt ikke overbevist, og det skal jeg vel ha lov til. Eller hva? La meg få sutre litt til, og så går det vel over om en dag eller to. Dumme Europa… hmpf! Men hun slo ikke Alexander, selv med så mange 12’ere! Og det er da enda noe!

Avstemmingen foregikk jo slik den alltid gjør, men unntaket av at Sverige fikk mest poeng. 12’erne sitter løst mellom enkelte nasjoner, og avtemmingen begynner å bli så forutsigbar at man trenger knapt å følge med. Gleder meg til den dagen hvor Hellas og Kypros gir 12’eren til Tyrkia, og alle de små landene i den tidligere sovjetiske staten gir 12’eren til Israel, UK eller et annet land enn Russland. Da har vel ESC blitt en upolitisk arena? Eller hva?
Så er det bare å vente på neste runde. Ett år går fort, og før vi vet ordet av det, så er det i gang Stockholm. Og jeg kan ikke si annet enn at jeg gleder meg allerede! Kom igjen, Sverige, gi oss et show vi ikke glemmer med det første! Lykke til og jeg ser fram til å høre:
Good Evening Europe, welcome to Stockholm!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien