Sverige vant Eurovision Song Contest 2012

Etter en flott show i Baku ble det altså Sverige som gikk av med seieren i Eurovision Song Contest 2012 med låten «Euphoria»

loreenvinner


Showet i går startet med et flott fyrverkeri rundt Crystal Hall Arena. Åpningsnummeret inkluderte Alim Qasimov, moderne og tradisjonell dans, flott trommespill og selvfølgelig en smakebit av fjorårets vinnerlåt – «Running Scared».

Deretter ble vi ønsket velkommen av årets kvinnelige programledere – Leyla Aliyeva og Nargiz Birk-Petersen. Årets finale er den største i antall deltakerland i finalen – sammen med 2003. Totalt deltok 26 låter i årets finale i Crystal Hall Arena. Etter en visning av byggingen av arenaen takket Eldar – fjorårets vinner og årets mannlige programleder – fjorårets arrangørby; Düsseldorf.

Årets postkort viser små klipp fra Aserbajdsjan med tema som «Azerbaijan – land of tradition» og «Azerbaijan – Horsemen land». Postkortene avsluttet med at Crystall Hall ble opplyst i det aktuelle landets farger.

Crystalhallflagg

Første låt ut i går var «Love Will Set You Free» fra Storbritannia – sunget av Engelbert Humperdinck. Showet fortsatte i et rolig tempo – avbrutt av visse albanske utbrudd – med Ungarn, Albania, Litauen og Bosnia-Herzegovina. Startnummer seks skulle vise seg å kjempe i toppen i år. Det russiske bidraget – «Party For Everybody» ble fremført av seks bestemødre – Buranovskiye Babushki.

Etter bestemødrene fulgte Island, Kypros, Frankrike, Italia og Estland før det endelig var Norge sin tur til å erobre scenen. Som land nummer 12 fremføre Tooji sin «Stay» foran over 100 millioner TV-seere. Fremføringen var mer enn godkjent og Tooji kan være fornøyd med sin innsats i årets Eurovision Song Contest – uavhengig av resultatet han fikk.

Etter en liten pause var det tid for hjemlandet på scenen. Deretter fulgte en rekke fine bidrag helt til storfavoritten kom på scenen – Loreen. Hun innfridde og leverte en flott og mystisk fremføring slik vi har sett henne tidligere. Det var nok ikke mange som fikk mindre tro på seier etter den fremføringen.

Etter dette gikk vi videre til tyrkiske sjømannssanger, flott sang fra Spania, poplåter fra Tyskland og Malta før Kaliopi og Makedonia vekket oss med sitt imponerende skrik. Irlands duracell-kaniner gjorde en godkjent fremføring i fontenen sin, men denne snodige fremføringen ble nok litt skadet av at Serbia kom etter. Zeljko Joksimovic deltok for andre gang for Serbia i år. Låten «Nije Ljubav Stvar» fikk poeng fra hele Europa og Zeljko kan si seg meget fornøyd med både en andre- og tredjeplass i Eurovision Song Contest.

To fartsfylte bidrag – Ukraina og Moldova avsluttet showet og vi kunne si oss fornøyd med årets show som foregikk uten problemer og med mange flotte fremføringer.

Etter at avstemningen hadde startet fikk vi det årlige pausenummeret. Svigersønnen til presidenten i Aserbajsdjan var hovedattraksjonen. Emin er en stor stjerne i området og sang hoveddelen av innslaget som var en fin miks av tradisjonell og moderne musikk. Hoveddelen av nummeret var Emins fremføring av låten «Never Enough».

Så var det tid for avstemningen! Første land ut til å gi sine stemmer var Albania og tolveren gikk som forventet til Hellas. Storfavoritten startet med fem poeng, men det skulle ikke ta lang tid før tolverne rant inn. Avstemningen holdt seg litt spennende i starten da Russland og Serbia ikke lå langt bak Sverige. Det hadde nok sammenheng med at mange øst-europeiske land stemte først. Litt over halvveis kom det en stor del av skandinaviske og baltiske land og Sverige dro for alvor i fra og deretter var det ingen som kunne true dem. 

Etter at Irland ga den siste tolveren til Sverige kunne vi bare konstatere at Loreen vant Eurovision Song Contest for Sverige med låten «Euphoria». Dette var den femte seieren til Sverige. Tidligere vinnerår var: 1974, 1984, 1991 og 1999.

Norge fikk skuffende få poeng fra Europa i år og endte sist atter en gang. Sist gang vi endte sist var i 2004 med Knut Anders Sørum og låten «High». Artig nok var det også året Zeljko Joksimovic og Jonsi fra Island deltok sist. 

Bortsett fra Sverige gjorde de nordiske landene det veldig dårlig i årets ESC. Norge endte på 26. plass, Danmark på 23. plass og Island på 20. plass. Det gjør kanskje ikke så mye når våre gode venner gikk av med seieren?

Tolverne i årets ESC:

Sverige fikk 12 poeng fra følgende 18 land: Østerrike, Belgia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungarn, Island, Irland, Israel, Latvia, Norge, Russland, Slovakia, Spania, Nederland og Storbritannia.

Aserbajdsjan, Albania og Serbia fikk fire tolvere hver mens Kypros, Hellas og Makedonia fikk to. De resterende landene som fikk tolvere var: Litauen, Romania, Moldova, Russland, Spania og Tyrkia.

Årets resultatliste:

 

resultatfinale

 

Vi avslutter med å takke Baku for et flott show og vi regner med at det blir en like flott opplevelse å se showet fra Sverige neste år. Nedenfor kan dere se vinneropptredenen til Loreen. 

Gratulerer Sverige!

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien