Journalist-skandalen: Sterk kritikk mot NRK

Kommentatorer i flere av landets største aviser, retter i dag sterk kritikk mot NRK for at kanalen ikke trakk seg fra lørdagens ESC-finale i Baku.nrk12

Bakgrunnen for kritikken ligger i episoden med Amir Asgharnejad på flyplassen i Baku, der P3-reporteren ble avkledd og truet. Som vi skrev lørdag, var NRK allerede lørdag formiddag inne på tanken å trekke Tooji fra finalesendingen.

Det ble imidlertid ansett som en svært dårlig løsning, spesielt ovenfor andre deltakere, EBU og arrangørene. Sendeskjema og regi ville blitt sterkt rammet av en boikott fra den norske delegasjonen.

Kommentarene i dag, i første rekke fra VGs Frithjof Jacobsen og DNs Bjørn Gabrielsen, mener imidlertid at NRK burde gjennomført denne boikotten. Ved å trekke Tooji fra showet, ville det skapt bølger langt utenfor EBUs lokaler – og reaksjonene ville sannsynligvis overskygget selve finalen og samtidig vært et veldig klart signal både til Aserbajdsjan og EBU.

«En forspilt mulighet», sier kommentator i Dagens Næringsliv, Bjørn Gabrielsen, til NRK Nyheter.

NRK har nå sendt en formell klage til aserbajdsjanske myndigheter, og hendelsen vil også bli tatt opp med EBU i nærmeste fremtid.

Det er er usikkert hvilke formelle reaksjoner en boikott fra finalen eventuelt ville ha ført til ovenfor NRK som deltaker og TV-kanal. Men trolig hadde kanalen fått en klekkelig bot fra EBU, samt at videre sanksjoner som utestengelse fra konkurransen, kunne vært aktuelle.

Kilder: NRK, VG, EBU

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien