Er EBU i konflikt med seg selv?

I kjølevannet av alle demokratiske skandaler under avviklingen av Eurovision Song Contest i Baku, har EBU (Europeen Broadcasting Union) kommet i konflikt med seg selv og sitt eget regelverk. Det strides nå om dette vil bli hovedtema under EBU-møtet, som avholdes i Strasbourg nå i slutten av juni.

ebu3d

Forslag til nye demokratiske krav til medlemmene har kommet på bordet etter NRKs Hans-Tore Bjerkaas kom med sitt utspill  i forrige uke. Bakgrunnen er NRKs team som ble stoppet og trakassert på Bakus flyplass på vei hjem fra ESC. En av teamets medlemmer ble sågar truet på livet av tollbetjentene, måtte kle seg naken og ble fotografert mens han ble tvunget til å tråkke på det Iranske flagget.

Bjerkaas sier at «vi må få tydelige sanksjonsmuligheter mot TV og radio-stasjoner i land som bryter EBUs etiske og demokratiske regler og kreve at radio og tv-stasjoner i EBU-land aktivt må jobbe for demokrati og frihet i landet». Forslaget er sammenfattet på et møte i Oslo mellom representanter fra NRK, SVT, DR og YLE. I tillegg presser BBC, tyske og østerrikske radio og tv-stasjoner på om strengere krav til land som vil være med i EBU.

Hans-Tore Bjerkaas

Medlemmene har fram til nå forholdt seg til følgende EBU regler: »Utbudet i radio og tv må være variert, balansert og rette sig til alla deler av befolkningen, inklusive minoriteter. Med det mener man ytrings og meningsfrihet, uavhengighet og troverdighet hos radio og tv-stasjonen. Programmene må speile forskjellig, språklig, kulturelt og religiøst mangfold, selv om det blir uproporsjonert dyrt for stasjonen».

Forslaget til endringer vil fokusere ytterligere og strengere på disse kravene og vil bety at TV-stasjonene året rundt må drive denne type uberoende kringkasting uansett politiske styring. Det skal ikke være tilstrekkelig å fokusere på kravene under ESC-ukene. Brytes reglene bør man altså bli utestengt fra EBU eller bli truffet av sanksjoner.

Kravet om mangfold og demokrati for EBU medlemmene kommer ikke bare fra kringkastere men også fra Europarådet. I juni 2011 undertegnet nemlig EBU og Europarådet en overenskomst i Bonn i Tyskland der man fastslo at man skulle intensifiere arbeidet med å støtte menneskelige rettigheter, demokrati og et fungerende rettssamfunn i medlemslandene. Her understrekes det at tv og radio-selskapene i landet i særdeleshet har et stort ansvar å bære.

EBUs har offisielt benektet at de er under press til å akseptere at land som bryter menneskerettighetene i framtiden kan risikere å bli utestengt fra Eurovision Song Contest. Talsperson for EBU Karen Mazzoli benekter at EBU kommer til å diskutere dette temaet i Strasbourg i juni. «Det som står på agendaen er en debatt hvor man vil poengtere verdien av å ha «public service»- kringkastere. Det står ingenting i oppropet om at vi skal ekskludere land fra å avholde ESC», sier hun.

Karen Mazzoli ebu

Karen Mazzoli sier videre at: «Sponsorene for Eurovision føler at det er viktig å fokusere på de verdiene som vi deler og som forener oss innenfor vårt kulturelt rike Europa. Det er dette temaet vi vil ha fokus på og sette opp en felles standard for EBUs medlemmer, men vi har ikke tenkt å stenge land ute som de ikke lever opp til disse kravene».

Og det er her EBU kommer i konflikt med seg selv om man skal ta reglene om frihet, demokrati og menneskerettigheter på alvor. Det Mazzoli sier at vi har regler for dette men det får ingen konsekvenser om de brytes. At hun også fornekter at EBU er under press stemmer dårlig med virkeligheten da mange av EBUs demokratiske medlemsland er kritiske til hvordan reglene blir håndtert og krever endring. Med andre ord er det stor uenighet innenfor EBU hvordan dette skal håndteres. I tillegg presser menneskerettighetsorganisasjoner på for å få EBU til å legge mer press på og boikotte udemokratiske land.

SVT, som skal arrangere ESC i 2013 vil også ha et ord med i laget. Kringkastingssjef Eva Hamilton er svært kritisk i sin uttalelse og sier at EBUs legitimitet og troverdighet står på spill når flere tv og radio-stasjoner kontrolleres av tvilsomme regimer. Hun ser for seg at de nye forslagene blir vedtatt på møtet i juni og at udemokratiske land i framtiden kan bli stengt ute eller utsatt for sanksjoner. I tillegg til flere øst-europeiske stater nevner Eva Hamilton Ungarn og den nye medieloven der, hvor en slags sensur er innført.

Eva Hamilton

Et annet mediebrudd, som heller ikke har fått noen konsekvens, er EBU medlthomas Egypt som foreløbig ikke er med i ESC. Under opprøret på Tahrir-plassen i Kairo oppfordret man på statlig egyptisk TV at demonstrantene skulle gå til angrep på de utenlandske journalistene som befant seg der. Brudd på regelverket, pressefriheten og menneskerettighetene samt oppfordring til vold tar tydeligvis ikke nattesøvnen fra EBU og EBUs generaldirektør Ingrid Deltenre kom ut og sa:

”Vi fordømmer alle voldshandlinger rettet mot journalister og krever at de egyptiske myndighetene passer på at sikkerheten garanteres for alle journalister i Egypt, som rapporterer om urolighetene til omverden.. De stadige trakasseringene mot journalistene og innblandingen i den uberoende nyhetsrapporteringen må øyeblikkelig opphøre..”

I følge Eva Hamilton er ikke dette mer en tomme ord så lenge det ikke medfører sanksjoner mot egyptisk TV. De burde ha fått høye bøter eller blitt utestengt fra EBU om protesten skulle ha hatt noen relevans fortsetter Hamilton.

Så sent som i mai i intervjuet tyske Der Spiegel EBUs generaldirektør Ingrid Deltenre som sa at det ikke var aktuelt for EBU å sanksjonere mot medlemmer og att grunntanken med organisasjonen er ”å inkludere, ikke å utestenge”.

Ingrid Deltenre

Hun sa også at ”om vi politiserer for eksempel Eurovision Song Contest og behandler visse medlemmer som andre klassens borgere og forteller at de ikke får være vertsland fordi omstendigheter i landet gjør at de ikke lever opp til våra regler, ja da skulle konkurransen dø. Eurovision Song Contest er et evenement som handler om å bygge broer, ikke å skape barrierer.”

Det er nesten fristende å be Ingrid Deltenre om å reise seg fra kontorstolen og ta en tur ut og melde seg på i den virkeligheten som finnes utenfor EBU-kontorene. Her er det ikke snakk om å skape barrierer men å skape frihet og demokrati.

SVTs Eva Hamilton konstaterer at det finnes sterke krefter innenfor EBU som mener at man så langt som mulig skal «stille opp for hverandre innenfor unionen og dermed kunne ”pushe» utviklingen i riktig retning og ikke forvise visse tvilsomme land ut i ørkenen”. Oversatt til norsk betyr det at man ikke bør kritisere hverandre innad i unionen men stå samlet utad med en stemme uansett hva man skulle mene.

Eva Hamilton virker som en klok kvinne og er en sterk motstander av brudd på EBUs regelverk. Hun er også en forkjemper for frihet, menneskerettigheter og fri presse og hun ser klart alle negative tendenser innen for ESC og EBU Hun ser flere eksempler på land som ikke kommer til å klare de nye demokratikravene, men tror likevel at Eurovision Song Contest 2013 neste år vil ha de nye reglene på plass.

I tillegg tror Hamilton det er mulig å kutte kostnadene i ESC betraktelig og hun vil derfor jobbe for et økonomisk neddempet arrangement i Sverige 2013.

Med alle de nordiske land med på laget samt flere andre, er nok dette kanskje et gryene opprør mot pampeveldet i EBU, som kun tenker profitt og som har en organisasjonskultur ikke ulik FIFA, IOC m.fl. Det må være noe i drikkevannet i Sveits som gjør at man ikke tar temaet demokrati, korrupsjon og ytringsfrihet særlig seriøst og det er kanskje derfor disse organisasjonene er lokalisert nettopp der. Vi snakker jo om et land hvor kvinner først fikk stemmerett i 1971.

Uansett blir det interessant å se hva EBU-møtet i Strasbourg vil bringe, dvs om medlemmene blir enige med seg selv om agendaen da.

 

Kilde: Dagens Nyheter, Radio Liberty, Radio Free Europe


Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien