Georgia i et nøtteskall

GEORGIA

TV-selskap: GPB

Deltatt: 2007-08, 2010-15 (8 år)

Eurovision Rank: 44 av 51

Beste plassering: 9 (2010, 2011)

Dårligste plassering: 15 (2013)

Sitt dårligste resultat fikk Georgia imidlertid i 2014, da de endte helt sist i sin semifinale.


georgia

 
 

2007 Helsingfors

SOPHO – Visionary Dream

Georgia fikk sin debut i 2007 etter en regelendring angående antall deltagerland. Tidligere hadde EBU satt en grense ved 40 land, og hadde ikke denne regelen blitt endret, slik at alle 42 interesserte kringkastere fikk delta ville de vært nødt til å utsette sin inntreden i Eurovision-familien. Sopho Khalvashi ble valgt internt, etter en avstemming, der folket fikk si sin mening om hvilken artist de ønsket å bli representert av. Sopho fikk over 60% av stemmene. Publikum fikk også bestemme hvilken sang hun skulle synge, da de i en finale fikk velge mellom fem bidrag.  

Plass 12 av 24 – 97 poeng

I semifinalen endte Sopho på en 8.plass med 123 poeng.

2007

 
 

2008 Beograd

DIANA GURTSKAYA – Peace Will Come

Dette året ble Georgias representant valgt gjennom en finale, bestående av 12 bidrag. Vinneren ble bestemt gjennom telefonstemming, og det var blinde Diana Gurtskaya som gikk av med seieren, og fikk æren av å representere landet i Beograd. 

Plass 11 av 25 – 83 poeng

I semifinalen endte Diana på en femteplass med 107 poeng.

2008


Som året før ble det også i 2009 avholdt en nasjonal finale for å finne bidraget som skulle forsvare de georgiske fargene i Moskva. I et finalefelt bestående av ti sanger var det bidraget We Don’t Wanna Put In, fremført av Stefan & 3G som gikk av med seieren. Teksten, som nokså klart henspilte på Russlands president Vladimir Putin, ble imidlertid for sterk kost for EBU, som krevde at sangen måtte omskrives. Dette var ikke Georgia interessert i, og de trakk seg derfor fra konkurransen.

 
 

2010 Oslo

SOFIA NIZHARADZE- Shine

Etter et års fravær var Georgia tilbake i konkurransen igjen i Oslo. GPB valgte samme fremgangsmåte i sin utvelgelse som de gjorde i debutåret; artist ble valgt internt, og publikum fikk velge bidrag. Valget falt denne gangen på en annen Sopho, nemlig Sofie Nizharadze. Hun fremførte seks sanger i en tv-sendt finale, og gjennom en blanding av seer- og jurystemmer valgte de Shine, skrevet av blant andre norske Hanne Sørvaag. 

Plass 9 av 25 – 136 poeng

Sofia kom på en flott tredjeplass i sin semifinale, med 106 poeng.

2010

 
 

2011 Düsseldorf

ELDRINE – One More Day

Dette året valgte GPB å gå tilbake til en åpen finale. Artister og låtskrivere ble invitert til å sende inn bidrag, og ti finalister ble valgt ut. I ukene forut for finalen trakk imidlertig hele tre av finalistene seg, slik at det til slutt ble et finalefelt bestående av sju bidrag. Bandet Eldrine gikk av med seieren i finalen, der de hadde fremført sin egen låt, One More Day. I ettertid ble det noe oppstyr, da bandet valgte å bytte ut den meget populære vokalisten Tamar Vadoachkoria med nok en Sopho, nemlig Sopho Toroshelidze, som hadde koret bak Sofia Nizharadze i Oslo året før. 

Plass 9 av 25 – 110 poeng

I sin semifinale endte Eldrine på en sjetteplass med 74 poeng.

2011

 
 

2012 Baku

ANRI JOKHADZE – I’m a Joker

Igjen valgte GPB å avholde en nasjonal finale for å utse sin representant i Baku. Det kom ikke inn fler enn 13 bidrag til konkurransen, og av disse ble ni funnet verdige en plass i finalen. Der var det ikke helt ukjente Anri Jokhadze, som tidligere hadde deltatt i Eurovision Song Contest som korist for Diana Gurtskaya, som trakk det lengste strået.

Som første representant fra Georgia greide ikke Anri å ta seg til finalen. Han endte på en skuffende fjortendeplass i sin semfinale. 

2012 

georgia

 
 

2013 Malmö

 NODI TATISHVILI & SOPHIE GELOVANI – Waterfall

GPB valgte en ren intern utvelgelse, der duoen Sophie (Sopho) og Nodi ble annonsert som landets representanter like før nyttår. Låten ble også valgt internt, og man hentet likesågodt inn svenskenes egen Thomas G:Son som låtskriver.

Dette resulterte i landets labreste plassering i en finale, om man ser bort fra 2012-opptredenen som endte utenfor finaleplass.

Plass 15 av 26 – 50 poeng

I sin semifinale endte Waterfall som nummer ti med 63 poeng.

2013

georgia

 
 

2014 København

THE SHIN & MARIKO: Three Minutes to Earth

Igjen er ren intern utvelgelse, der tyskbaserte The Shin ble koblet sammen med den hjemlige sangerinnen Mariko. Eksperimentet gikk på ingen måter hjem, og Georgia strandet for første gang helt nederst på en resultattavle. i ESC-sammenheng.

Ikke kvalifisert for finalen etter å ha endt sist i semifinalen med 15 poeng.

2014

 
 

2015 Wien

 NINA SUBLATTI – Warrior

Vinner av Erovnuli Shesarcevi konkursi 2015.

Starter som nummer 16 og sist ut i den første semfiinalen i Wien.

georgia

{CONTENTPOLL [«id»: 82]}
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien