Island i et nøtteskall

ISLAND

TV-selskap: RÚV

Deltatt: 1986-97, 1999-2001, 2003-2015 (28 år)

Eurovision Rank: 28 av 51

Beste plassering: 2. plass (1999, 2009)

Dårligste plassering: 22.plass, sist (2001)

I 1989 kom Island også siste, da som nummer 20 med 0 poeng.

Ved tre tilfeller har Island ikke kvalifisert seg til finalen, 2005-2007, og det aller svakeste resultatet landet har er 16.plassen fra semifinalen i 2005. 


island

 
 

1986 Bergen

ICY – Gleðibankinn

Debutbidraget til Island ble valgt gjennom den nasjonale finalen Söngvakeppni Sjónvarpsins, der ti sanger kjempet om seieren. Vinneren, «Gleðibankinn», ble fremført av Pálmi Gunnarsson. I ettertid avgjorde imidlertid RÚV at  de ønsket at sangen skulle fremføres av en gruppe, og de hentet inn Eiríkur Hauksson og Helga Möller, som sammen med Pálmi dannet gruppen ICY. 

Plass 16 av 20 – 19 poeng

1986

 
 

1987 Brüssel

HALLA MARGRÉT – Hægt og hljott

Dette året besto den nasjonale finalen Söngvakeppni Sjónvarpsins av ti finalister. Det var tilslutt balladen «Hægt og hljott», skrevet av Valgeir Guðjónsson, som gikk av med seieren. Valgeir satt selv bak pianoet pð finalekvelden i Brussel. 

Plass 16 av 22 – 28 poeng

1987

 
 

1988 Dublin

BEATHOVEN – Þú og Þeir (Sókrates)

Vinner av Söngvakeppni Sjónvarpsins i konkurranse med ni andre bidrag. For tredje år av tre mulige endte Island pð 16.plass i Eurovision Song Contest.
 grunn av økonomiske problemer måtte RÚV omdisponere midler fra budsjettet til kringkastingsorkesteret for å arrangere Söngvakeppni Sjónvarpsins, noe som senere samme år førte til at orkesteret måtte legges ned. 

Plass 16 av 21 – 20 poeng

1988

 
 

1989 Lausanne

DANIEL AUGUST – það sen enginn sér

Dette året valgte RÚV et litt annet format for Söngvakeppni Sjónvarpsins enn de foregående årene. Fem låtskrivere ble invitert til å skrive hvert sitt bidrag til konkurransen, og tilslutt var det Valgeir Guðjónssons bidrag «það sem enginn sér» som gikk av med seieren. 

Plass 22 av 22 – 0 poeng

1989

 
 

1990 Zagreb

STJÓRNIN – Eitt lag enn

Söngvakeppni Sjónvarpsins besto i 1990 av seks sanger, og det var Hörð G. Ólafsson og Aðalstein Ásberg Sigurðssons bidrag «Eitt lag enn» som vant. Duoen Stjórnin, bestående av Sigriður Beinteinsdóttir og Gretar Örvarsson sørget i Zagreb for Islands beste resultat fram til da; faktisk det beste helt fram til 1999. 

Plass 4 av 22 – 124 poeng

1990

 
 

1991 Roma

STEFAN & EYFI – Draumur um Ninu

Duoen Stefán&Eyfi (Stefán Hilmarsson/Eyjólfur Kristjánsson) vant Söngvakeppni Sjónvarpsins 1991 med «Draumur um nínu», skrevet av Eyjólfur selv, i konkurranse med ni andre finalister. Denne sangen har etter sin deltagelse i Eurovision Song Contest blitt en av det islandske folks kjæreste sanger. Mange kaller den «Islands andre nasjonalsang», og ALLE islendinger kan teksten og synger med til denne. Noen går til og med så langt som til å kalle den «Islands EGENTLIGE nasjonalsang». Resten av Europa fikk imidlertid ikke samme forhold til den, og den oppnådde kun 26 poeng. 

Plass 15 av 22 – 26 poeng

1991

stefan eyfi 1991 island

 
 

1992 Malmö

HEART 2 HEART – Nei eða já

Også i 1992 var det ti låter som kjempet om seieren i Söngvakeppni Sjónvarpsins, og denne gangen var det duoen Heart2Heart som seiret, med den swingende låten «Nei eða já». Duoen besto av Sigriður Beinteinsdóttir og Sigrún Eva Ármannsdóttir. Låten var skrevet av Gretar (1990), Stefán (1991) og Friðrik Karlsson. 

Plass 7 av 23 – 80 poeng

1992

 
 

1993 Millstreet

INGA – þá veistu svarið

Vinnerbidraget, blant ti finalister, i Söngvakeppni Sjónvarpsins dette året er faktisk komponert av en nordmann; Jon Kjell Seljeseth, som også hadde dirigert for Island i Zagreb to år tidligere. Teksten til «þá veist þú svarið» var skrevet av Friðrik Sturluson og ble fremført av Ingibjörg Stefánsdóttir, bedre kjent som Inga. 

Plass 13 av 25 – 42 poeng

1993

 
 

1994 Dublin

SIGGA – Nætur

«Nætur» ble opprinnelig fremørt av Sigrun, Siggas søster. Ledelsen i RÚV mente imidlertid at sangen i sin originale form manglet det umiddelbare som trengs for å gjøre det nødvendige inntrykket på seerne. De hentet derfor inn irske Frank Macnamara til å omarbeide sangen, og de byttet ut Sigrún med søsteren Sigga. 

Plass 12 av 25 – 49 poeng

1994

 
 

1995 Dublin

BO HALLDORSSON – Núna

Dette året ble det ikke avholdt noen nasjonal finale pð Island. Istedet ble RÚV enige med sangeren og komponisten Björgvin Halldórsson om at han skulle velge en sang som han så skulle fremføre i Dublin. Björgvin kontaktet flere komponister, som så sendte ha sine sanger. Han laget så demoopptak av noen av disse bidragene, som han så spilte for en «folkejury», uten at de visste hvem som hadde skrevet de ulike bidragene. Vinneren av denne prosessen var Björgvins engen sang «Núna», som han skrev sammen med Ed Welch og Jón Arnar Mariónsson. 

Plass 15 av 23 – 31 poeng

1995

 
 

1996 Oslo

ANNA MJÖLL – Sjúbidú

I utgangspunktet ønsket flere at Island, på grunn av budsjettkutt i RÚV, skulle trekke seg fra konkurransen 1996, men det forslaget fikk ikke flertall. Istedet valgte de å gjøre utvelgelsen billigst mulig. Tre komponister skrev hver sin låt, og Anna fremførte alle tre. Det var Anna og hennes far Ólafur som skrev vinnerbidraget. For første gang var det for mange land som ønsket å delta i Eurovision Song Contest, hele 30, mot 23 plasser i finalen, og resultatet ble at alle land, unntatt fjorårets vinner Norge, måtte gjennom en forkonkurranse. Island kom gjennom nåløyet, og Anna fikk derfor fremføre sin «Sjúbídú» pð scenen i Oslo Spektrum. Hun hadde der med seg fire amerikanske korister, og de endte på 13.plass. 

Plass 13 av 23 – 51 poeng

Nummer 10 i den interne forhåndskvalifiseringen.

1996

 
 

1997 Dublin

PAUL OSCAR – Minn hinsti dans

RÚV inngikk en avtale med artisten og låtskriveren Páll Óskar Hjálmtýsson om at han skulle representere Island med en egenvalgt låt i Dublin. Under navnet Paul Oscar fremførte han «Minn hinsti dans», som han hadde skrevet sammen med Trausti Haraldsson. For første gang ble det gjennomført et forsøk med telefonstemming i Eurovision Song Contest. Fem land, Østerrike, Storbritannia, Sveits, Sverige og Tyskland, prøvde ut denne stemmemetoden, og av de 18 poengene Island hadde mottatt da avstemmingen sluttet kom hele 16 fra disse landene. Mange spekulerer i om Island kunne fått sin første seier dette året, dersom det kun hadde vært telefonstemming. Island havnet imidlertid helt nede på en 20.plass, noe som innebar at de ikke fikk delta året etter. Kun de 17 best plasserte landene var kvalifisert til neste års konkurranse, sammen med de landene som ikke tok seg til finalen i 1997.

Plass 20 av 25 – 18 poeng

1997

paul 1997 island

 
 

1999 Jerusalem

SELMA – All Out of Luck

Igjen gikk RÚV for en intern utvelgelse; Selma Björnsdóttir skulle fremfære Islands bidrag i Jerusalem. þorvaldur Bjarni þorvaldsson skrev flere bidrag som Selma så fremførte. Det sto til slutt mellom to sanger, og valget falt på «All Out of Luck», som þorvaldur skrev sammen med Sveinbjörn I. Baldvinsson. For første gang fikk Island muligheten til ð synge pð engelsk i Eurovision Song Contest, noe de da også har gjort hvert eneste år siden. Da avstemningen i Jerusalem var over hadde Island vunnet en strålende andreplass, kun slått av Sverige. Dette er til dags dato landets beste plassering, en plassering de også oppnådde i 2009.  

Plass 2 av 23 – 146 poeng

1999

 
 

2000 Stockholm

EINAR ÁGUST&TELMA – Tell me

Etter seks års pause var endelig Söngvakeppni Sjónvarpsins tilbake, og denne gangen var det fem finalister som kjempet om seieren. En jury hadde valgt disse fem fra et stort antall innsendte bidrag. Selve konkurransen ble avholdt i tv-programmer «Stutt í spunann», og vinneren ble «Hvert sem er» med Einar Águst og Telma, skrevet av Örlygur Smári. I Stockholm ble sangen imidlertid fremført på engelsk, og da het den «Tell Me».

Plass 12 av 24 – 45 poeng

2000

 
 

2001 København

TWO TRICKY- Angel

I Söngvakeppni Sjónvarpsins 2001 var det åtte finalister. Gunnar Ólason og Kristján Gíslason vant med sin fremførelse av sangen «Birta», skrevet av Einar Bárðarson. Det var i utgangspunktet enighet om at bidraget skulle fremføres på islandsk, men da Two Tricky, som Gunnar og Kristján kalte seg, gikk på scenen i Kæbenhavn, var det for å fremføre «Angel». De endte til slutt på en delt sisteplass med Norge, etter å ha mottatt kun tre poeng. Dette svake resultatet førte også til at Island ikke fikk delta i Eurovision Song Contest i 2002. 

Plass 22 av 23 – 3 poeng

2001

 
 

2003 Riga

BIRGITTA – Open Your Heart

Nok en gang valgte RÚV å velge sin representant til Eurovision Song Contest gjennom den nasjonale finalen Söngvakeppni Sjónvarpsins. Hele 15 bidrag kjempet i Háskólabío i Reykjavik om retten til å representere Island i Latvia. Birgitta Haukdal vant med Hallgrím Óskarssons «Segðu mér allt», som Sveinbjörn I. Baldvinsson gjorde om til «Open Your Heart» innen Birgitta gikk på scenen i Riga. Hun endte der på en finfin og svært etterlengtet 8.plass

Plass 8 av 26 – 81 poeng

2003

 
 

2004 Istanbul

JÓNSI – Heaven

RÚV valgte dette året å invitere låtskrivere til å sende inn sine bidrag, men de avholdt ingen offentlig uttagning. Derimot var det en jury, som etter å ha hørt gjennom mange innsendte sanger, valgte Svein Rúnar Sigurðsson og Magnús þór Sigmundssons «Heaven» som Islands representant. Da de så skulle finne en artist til å fremføre «Heaven» valgte de Jón Jósep Snæbjörnsson, bedre kjent som Jónsi, vokalist i den meget popuære gruppen Í svörtum fötum. Jónsi, som alltid hadde ønsket å representere Island i Eurovision Song Contest, svarte ja på forespørselen før han engang hadde hørt sangen, eller spurt hva slags type låt han skulle synge… Resultatet ble en skuffende 19.plass i Istanbul. 

Plass 19 av 24 – 16 poeng

2004

 
 

2005 Kyiv

SELMA – If I Had Your Love

Nok en gang valgte RÚV å gå for et internt valg. Denne gangen falt valget på Selma, som sto for Islands aller beste resultat noensinne, med sin andreplass fra Jerusalem i 1999. Denne gangen fremfæøte hun þorvaldur Bjarni þorvaldssons «If I Had Your Love», som hun selv skrev teksten til, sammen med amerikanske Linda Thompson. På grunn av 19.plassen fra året fær mðtte Selma gjennom semifinalen i Kiev, der hun endte pð en 16.plass og med det ikke tok seg til finalen.  

 16. plass i semifinalen med 52 poeng

2005

 
 

2006 Athen

SILVIA NIGHT – Congratulations

Etter to år med intern utvelgelse og dårlige plasseringer i Eurovision Song Contest bestemte RÚV seg for å ta grep og gjøre store endringer i Söngvakeppni Sjónvarpsins. Etter «nordisk modell» valgte de å gjennomføre tre semifinaler, der tilsammen 24 sanger konkurrerte. Fem sanger fra hver semifinale gikk til finalen, der Silvía Nótt (Ágústa Eva Erlendsdóttir) gikk av med seieren med sangen «Til hamingju Ísland». Til Eurovision Song Contest ble sangen imidlertid, i «god» islandsk tradisjon, oversatt til engelsk, og het der «Congratulations». Siden Selma ikke gikk til finalen året før måtte Silvía også gjennom semifinalen, der hun endte på 13.plass. For andre gang gikk altså finalen av stabelen uten islandsk deltagelse. 

13. plass i semifinalen med 62 poeng

2006

 
 

2007 Helsingfors

EIRÍKUR HAUKSSON – Valentine Lost

Til tross for et skuffende resultat i 2006 fortsatte RÚV med tilnærmet samme format for Söngvakeppni Sjónvarpsins; tre semifinaler á åtte bidrag, men kun ni sanger i finalen. På forhånd var det Jónsi og Friðrik Ómar som var de to store favorittene, men på selve finalekvelden fortelles det at «alle» visste at Eiríkur som kom kom til å ta hjem seieren med «Ég les í lófa þínum», komponert av Svein Rúnar Sigurðsson med tekst av Kristján Hreinsson. Som vanlig ble sangen oversatt til engelsk, og det var Peter Fenner som skrev teksten til «Valentine Lost». I Helsinki strandet  imidlertid Island, for tredje år på rad, i semifinalen. 

13. plass i semfinalen med 77 poeng

2007

 
 

2008 Beograd

EUROBAND – This is My Life

Etter nok et dårlig resultat i Eurovision Song Contest bestemte RÚV seg for å gjøre noen endringer i formatet pð Söngvakeppni Sjónvarpsins igjen. Resultatet ble en lang rekke innledende runder i tv-programmet Laugardagslögin. Denne prosessen startet allerede høsten 2007 og strakte seg gjennom vinteren. I tillegg var det også tillatt å fremfære bidrag pð engelsk. Til slutt var det imidlertid et islandsk bidrag, duoen Euroband (Eurobandið) som vant med sangen «Fullkomið lif», som ble til «This is My Life» på veien til Beograd. Den engelske teksten er skrevet av Páll Óskar, mens musikken er av Örlygur Smári, som også sto bak Islands bidrag i 2000. Dette var første gang det var to semifinaler i Eurovision Song Contest, og for første gang tok Island seg også videre fra en semifinale.   

Plass 14 av 25 – 64 poeng

8. plass i sin semifinale med 68 poeng

2008

 
 

2009 Moskva

YOHANNA – Is It True?

Etter den eviglange utvelgelsesprosessen i 2008 valgte RÚV å gå tilbake til et noe enklere format; tre semifinaler med fem bidrag i hver, totalt ni bidrag i finalen. Til slutt sto Yohanna (Jóhanna Guðrún Jónsdóttir) igjen som vinner med låten «Is It True», skrevet av Óskar Páll Sveinsson, Chris Neill og Tinatin Japaridze. I Moskva vant Yohanna sin semifinale og ble i finalen kun slått av Norges Alexander Rybak. Dette er tangering av Islands bestenotering, og mange mener at dette overgår Selmas plassering i 1999, siden det var mange flere deltagere i 2009.

Plass 2 av 25 – 218 poeng

1. plass i første semifinale med 174 poeng

2009

 

 
 

2010 Oslo

HERA BJÖRK – Je ne sais quoi

Vinner av Söngvakeppni Sjónvarpsins, etter tre semifinaler og finale med seks bidrag.

Plass 19 av 25 – 41 poeng

3. plass i sin semifinale med 123 poeng

2010

 island

 
 

2011 Düsseldorf

SJONNI’S FRIENDS – Coming Home (Aftur Heim)

Vinner av Söngvakeppni Sjónvarpsins, etter tre semfinaler og finale med 7 bidrag.

Egentlig et hastebidrag satt sammen for anledningen, da hjemmefavoritten Sjonni Brink falt bort kun dager foran semifinalen han var oppmeldt i. Responsen på hyllesten ble overveldende, og Aftur heim ble deretter oversatt tradisjonen tro til engelsk foran finalen i Tyskland.

Plass 20 av 25 – 61 poeng

4. plass i sin semfinale med 100 poeng

2011

 island

 

2012 Baku

GRETA & JÓNSI – Never Forget (Mundu eftir mér)

Vinner av Söngvakeppni Sjónvarpsins etter tre semifinaler og finale med 7 bidrag.

Jonsi var tilbake i manesjen etter 2004-finalen og et mislykket forsøk på å representere landet i 2007. Bidraget, myntet på et gammelt islandsk sagn, fikk forholdsvis god mottagelse, men en noe nervøs opptreden i Baku ødela nok en bedre plassering.

Plass 20 av 26 – 46 poeng

8. plass i sin semifinale med 75 poeng

2012 

island

 
 

2013 Malmö

EYTHOR INGI – Ég á líf

Vinner av Söngvakeppni Sjónvarpsins, to semifinaler – finale med 7 bidrag og superfinale.

For første gang siden 1997 valgte den islandske artisten å beholde bidraget på islandsk også til Eurovision. Det gjorde Eythor etter blant å ha slått ut 2003-deltaker Birgitta Haukdal.

Plass 17 av 26 – 47 poeng

6.plass i sin semifinale med 72 poeng

2013 

island

 
 

2014 København

POLLAPÖNK – No Prejudice (Enga fordóma)

Vinner av Söngvakeppnin 2014, to semifinaler og finale med seks bidrag og superfinale.

Plass: 8 av 26 – 88 poeng

I semifinalen: 6 av 15 – 77 poeng

2014
island

 
 

2015 Wien

MARIA OLAFS – Unbroken (Lítil skref)

Vinner av Söngvakeppnin 2015 med samme prosedyre som foregående år.

Starter som nummer 12 i den andre semfiinalen i Wien.

island

 

{CONTENTPOLL [«id»: 67]}
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien