Misnøye i Bulgaria

BNT – den bulgarske TV-stasjonen – har nå sluppet reglene for sin nasjonale utvelgelse for 2013. Trodde vi …

Landet som ikke har kvalifisert seg for en finale i ESC siden 2007, har de siste årene satset hardt på et nokså internt finalekonsept, der tingenes tilstand omtrent har vært slik:

  1. 60 bidrag blir i første omgang valgt til videre gjennomhøring av en intern jury – eller Akademiet, som det så fint heter i Bulgaria.
  2. Disse 60 låtene vil fremføres live foran juryen, og 30 av disse velges deretter til …:
  3. To semifinaler med 15 bidrag i hver.
  4. Seks bidrag fra hver semfinale går til en endelig finale.

Og selvfølgelig  har kun bulgarske statsborgere vært tillat som låtskrivere og artister.

På flere forum står nå fans og tilhengere ring hardt på for endringer for Bulgarias bidrag til 2013. Undertegnede innrømmer glatt, at denne gikk fem på fra et ironisk blogg-innlegg der 2012-reglene ble listet opp også for kommende sesong: Man ønsker endringer, men tror knapt at det kommer.

Hva med å åpne for utenlandske låtskrivere som kan komme med nye impulser, til et land som musikalsk lever i skyggen av storebor – i hvert fall musikalsk – Romania.

Bulgaria er en smeltedigel midt mellom øst, vest og sør – noe man tydelig har hørt i flere bidrag landet har sendt til Eurovision. For eksempel er City TV en stor og populær kanal, også tilgjengelig via parabol i Norge, som har fokusert mye på rumensk og tysk listemusikk, og har hatt stor innflytelse på landets popmusikk.

Bulgaria fikk i Baku sitt nest-beste resultatet noensinne, da Sofi Marinova ble nummer 11 i sin semfinale. Hun fikk samme poengsum som vår egen Tooji, men Norge ble sendt videre til finalen med flere antall publikumsstemmer.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien