Flere detaljer rundt MGP 2013

I dag slapp NRK flere detaljer rundt Melodi Grand Prix 2013. Nå vet vi litt mer om prosessen rundt utvelgelsen av de 21 bidragene som i januar og februar skal kjempe om retten til å representere Norge i Eurovision Song Contest 2013 i Malmö i mai.

Som vi visste fra tidligere; vi må vente til 2013 før vi får vite hvilke artister og låtskrivere som skal delta. Nå er det imidlertid bekteftet at vi faktisk må vente helt til tre dager før de respektive delfinalene før vi få denne informasjonen. Onsdagen før hver delfinale skal det nemlig sendes et direkte presentasjonsprogram, der vi får treffe alle artistene, og vi vil også få høre smakebiter av låtene. 

Grunnen til denne endringen er at NRK ønsker å skape størst mulig interesse rundt MGP. I tillegg; ved å presentere alle artistene like lenge før den aktuelle delfinalen vil alle få like mye oppmerksomhet blant presse og publikum. Vivi Stenberg håper at dette skal føre til økt spenning i tilknytning til delfinalene. Hun er forberedt på at denne presentasjonsmodellen vil føre til en flom av spekulasjoner i pressen, men sier; «…desto morsommere er det å avsløre dette direkte på NRK.»

NRK mottok rundt 600 bidrag til MGP2013. Det sier seg selv at prosessen mot 21 semifinalister har vært lang og omstendelig. Det er en større gruppe som har vært ansvarlig for utvelgelsen, men i spissen finner vi den nye «MGP-generalen» Vivi Stenberg. Hun har bakgrunn fra blant annet Lydverket og Sony Music Norge.

De viktigste medarbeiderne Vivi har hatt med seg i dette arbeidet er tre erfarne folk med lang erfaring fra norsk musikkliv. Gisle G. Stokland har bakgrunn fra hiphopnettstedet stress.no, ZTV, National rapshow på NRK P3, Hove-festivalen, Billboard og MTV. Kristin Winsents har i flere år jobbet som musikkjournalist I NRK. Hun har blant annet jobbet i Lydverket, og Kulturhuset på NRK P2. Christine Dancke er den eneste av disse som faktisk har deltatt i MGP selv; hun skrev Sichelles låt i 2011. I tillegg har hun bakgrunn fra NRK P3 og jazzklubben Blå i Oslo. Hun har også lang erfaring som DJ. 

mgp jury
Bilde: Hege Bakken Riise/NRK

Bidragene til MGP2013 har kommet fra flere verdensdeler; Australia, USA og Europa er alle representert. Det har kommet bidrag fra Storbritannia, Hellas, Spania, Frankrike og Sverige. De fleste innsendt sangene er imidlertid skrevet av norske låtskrivere. 

Fokuset for lyttegruppen har vært å velge ut god musikk heller enn å lete etter typisk «Grand Prix-musikk». Låtene kommer fra et bredt utvalg sjangere, så vi vil trolig få noe for enhver smak i årets delfinaler. Et av kriteriene gruppen har gått ut fra er at låtene skal kunne stå på egne ben, også utenfor Eurovision Song Contest. Christine Dancke kan fortelle at «…det er flere bra låter med i år, som kan bli spilt mye på radio».

Gruppen har også vært på jakt etter interessante artister, som i tillegg til å synge låten bra også kan levere visuelt på scenen. Eurovisison Song Contest er jo i siste instans et tv-show. 

Vi vil få møte både store, kjente artister og låtskrivere, i tillegg til flere interessante nykommere. Vivi Stenberg forteller at de «har fått inn låter fra virkelig store låtskrivere som skriver for noen av verdens største artister». Dette viser at det ikke lenger blir betraktet som «tabu» blant anerkjente låtskrivere å delta i MGP. Showet betraktes mer og mer som en god arena for å presentere seg selv og musikken sin. 

Ikke før 9. februar vet vi hvilken artist og låt som skal representere Norge i Eurovision Song Contest 2013 i Malmö, men før det får vi tre flotte delfinaler med mange dyktige artister og gode låter. Lyttegruppen mener at heatene er jevne og at det er mange potensielle vinnere. Stokland mener at tre av årets delfinalister har god mulighet til å vinne også internasjonalt. 

Kilde; nrk

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien