escNorge synser om Melodi Grand Prix 2013

I morgen kveld er alt duket for årets finale i Melodi Grand Prix 2013, der ti artister og låter skal kjempe om å representere fedrelandet i Malmö i mai.

Det kryr som vanlig av meninger og spådommer om årets låter og resultat, og vi kaster oss inn i dansen og lar escNorges eget team fritt få kommentere hva de synes om årets MGP samt hvilke forventninger og håp de har foran morgendagens sending.

 


 

Eirik Finbak:

Det har vært mange meninger om MGP 2013, kanskje enda mer enn det bruke å være. Skjellsordene har haglet og folk har vernet om sine favoritter. Jeg er udelt positiv over årets konkurranse. Årets låter har for min del stått til all forventinger og tror aldri jeg har hatt så mange jeg liker i finalen. Selfølgelig er det noen man savner, det vil det alltid være. Spesielt skulle jeg ha sett Hank og Tom Hugu i delfinalen. Men min aller største favoritt er tilstede i finalen den. Jeg skal heie på Sirkus Eliassen som bare vi Bodøværinger kan og skal først og fremst krysse fingrene for at det i hvertfall går veien til gullfinalen. Jeg har selfølgelig forhåpninger om at den kan vinne, og tror også «I Love You Te Quiero» har vinnersjanser, men her er det mye bra og merker at jeg synes det er spesielt vanskelig i år og velge en vinner. Det virker som at det ikke er en «felles enighet» som det har vært de foregående årene da Didrik, Stella og Tooji nok var de største favorittene blant fansen som også ble det slik blant resten av Norges Befolkning.

Jeg tør å tippe på at det blir Gromth & Emil, Annsofi, brødrene Sirkus Eliassen og Margaret Berger som går til gullfinalen. Og velger å tro at «Bombo» rett og slett bare var en desperat lengsel etter sommer og sol, men som kommer til kort når alle finalistene samles. Vinneren tror jeg enten blir Margaret Berger eller Sirkus Eliassen. En ting er jeg ganske sikker på og det er at dette blir en utvilsomt spennende og antagelisvis ganske jevn MGP-finale. En spennende avstemming fra start til slutt er det lenge siden vi har hatt så satser på at vi får en ordentlig MGP-thriller i år. Gleder meg!

 


 

Eirik Hagen:

Årets MGP har for meg vært preget av ett ord – midt på treet. Det har vært lite jeg har mislikt, men det er bare en låt jeg virkelig kan si at jeg liker og vil høre på etter at konkurransen er over og det er «I Feed You My Love». Jeg forventer at Norges befolkning vil stemme frem Margaret på lørdag og skjer det lurer jeg på hva skjer. Jeg skal hvertfall gi mine stemmer.

 


 

Christian Jacobsen:

Årets MGP har vært en gedigen nedtur for meg. Et seertap for NRK på 300 000 personer fra i fjor viser at interessen for konkurransen er dalende. Hovedgrunnen er et svært uinteressant utvalg av bidrag, hvor kvaliteten har fått vike for at alle musikalske sjangere skal få plass. I tillegg har man hatt få kjente artister å lokke med og vi har istedet fått presentert flere nye «artister» som vokalmessig ikke holder mål. Med andre ord har ikke den nye MGP generalen Vivi Stenberg bestått sin første eksamen og det burde hun ta konsekvensene av. Håper ikke likgyldigheten som fansen har følt ovenfor bidragene avspeiles i årets MGP finale. Vi har tross alt et bidrag som har en ørliten sjanse i Malmö og jeg håper vi klarer å samle de fleste nordmenn og poeng rundt Margaret Berger.

 


 

Wivian Kristiansen:

Årets Melodi Grand Prix har bestått av masse dyktige, anerkjente musikere, fra ulike genre. Dessverre har de fleste skuffet, da de har tilpasset musikken sin til det de trolig forventer at de bør i MGP. Vidar Busk er en respektert bluesmusiker, men stiller her med en låt som var for dårlig til å få plass på det siste albumet hans. Gothminister spiller vanligvis industrimetall, men i MGP ligner det mer på schlagermetall. Datarock har spilt en ufattelig mengde konserter de senere årene, og har opparbeidet seg et strålende omdømme som liveband. Det de serverer oss i MGP er imidlertid en dvask kopi av 70-tallets disco, og det fenger knapt selv den mest innbarka fansen. Fjellfolk gjør nøyaktig det som forventes, men til tross for at låten deres er god så blir den veldig monoton. Gaute har gått tilbake til den anonyme pop’en han prøvde seg med i kjølvannet av Idoldeltagelsen. Mange ønsket seg nok noe på norsk fra ham, det er tross alt det han har størst suksess med. Emil Solli-Tangen er en bedre sanger enn storebror Didrik, men Emil+Gromth blir litt i overkant «konstruert». Adelén er en fullstendig ukjent artist, men det er den låten jeg har hørt nynnes av ungdom, både på jobb, i heimen og faktisk på t-banen. Dette skremmer vannet av meg, for her ser jeg en «Haba Haba»-reprise; en morsom og dansbar, men ikke veldig bra låt, som fremføres av en artist som ikke synger veldig bra… Nordnorsk rap er vel heller ikke det helt store, selv om Sirkus Eliassen har hatt et par riktig så suksessfulle låter. Hvis låten deres hadde vært fremført på et språk man ikke forsto kunne det kanskje til nød gått an, men teksten dreper det som måtte være av formildende trekk. Annsofi har en av de beste stemmene blant unge nye norske artister, og hun får virkelig vist den frem i denne store balladen, skrevet av selveste Alexander. For en gangs skyld synes jeg imidlertid at fiolinen er totalt unødvendig og nesten litt irriterende. Av alle årets bidrag er det kun et jeg har noen tro på at kan komme til å gi oss et godt resultat internasjonalt, og det er Margaret Bergers med «Feed You My Love». Dette er en sjarmerende artist med en bunnsolid stemme, og låten fester seg i hjernebarken og vil ikke slippe taket. Moderne elektropop er nok det siste Europa forventer seg fra Norge.

Jeg ser at jeg er fryktelig negativ i år, og det hadde jeg ikke trodd da jeg så artistnavnene. De fleste av låtene har imidlertid vært store skuffelser for meg…

Sånn; det beste jeg greier på sparket. Spådom for finalen; Det kommer til å stå mellom Margaret, sirkuset og Bombo. Og Margaret går av med seieren. Jeg skal i alle fall gjøre mitt beste for å sikre det.

 


 

Hege Michalsen:

Ok! Jeg er en av dem som ikke lar meg rive med når det gjelder MGP, og dette året var intet unntak. Nå skal det sies at årets del-finaler var någet bedre enn de foregående årene, men det var ikke mye å skryte av. Jeg syns årets låtvalg har vært kjedelig, platt og en smule oppkonstruert.

MEN (det er alltid et men) et høydepunkt har det bragt med seg. Margaret Berger er det beste som har blitt sendt til en finale siden NRK begynte med del-finaler. Alt det andre er bare hodepine og mas. Jeg håper at NRK kan finne en jury som kan plukket ut bedre bidrag enn det som kom inn til årets MGP. Det må da finnes noe bedre i de 600 bidragene som kom enn de som ble plukket ut, foruten Margaret.

Jeg håper at Margaret Berger og låten «Feed you my love» går hele veien til Malmö, og gjerne videre fra en semifinale der. Heia Trondheim!!

 


 

Ingeborg Nakkeid:

Angående årets MGP, så synes jeg NRK har vært ganske seint ute med å offentliggjøre artistene som skulle være med i de forskjellige delfinalene. Det har vært nesten som å sitte på nåler.
Har en følelse på at Margaret Berger vinner gullfinalen, hun er stødig med sin stemme og sikker på seg selv. Eneste problemet er at jeg er litt usikker på hva resten av Europa vil mene om denne.
De jeg tror går til gullfinalen er:Margaret Berger, AnnSofi, Gromth & Emil Solli Tangen og Lucky Lips. De jeg mener kan gjøre det bra i Europa er: AnnSofi, som er min favoritt og Margaret Berger.

 


 

Anne Ramstad:

Det er like spennende hvert år å se hva for slags låter som har kommet gjennom nåløyet. I år synes jeg deg har vært veldig mye rart i de tre delfinalene, for ikke å snakke om sursang. Kanskje på tide med en audition før artistene velges? De fleste av det siste slaget er heldigvis luket ut, selv om jeg fikk tidenes nedtur da Lucky Lips fikk wild card.

Personlig er jeg litt skeptisk til at NRK har bestemt rekkefølgen her. Jeg mener at dette burde vært avgjort ved trekning. Uansett hva øvrigheta sier, så har de en liten fordel de bidragene som kommer et stykke ut i showet. Nå blir det spekulasjoner, og det burde vært unngått. Mener jeg!

Jeg ser likevel frem til et godt show fra NRK som alltid, og regner vel med at seieren vil stå mellom Margaret Berger og Adelén. Sjøl krysser jeg fingrene for Annsofi og I’m With You.

 


 

Thomas Steen:

Jeg har jevnt over vært skuffet over årets Melodi Grand Prix, som jeg synes har hatt et litt udefinerbart «fattigmanns-stempel» både når det gjelder arrangement, produksjon og bidrag. Kvaliteten på låtutvalget i delfinalene har vært labert, spesielt i de to første. NRK reddet seg litt i land med den tredje delfinalen, som kom noe i nærheten av akseptabelt nivå. Men alt i alt føler jeg at dette har vært det svakeste Melodi Grand Prix på så lenge jeg kan huske, og jeg er enig med dem som hevder at noe må gjøres med måten NRK velger ut bidragene på. Her må man slutte med kvoteringen og gå etter de beste låtene, uavhengig av om noen sjangre da blir utelatt fra startfeltet. Og så bør man sikre seg at artistene som stiller opp faktisk kan prestere på en scene og synge rent…

Morgendagens finale tipper jeg blir et oppgjør mellom de tre delfinalevinnerne – Gromth/Emil, Margaret og Adelén – og kaninsirkuset til brødrene Eliassen, med Annsofi som en aldri så liten joker; spesielt om selveste Alexander Rybak dukker opp på scenen og akkompagnerer henne. Jeg er slett ikke sikker på hvem av disse som stikker av med seieren, så en spennende sending tror jeg uansett vi får, selv om jeg skulle ønske meg flere velproduserte, iørefallende poplåter fremfor kveding og ulvelokking, «harry-Buskis» og disko-desperate bergensere i joggedresser…

Personlig favoritt? Tja, jeg tror nok Margaret er det tryggeste valget rent taktisk sett, så jeg holder en knapp på henne. Skal vi derimot gå for noe helt «galimatias» tror jeg Gromth/Emil er et lurere valg enn sirkuset fra nord, som nok blir for internt for Europa.

 


 

Eivind M. Sætre:

Det er ingenting å si på variasjon i årets finalefelt i MGP, men det er feil variasjoner. Gromth skulle vært erstattet av Gothministrene, Fjellfolk av Tom Hugo. Og Lucky Lips kunne vært erstattet av hva som helst! Da kunne vi faktisk fått en nokså bra finale, for det er ikke å komme fra at det er noen finalelåter som dessverre trekker ned inntrykket nokså kraftig i år.

Men det blir da en MGP-finale med topp også. Jeg er blant de som liker Adelèns «Bombo». Gaute har en gjennomført og fin låt som vokser, og underholdningen står kaninene til Eliassens for.

Margaret Berger skal og bør imidlertid vinne dette. Det er ingen MGP-låt, og nettopp derfor står det stødig og bra helt på egen hånd.

 


 

Hvorvidt våre spådommer og ønsker slår til, får vi vite når sendingen starter på NRK1 klokken 19.55 i morgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien