Koza Mostra og Agathonas Iakovidis vant i Hellas

I går kveld valgte Hellas sitt bidrag til ESC 2013, og det ble den uortodokse låten «Alcohol Is Free» som gikk til topps og skal representere de blåhvite fargene i Malmö i mai. Låten fremføres av gruppen Koza Mostra og den kjente folkemusikeren Agathonas Iakovidis.

Grekerne hadde stelt i stand et fargesprakende show i sin nasjonale finale i år, i motsetning til fjoråret, da de brukte et lokalt kjøpesenter som arena. I samarbeid med kanalen MAD TV arrangerte ERT en lang og stjernespekket finale med mange tidligere ESC-vinnere på gjestelisten.

Underveis i sendingen fikk seerne oppleve både Helena Paparizou, Marija Serifovic, Dima Bilan, Ruslana og Alexander Rybak på scenen, i tillegg til ESC-legenden Vicky Leandros. Det ble også et gjensyn med fjorårets greske representant, Eleftheria Eleftheriou, som fremførte sin vinnerlåt Aphrodisiac i en remix med Kypros’ 2012-bidrag La La Love – komplett med Ivi Adamou på scenen. Og vi fikk også høre årets kypriotiske bidrag, An me thimase, fremført av Despina Olympiou.

Som i de foregående årene var det kun fire bidrag som kjempet om retten til å representere Hellas i den internasjonale finalen. Thomai Apergi med One Last Kiss var først ut på scenen, fulgt av Alex Leon feat. Georgina med Angel. Koza Mostra og Agathonas Iakovidis fremførte Alcohol Is Free som låt nummer tre, mens Aggeliki Iliadi avsluttet startfeltet med sin Chilies kai mia nichtes.

Tradisjonen tro var det ingen offentlig avstemning i den greske finalen, men resultatet ble lest opp av Vicky Leandros på slutten av sendingen. Vinneren ble kåret i en 50/50-miks av telefonstemmer og jurystemmer, men ingen innbyrdes rangordning ble annonsert. I stedet ble Koza Mostra og Agathonas Iakovidis ropt opp som kveldens vinnere og fikk fremføre sangen sin på nytt.

 

 

Gruppen Koza Mostra ble dannet for bare et drøyt år siden, og spiller poprock som er sterkt påvirket av folkemusikken. Slik sett er samarbeidet med Agathonas Iakovidis, som har vært kjent i folkemusikkmiljøet i Hellas siden midten av 1970-tallet, logisk.

I flere intervjuer i forkant av den greske finalen uttaler bandet at dersom de skulle vinne, er ikke målet deres å gå til topps i Eurovision, men å fremføre en sang som vil bli husket i ettertid. Historien bak Alcohol Is Free er, ifølge vokalist Elias Kozas, at bandet gikk ut for å feste en kveld og drakk litt mer enn de burde fordi det var som det lød en liten stemme i øret deres som hvisket at «alkoholen var gratis»…

Hvorvidt resten av Europa føler for å åpne tappekranene og la alkoholen flyte til de greske tonegangene får vi svar på i semifinale to den 16. mai.

Kilde: escdaily.com
Foto: eurovision.tv

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien