ESC 2013: Fem vinnerkandidater

Årets Eurovision-sesong er godt i gang, og det er ikke mer enn en drøy måned til vi vet hvem som er vinneren av ESC 2013 i Malmö. For tredje året på rad prøver jeg å tippe hvem jeg tror kan ha sjanser til å vinne.

I min blogg fra i fjor om vinnerkandidater var faktisk tre av de utvalgte topp tre i Baku, det er jeg veldig fornøyd med. Men til forskjell fra i fjor da jeg synes Sverige virket som en veldig åpenbar vinner synes jeg konkurransen er mer åpen enn på lenge i år. Det er noen favoritter, men her føler jeg at det er nesten så mange som kanskje ti land som kan ha sjansen til å dra i havn seieren.

Allikvel, her er de fem jeg tror har mest sjanser til å vinne:

Danmark

Årets mest åpenbare forhåndsfavoritt er Danmark. Og det er ikke uten grunn. Dette er en feiende flott og fengende låt som Emmelie gjør enda bedre med sitt særpreg. Danskene vant i Sverige sist de arrangerte også, så kanskje suksessen blir gjentatt tretten år etter? Emmelie De Forest kan kanskje ligne litt på Loreen i utrykket, mens låten er helt annerledes. Her er det lånt litt fra mange forskjellige Eurovision-slagere og andre pop-låter, så miksen er ikke akkurat orginal. Men det funker og det fenger, og det er jo det som teller. Danmark kommer garantert til å bli å se i toppen og få blir vel overrasket hvis den vinner.

Tyskland

Dance-gruppen Cascada er et ganske kjent navn i Europa og at de i år stiller med en veldig fengende låt som setter seg fra første stund gjør at for meg er Tyskland en av favorittene til å kunne vinne i Malmö. Vokalisten Natalie leverer solid og tror ikke vi skal være redd for at det blir noen sure toner fra denne kanten. Det er ikke noe stor poesi «Glorious» skilter med, men en enkel oppbygd låt med mange av ingrediensene til en typisk hit-låt. Det er gledelig å se at det virker som Tyskland de siste årene virkelig har tatt Eurovison på alvor og det har de også blitt belønnet med på resultatlistene. Utenom Danmark er det akkurat her og nå Tyskland som jeg har mest tro på kan bli årets vinner.

Italia

Det er virkelig en glede at Italia er tilbake i det gode selskap igjen, for jeg finner bestandig noe interessant i deres bidrag. Denne gangen er det en smektende flott pianobasert ballade med fioliner og det hele. Marco er proff til fingerspissene og tror han og bidraget kan sanke poeng fra juryene, men også mange seere kommer nok til å få sansen for dette. Da Italia gjorde comeback i 2011 kom de på andreplass med en ganske annen type låt enn årets bidrag, og etter min mening er «L’essenziale» sterkere. Så når den kan gjøre det bra har jeg ganske stor tro på at også i år får Italia et resultat de kan være fornøyd med. Klaffer alt og låten feks er midt i mellom flere raske låter kan den gå hele veien.

 

Norge

De siste årene har jeg hatt helt grei tro på Norge sine sjanser, selv om jeg ikke likte fjorårets bidrag i det hele tatt og bare likte «Haba Haba» sånn passe. Men i år kan jeg for første gang siden 2009 si at jeg virkelig har troa på at vi kan ta dette hjem! Det er mange konkurrenter, men i et så jevnt år som dette kan Margarets utstråling og solide fremførelse være tungen på vektskålen.

«I Feed you My Love» er frisk og moderne, og en låt mange liker. Det eneste negative er at noen kanskje synes den kan være litt vanskelig å få tak på først, men jeg håper Margarets innlevelse på scenen veier opp for dette. Har troa på at Norge kommer til å sanke jevnt og trutt poeng både fra juryen og seerne. Finalen er det ingen tvil om at vi kommer til, og jeg er veldig optimistisk for at vi får en riktig så fin plassering i vårt kjære naboland.

Nederland

Et annet kjent navn i årets Eurovision er Anouk fra Nederland, som nok er mest kjent for «Nobodys Wife». Hun stiller i konkurransen med en veldig sofistikert låt, som også for mange kan oppfattes som sær, noe som nødvendigvis ikke er en dårlig ting. Mange fans har nå tatt denne låten til sitt bryst, og med hjelp av juryen kan det kanskje gå veien for Nederland i år som ikke har vært i finalen siden 2004. En del vil nok tvile å at den har vinnersjanser, siden låten er så unik som den er, men det finnes mer enn nok fans av denne sangen. Spørsmålet er bare om dem stemmer i Eurovision? Vi får se.

 

Mine personlige favoritter:

Storbritannia – En mektig og storslått radio-pop ballade av selveste Bonnie Tyler. Årets beste låt, etter min mening.

Danmark – Danskenes beste bidrag på aldri så lenge. Fengede låt og med en troverdig artist.

Italia – Orginalt og musikalsk. Denne vokser bare mer og mer for hver lyttning.

Litauen – Moderne pop-rock, som ihvertfall fenger meg.

Island – Vakker ballade, med en av årets beste vokalister.

 

Hvem tror du vinner? Si din mening i kommentarfeltet!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien