Dagens bidrag: Litauen

I vår serie med presentasjoner av bidragene til Eurovision Song Contest 2012 er vi i dag kommet til start nummer ti i semifinale en, nemlig Litauen. Det er Andrius Pojavis som skal representere Litauen i Malmö, med bidraget «Something».

Litauen sto i år for en av de lengste og mest omstendelige prosessene på veien mot Eurovision Song Contest. De startet allerede i oktober, med to presentasjonsprogrammer, der seerne fikk høre de 39 deltagende låtene for første gang.  Neste trinn i utvelgelsen besto av fem innledende heat, der de 39 bidragene ble redusert til 18 semifinalister. To semifinaler, hver bestående av ni bidrag, var trinn tre, og til sist var det tid for finalen.

I semifinalene var det to stemmerunder; først stemte seerne under sendingen, før en jury la til sine stemmer senere i uken. «Something», som altså ble den endelige vinneren, kom kun på femteplass hos seerne, men jurystemmene førte den direkte til finalen. Dette skapte litt oppstyr blant seerne og i mediene, men det fikk ingen innvirknig på resultatet.

Det er Andrius selv som har komponert og skrevet «Something». Han karakteriserer selv musikken sin som pop, mens andre heller mer mot å kalle den indie-rock. Etter seieren i Litauen har Andrius jobbet videre med sangen sin, og der den i den nasjonale finalen fremsto som sjarmerende og litt naiv er den nå blitt langt mer profesjonell og strømlinjeformet.

Andrius sendte også inn et bidrag til den nasjonale utvelgelsen for ti år siden. Dette bidraget, «Veins», kom til andre runde i konkurransen, men Andrius var for sjenert til å bli med videre. Låten ble heller aldri spilt inn.

Andrius er 30 år, og kommer opprinnelig fra byen Jurbarkas, ca 10 mil vest for Vilnius. Han begynte å synge i svært ung alder, og startet sitt første band, The Hero, allerede mens han gikk på skolen. I 2006 vant han konkurransen EuroRock 2006 sammen med bandet The Hetero. Han begynte å skrive låter, både for seg selv og andre, mens han bodde i Irland. Debutalbumet hans, «Astuoni», kom ut i 2012. Dette albumet ble spilt inn i Milano, så han er helt klart en internasjonal kar. Han veksler nå mellom å bo i Italia og Litauen.

Andrius har fulgt med i Eurovision siden Litauen ble med i konkurransen, og han liker godt bidrag som «Euphoria», «Fairytale» og «We Are the Winners». Hovedhensikten med deltagelsen i den litauiske utvelgelsen var å skape blest om det nye albumet sitt, og han hadde egentlig ikke forventet at han skulle vinne. Han regner det imidlertid som en stor ære å få lov til å representere landet sitt i Eurovision Song Contest. 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien