Dagens bidrag: Montenegro

Etter at Montenegro ikke nådde finalen da de gjorde comeback i fjor satser de nå på at Hip-Hop duoen Who See kan få Montenegro til finalen for første gang noensinne.

Montenegros tv-kanal RTCG valgte i år som i fjor å velge sin artist og låt for Eurovision 2013 internt. Valget falt på hip-hop duoen Who See som skal synge låta «Igranka» i Malmö.

Who See er en duo fra Montenegro og består av 29-årige Dejan Dedovi fra Kotor og 32-årige Mario Đorđević fra Herceg Novi. De går også under navnet Who See Klapa. Samarbeidet startet i 2002. Sin første demo hadde tittelen «Dim Po dim» og bidro blant annet på en serbisk samleplate av Hip-hop låter kalt Ulice vol.1. I 2007 kom debutalbumet Sviranje Kupcu med musikalske gjester som Bad Copy, Hornsman Coyote og Eyesburn. I 2008 var de med å starte hiphopgruppen Bokeška Brigada. I 2012 ga de ut sitt andre aldum «Krš i Draca», i tillegg til låten «Reaggaeton Montenegro». Ifjor fikk de også prisen for Best Adriatic Acto på den europeiske MTV prisutdelingen. I tillegg til samabeidet dem to i mellom har begge egne solokarrierer.

who see

Igranka er skrevet av Who See selv sammen med Ðorde Miljenovic som også går under navnet Wihkluh Sky. Wihkluh har blant annet stått bak mye av musikken i den mye omdiskuterte filmen A Serbian Film. Låten kan beskrives som en dansbar Hip-hop låt.

Who See har fått med seg sangeren Nina Žižić på bidraget. Nina Žižić deltok som et medlem av jentegruppa Negre i den nasjonale utvelgelsen for Sebia & Montenegro i 2004 med låten «K’o Nijedna Druga». Nina deltok alene i 2006 med gikk ikke videre til den nasjonale finalen.

Montenegro debuterte i konkurransen som selvstendig land i Helsinki i 2007 og deltok 3 ganger før de trakk seg etter finalen i Moskva i 2009. Så gjorde de comeback i fjor med Rambo Amadeus og den satiriske «Euro Neuro», han kom på 15.plass i semifinalen og klarte dermed ikke å kvalifisere seg til finalen. På sine fem forsøk har Montenegro aldri vært i finalen. Det nermeste de har vært finaleplass var i 2009 med Andrea Demirović og låten «Just Get Out My Life» som kom på 11.plass i semifinalen.

Montenegro og Who See deltar i den første semifinalen Tirsdag 14.mai og skal opptre som niende land ut.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien