Dagens bidrag: Hviterussland

I serien med «Dagens bidrag» går vi fra Baltiske Litauen, med et smut over grænsen til nabolandet, hvor neste land står klar – vi presenterer Hviterussland med Alyona Lanskaya og låten «Solayoh».

Hviterussland stiller som 11. land i årets første semifinale, og de sender i år Alyona Lanskaya, som har måtte kjempe, for endelig å sikre sig billetten til Malmø i år. Dette er et riktigt hviterussisk eventyr: 3 tests, motgang, onde mennesker. Lykken var stor for Alyona Lanskaya i fjor, da hun vannt den hviterussiske finale med låten «All my life». Men lyset var kun lige blevet slukket i studiet tv-selskapet BRTC, før end at president Alexander Lukashenko kom med anklager om avstemnings juks, hvorefter at en ny låt måtte finnes.

Alyona måtte seinere se sig erstattet av gruppen Litesound med låten «We are the heroes», som fikk turen til Baku efterfølgende. I desember 2012 avviklede BRTC så årets finale, hvor dette års deltaker til Eurovisjonen skulle finnes, og valget faldt endda en gang på Alyona, i år med låten «Rhythm of love», og fans av Eurovisjonen ventede blot på en ting – at Hviterussland skulle komme med en endring av vinneren igjen i år.

Årets deltaker blev funnet mellem 10 bidrag i den hviterussiske finale i Minsk. En blanding seer- og jury stemmer avgjorde finalen, og Alyona stod tilbake som en sikker vinner til slut. Den ventede endring kom den 5. mars i år, hvor låten «Rhythm of love» endelig blev dømt ute, inne var derimot låten » Solayoh», og denne gang fikk Alyona lov til å forbli artisten.

Alyona Lanskaya startede med sukses i 2011 ved å vinne den internasjonale slaviske konkurranse: «Slavianski Bazaar Contest» – «The international festival of arts», som årligt løper av stablen i den hviterussiske by Vitebsk. Konkurransen har været der siden 1992, og har blandt haft ukrainske Ruslana som vinner tidligere. Musikken har helt fra barndommen været en del av Alyonas liv, både på skolen og senere hen i fritiden, hvor hun var med i kor og forskjellige grupper.

Den begiske komponist Marc Paelinck har kreeret tonerne for årets bidrag, Marc var også en av ophavspersonerne bak «What if we» som maltesiske Chiara stillede med i 2009. For hjemmebanen har han lavet tonerne til både den belgiske vinner i 2002: Sergio med «Sister» og i 2004: Xandee med «1 life». Britiske Martin King har sammensat ordene til «Solayoh».

«Friday night was going nowhere
Sitting in a small cafe
Feeling lonely, a little tired
I’d been working hard all day

Then a noise caught my attention
And I heard a wonderful sound
Coming at me like a tsunami
Nearly took my feet off the ground

A rush of excitement brought you to my ears
All beautiful people aha-ia ia-ia-ia…

Solayoh, Solayoh, where the sun is always shining on ya
We play-oh, we play-oh to the rhythm of a cha-cha
Solayoh, Solayoh, turn the music up, it’s gonna getcha
We play-oh, we play-oh, we can make it into a hot night (Yeah)»

Med rytmer a la Sør-Europa og et strejf av Sør-Amerika, hotte dansere og en god sangstemme, bejler Hviterussland til en bred skare av seere. Vi byder velkommen til sol & sommer – og velkommen til «3. gang, lykkens gang» for den kønne jente. Lykke til på veien for Alyona og Hviterussland i Malmø!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien