Dagens bidrag: Latvia

Slut på første semifinale, og velkommen til 2. semifinale – første land i ilden er vinneren av Dziesma, der bydes velkommen til bandet PeR med låten «Here we go» fra Latvia!

Årets nasjonale finale havde kortet navnet sit fra Eurodziesma, til blot å hedde Dziesma i år. Der var derutover endret på kravene til, så nogen kanskje ville synes at det blev mere attraktivt å sende in bidrag til konkurransen. Lempelsen med å tillate utenlandske låt-skrivere gav poeng, et stort antal låter med utenlandske personer bak var stort, totalt kom der 122 håp ind til tv-stasjonen LTV.

De 2 semifinaler løp at staben i hovedstaden Riga, medens at finalen tradisjonen tro gik i luften fra havnebyen Ventspils, hvor Juras Varti Theatre dannede rammen for musikshowet. 12 låter var i åpen konkurranse, 11 artister hadde vunnet endda en sjanse gjennom semifinalerne. På kvelden var der også et gjensyn med fjorårets latviske vinner Anmary, samt estiske vinner Ott Lepland.

Bandet PeR hadde 2 sjanser i årets latviske finale, og de seirede til sidst med låten «Here we go», en låt som band medlthomas Ralfs Eilands har skrevet sammen med Arturas Burke. Ralfs danner bandet sammen med Edmunda Rasmaņa (kom i bandet i 2011), men oprindeligt var de 3 i bandet. PeR pop- og beatbox bandet blev oprindeligt dannet i 2007, og navnet står ganske enkelt for: «Please explain the Rhythm».

PeR har siden den starten deltaket i forskjellige musikkonkurranser i Latvia og Russland. Hvad den nasjonale konkurranse forut for Eurovisjonen, forsøkte de første gang i Eurodziesma 2009, hvor de stillede sammen med Sabīne Berezina og låten «Bye Bye». De tok sig videre fra semifinalen, men endte på en 9. plass i finalen.

I 2010 forsøkte de igjen, denne gang med låten «Like a mouse», men heller ikke den gjorde sukses, en sidste og 10. plass blev resultatet. I 2012 forsøkte PeR atter en gang, og denne gang var Edmunda kommet til, og det hjalp en smule, for låten «Disco Superfly» kom til finalen, hvor duoen endte op som nr. 5. I år stillede de så med 2 bidrag, 2 kontraster om man vil – «Sad trumpet» & «Here we go» kom begge til finalen, med den bedrøvede trompet måtte stå over uftenfor «Gull finalen».

Latvia har før vist, at de ikke er bange for å sende bidrag, som ikke betegnes som «metervare» i konkurransen, og årets låt er med sin rap også én, som stikker ut fra mengden av nasjonale vinnere.