Dagens bidrag: Makedonia

Neste land ut i dagens bidrag er Makedonia. I år stiller den lille republikken med Esma og Lozano.

Esma, eller Esma Redžepova som hun heter, er født i Skopje i det tidligere Jugoslavia i 1943. Hun er den yngste av seks barn i en Rom-familie.

I en alder av ni ble hun presentert for Romani-musikk av sin bror, og hun lærte fort de kompliserte rytmene og den særegne musikkstilen. Hennes mor så fort at Esma hadde talent for genren, og oppfordret henne til å fortsette med det. Dette førte til at Esma og broren begynte i skolens folklore-gruppe.

I1957, bare 14 år gammel, stilte Esma opp i en talentkonkurranse i regi av Radio Skopje. Dette skulle bli et vendepunkt for den unge sangeren. Ikke bare vant hun hele konkurransen og slo deltagere fra 57 andre skoler, frontfiguren i nasjonalorkesteret og hennes framtidige ektemann Stevo Teodosievski, var også til stede og fikk med seg den unge pikens talent. Etter å ha sikret seg foreldrenes tillatelse begynte Esma å turnere med Stevo og ensemblet hans. Det sies at hun reiste hjemmefra med kun en liten koffert som inneholdt kun en kjole og et Čoček-kostyme.

Hennes karriere ekspanderte raskt og hun ble berømt over hele verden. I 1958 spilte hun inn sin første plate med den legendariske sangen «Zoshto Si Me Majko Rodila». I 1976 ble hun kåret til Queen of Gypsy i den indiske byen Chandigarh. Prisen ble utdelt av ingen ringere enn Indira Gandi.

esma lozano

Lozano, eller Vlatko Lozanoski, er født i den makedonske byen Kičevo i 1985. Hans første offentlige opptreden var som deltager under talentkonkurransen Mak Dzvezdi (fra september 2007 til mai 2008). En måned senere vant han Grand Prix under den første makedonske radiofestivalen. Han sang «Vrati Me» som også var hans første offisielle singel.

I 2008 ble han tildelt debutprisen for sin tredje offisielle singel under den prestisjetunge festivalen MakFest.
To ganger tidligere Lozano stilt opp i den nasjonale utvelgelsen til Eurovision Song Contest, 2009/2010 og havnet begge gangene på en fjerdeplass.

28. desember 2012 ble det altså klart at Lozano og Esma skulle representere Makedonia under Eurovision Song Contest i Malmö 2013. Til å begynne havnet låtvalget på «Imperija», men i løpet av mars i år endret dette seg. Valget havnet da på «Pred da se razdeni»

Esma & Lozano starter som nummer tre i den andre semifinalen i Malmö 16. mai

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien