Dagens bidrag: Ungarn

I vår rekke av presentasjoner av årets bidrag er vi kommet til Ungarn. ByeAlex synger Kedvesem for Ungarn i Malmø

ByeAlex er 29 år gammel, heter egentlig Alex Márta og er oppvokst i småby øst i Ungarn. Han innehar en mastergrad i filosofi, men jobber til vanlig som journalist. Musikken har vært mer en hobby og hans seier kom helt ut av det blå for de fleste. 

Selv om Alex alltid har drevet med musikk ved siden av studiene var det ikke før mastergraden var fullført at karrieren skjøt fart. Han utga flere singler og fikk en del spilletid på ungarske musikk-kanaler. Dermed var han ikke totalt ukjent for folket når han entret «A Dal» 2013. Låten Kedvesem fikk ikke den største støtten av juryen i konkurransen, men ByeAlex kom seg gjennom både innledende heat og semifinaler takket være seerne. I finalen, der dommerne stemte frem fire bidrag til en superfinale, kom han på 4. plass. Det var altså såvidt han klarte å karre en plass i topp 4, da det ble seernes tur til å bestemme.

De fleste hadde trodd på forhånd at reality-stjernene Gigi Radics eller András Kalláy-Saunders skulle stikke av med seieren, men seerne ville det annerledes. Med hele 40 % av stemmene kapret ByeAlex ungarernes hjerte med kjærlighetssangen Kedvesem. Selv om sangen i seg selv er ganske «nedpå» og ikke en typisk vinner var det ifølge ungarerne selv teksten og ærligheten i låten som ga ham seieren.

Kedvesem, som forøvrig blir fremført i en versjon som kalles Zoohacker Remix, handler om at Alex synger om sin kjære.

Utdrag fra teksten (diggiloo.net):

Mert nekem:Because to me
Nincs most más, csak a kedvesem, az én kedvesemThere is no one else, just my sweetheart, she’s my sweetheart
Õ bárhol jár, az úgy jó nekem, az úgy jó nekem, mertWherever she goes, it’s fine by me, it’s fine by me, because
Mindig rám talál, az én kedvesem, az én kedvesemShe always finds me, my sweetheart, my sweetheart
Úgy dúdolná: ez így jó nekem, ez így jó nekem, ez a dalI hum – it’s so good for me, it’s so good for me, this song

Det har vært mange meninger rundt ByeAlex sin seier i Ungarn. Flere kjendiser har uttalt sin misnøye med vinneren i media, mens han mange gamle (og nye fans) støtter han fullt ut og mener han står for noe rent, ærlig og ydmykt. Låten skal fremføres fullt ut på ungarsk i ESC, for første gang siden 2005.

Nedenfor kan du se den offisielle musikkvideoen som inneholder illustrasjoner laget av søsteren til ByeAlex.

Ungarn deltar i Eurovision Song Contest for 11. gang og kan skryte med to topp-10 plasseringer (1994 og 2007). I år deltar Ungarn i andre semifinale og ByeAlex synger fra startnummer 12.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien