Dagens bidrag: Albania

Neste land på startstreken i Malmö er Albania, som i fjor oppnådde sitt beste resultat noensinne i ESC. I år satser de på symfonisk rock og en duett mellom to tøffe karer.

Albania pleier å være et av landene som er tidligst ute med å velge deltaker til Eurovision Song Contest. Dette skjer i den tradisjonsrike Festivali i Këngës, som går av stabelen i desember måned. I år var den 51. utgaven av festivalen, som holdes over flere kvelder, med to semifinaler og en stor finale med live orkester.

Årets finale i Festivali i Këngës besto av 17 bidrag, etter at det 18. hadde blitt diskvalifisert, og vinnermelodien ble, nær sagt som vanlig, stemt frem helt og holdent av juryer. Valget falt på rockeduetten Identitet, som fremføres av Adrian Lulgjuraj og Bledar Sejko.

Adrian Lulgjuraj kommer fra byen Ulcinj, som ligger i dagens Montenegro, og fattet tidlig interesse for musikken. Tross dette skaffet han seg utdannelse som advokat, og sang på ulike utesteder og festivaler på hobbybasis. Men de senere årene har hobbyen gradvis blitt hans hovedgeskjeft, og etter at han utga sine to første singler i 2011 har han for alvor blitt kjent i hjemlandet. Blant annet ble han kåret til beste mannlige artist i den 9. utgaven av festivalen Top Fest, og han har dessuten vært dommer i talentkonkurransen The Voice.

Lulgjurajs makker, Bledar Sejko, kommer fra hovedstaden Tirana, og fikk musikkinteressen gjennom å ta gitartimer som liten. Som 15-åring deltok han på en internasjonal musikkfestival i Tyrkia, og da han var 17 debuterte han i Festivali i Këngës. Da nådde han en imponerende andreplass, og han har senere deltatt fire ganger – i 1992, 1993, 2005 og 2007 – før det ble seier i år. I likhet med Lulgjuraj er det rocken som har ligget Sejkos hjerte nærmest, og musikken hans sies å ha vært en del av studentopprøret under kommunismens fall i 1990.

Etter et opphold i Italia rundt årtusenskiftet returnerte Bledar Sejko til Albania, der han har befestet sin posisjon som et av landets mest anerkjente rockemusikere. Når han nå deltar i Eurovision har han en viss erfaring; i 2011 var han med på scenen under Aurela Gaҫes bidrag Feel The Passion. I år er det imidlertid han og partneren Lulgjuraj som på egen hånd skal fronte Albanias låt.

Musikken til bidraget Identitet er komponert av Bledar Sejko, mens teksten er skrevet av hans kone Eda. Nær sagt som vanlig var vinnerlåten i Festivali i Këngës i sin opprinnelige versjon for lang for Eurovision, men den har blitt forkortet og omarbeidet, og fremstår nå i ny versjon for Malmö. Teksten er imidlertid den samme, og for fjerde gang på sine 10 deltakelser fremfører Albania bidraget helt og holdent på albansk.

Det er litt av noen sko Lulgjuraj og Sejko skal fylle når de går på scenen i Malmö den 16. mai. I fjor oppnådde Albania sitt beste ESC-resultat noensinne, da Rona Nishliu sang landet til en strålende 5. plass med den særegne og lidenskapelige balladen Suus. Om det blir en liknende suksess i år gjenstår å se, men i første omgang satser rockeduetten på å gå videre til finalen den 18. mai. Det vil i så fall være syvende gang Albania kvalifiserer seg til en ESC-finale på ti forsøk.

I semifinalen går Albania ut med startnummer 16, rett etter Norge og Margaret Berger.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien