De første prøvene – oppdateres

Da sitter jeg klar i visningsrommet i Slagthuset, som er det foreløpige pressesenteret. Etter noen innledende problemer med nett, strøm og sånn, de regnet visst ikke med at journalistene skulle trenge disse tingene…, så er jeg nå både på nett og tilkoblet strøm!

Jeg oppdaterer denne artikkelen etter hvert land, så klikk på refresh innimellom, så kommer det siste opp!!  

Arbeidsforholdene er ikke optimale her. Vi sitter i en kinosal, med laptop’ene på fanget. Det lar seg selvfølgelig gjøre, men særlig praktisk er det ikke. Scenen ser forresten flott ut; vi vil forhåpentligvis se mange ulike måter å bruke den på. 

Østerrike; 

Starter med en laaaaaaang sekvens der vi ser Natalia i close-up. Hun har nok ikke på seg sceneantrekket sitt; hun er i sølvfargede jeans og hvit vid topp. På scenen har hun en haug med «hengelamper», som helt ærlig ser ut som kondomer. Disse flyr i løpet av opptredenene opp, og vi lurer på om de skal symbolisere «stars», men det er vel heller tvilsomt… 

Natalia synger bra, men virker litt skremt; hun har dette «deer caught in the headlights»-uttrykket. Hun har heller ikke helt kontroll på kameravinklene sine enda. Men det er jo faktisk hele poenget med disse første prøvene; å få orden på alt. 

Estland;

Neste artist på scenen er Birgit, som nå er omtrent tre måneder på vei. Også her starter filmingen med en langvarig closeup-sekvens. Og allerede i første refreng får jeg gåsehud og ståpels!! Dette er effektfullt og vakkert. Det første verset vises i svart/hvitt på skjermen, og når refrenget slår til får vi fargene! Utrolig stilig!

Birgit har på seg en fotsid, kjempevid hvit kjole, så vi ser ikke «hvor gravid» hun er. Det er vanskelig å avgjøre om dette er sceneantrekket hennes, men det er ikke usannsynlig. Hun synger utrolig vakkert, og tre ganger i løpet av sangen fikk jeg seriøs ståpels. Denne kan virkelig gjøre det veldig bra, hvis hun og stemmen hennes og sangen har denne effekten på andre gjennom skjermen. 

Hun bruker også scenen mer enn å bare «stå der og synge»; hun vandrer rundt en god del, og hun er fjellstø vokalt. Hun samhandler også veldig godt med kameraene, selv om hun misser et par kameravinkler. Hun fremstår som veldig trygg og komfortabel på scenen. 

Fjerde og siste gjennomkjøring kommer straks, og denne gangen hører vi gjennom mikrofonen fra arenaen at vi skal kjøre «with the heavy smoke». Spennende… Og røyken kommer på andre refreng. Meget stemningsfullt og vakkert! Hun har forresten med seg tre dresskledde, mannlige korister. 

Så er det tid for meg å stålsette meg mot årets verste bidrag, for meg personlig. Neste land på scenen er nemlig Slovenia… Og jeg antar jeg er helt nødt til å faktisk overvære denne også, hvor vondt det enn kommer til å gjøre…

Slovenia

Nummeret sterter med Shiva-aktig koreografi, med tre dansere og Hannah på rekke bak hverandre og armer som gjør veivebevegelser… Showet ser slett ikke så ille ut, men Hannah synger fryktelig dårlig. Og selv når hun treffer tonene skriker hun mer enn hun synger. 

Hun, og danserne, bruker scenen meget godt, og på et tidspunkt er de alle fire er ute på catwalken. Hun har med seg to korister, men de synger enten like shaky som henne, eller de er ikke slått på… Vi hører dem bare veldig svakt; de burde skrus opp… 

Det er mye jobb igjen for dem med kameraene også, for det er en del underlig filming. Blant annet får vi noen nærbilder av skoene hennes når hun går tilbake fra catwalken.

Scenen er i blått og hvitt, blinkende i takt med dunkingen; det hele ser bra ut, men dette er dessverre, for Slovenia, så er det lyd med i denne konkurransen. Hannah har på seg noe som ser ut som en lærrustning på  overkroppen, og latextights. Og hun har på seg gladiatorsandaler med VELDIG høye, tynne hæler. 

Kroatia

Neste er Kroatia, men her er det visst litt svikt i teknikken; de er halvveis gjennom første runde før vil får lyd… De hørea praktfulle ut, som vanlig. De har på seg svarte bukser, hvite skjorter, lange jakker medrødt for gullpynt som på ligner på uniformsjakker og knehøye boots. «Showet» består av litt vandring i ulike formasjoner, men for det meste står de på rekke/i halvsirkel som vi kjenner fra tidligere.

Og de får stor applaus fra salen.

Nå får vi se hele; Røde, hvite og blå lys, De står i gruppe, og så skiller de seg fra hverandre etterhvert som de synger. Vokalene deres er MEKTIGE!! Ingen tvil om at dette er kvalitetsmessig meget bra, men det er nok litt for stillestående, både fremføringen og sangen.

De rakk, som første land i dag, kun tre gjennomkjøringer, og nå er det en pause. Jeg skal storme ned en tur og og se om intervjuene er i gang; kanskje kjeg greier å snike inn et lite intervju eller to. Og så var det ikke over allikevel…men vi får en fjerde gang. Og vi ligger snart en halvtime bak skjema…

Danmark er neste, men ikke før etter pausen.  

Så. med litt mat i kroppen (og ny kopp fra Starbucks; denne gangen heter vi Gianluca og Natalia…man har så mye moro som man lager selv…hihi!) er vi klare for de siste fire landene i dag. 

Danmark

Våre naboer i sør gir oss nøyaktig det samme vi har sett før, ned til minste bevegelse. Det funker; ingen tvil om det. Never change a winning team», og det gjelder nok også en vinneroppsktift fra den nasjonale finalen. Den eneste lille endringen er at hun har på seg en annen kjole, men også denne er flagrende og hvit, så forskjellen er ikke stor. 

Danmark er nok den sikreste finalisten i denne semien, og definitivt en mulig vinner. Hele nummeret er så vakkert og delikat, og det er vanskelig å ikke bli trukket inn i de suggererende trommerytmene. 

Russland

Neste nummer på scenen er Dina fra og hennes «What If». Hun synger fjellstøtt, ikke noe å utsette på den delen av det. Det er tydelig at folk i salen går i gang på dette, for her holder man hender (heldigvis med mer enn litt ironi…) og synger med. Og hun får stor applaus. 

Fargene er gylne, og scenen er opplyst av en mengde hvite og gylne «baller» i ulik størresle. I dag har hun på seg en lakserosa chiffonkjole, men vi fikk akkurat se en grå gudinnekjole som ble holdt opp foran henne for å justere lysene etter, så det er helt tydelig kjolen hun kommer til å bruke. 

Og ja, de holder hender på slutten. Dina foran koristene, med 

Ukraina

«Gravity» er neste nummer på scenen. Og her fikk vi dagens første gapskratt… Kjempen kommer inn på scenen, bærende på Zlata, som en baby, og setter henne ned på en slags steinlignende plattform midt på scenen. Hun har på seg en lang hvit, trang kjole og ser helt praktfull ut, men starten er rett og slett tåpelig, og en venn av meg, osm elsker denne sangen, sa nettopp «They’ve ruined it.». 

Tre  kvinnelige korister og en mannlig står på rekke på gulvet bak Zlata, iført mørke dresser. Vokalt er dette helt feilfritt, men denne giganten er så tåpelig at vi ikke greier å slutte å le…

Alle her er enig om at dette nok kommer til å sabotere alle sjansene Ukraina måtte ha hatt. Nå kommer siste runde, og nå skal vi også få røyk…

Og latteren runger like høyt, selv fjerde gangen vi ser det… Denne gangen greier hun i tillegg å få håret over hele ansiktet når hun prøver å kaste det bakover, etter at giganten har rufset henne til…

Nederland

Anouk er siste artist på scenen for dagen. Og det tar ikke lenge før vi skjønner at dette er en dame som vet hva hun driver med. Hun står alene på scenen; det er helt mørkt, hun har på seg svarte jeans, svart topp og svarte sko med metallstuds. Hun bare står der og synger sangen sin, med en enestående inderlighet. På bakveggen ser vi, på versene, blå himmel med skyer, mens i refrenget og bridgen er den rød og har fugler som flyr. 

Dette er virkelig en helt annen kvalitet enn det meste annet vi har hørt i dag, og jeg ber inderlig om aNederland går til finale. Det ville være en skandale om denne forblir i finalen. 

Og for første gang i dag klapper jeg også. 

Og hun gjør det samme på gjennomkjøring nummer to. Ikke en eneste tone feil såvidt vi kunne høre. 

Hun er sååååå mye bedre live enn i studioversjonen. Synd vi er ferdig med avstemmingen vår, for denne klatrer vilt på min liste!! 

Herved er det slutt fra meg i «pressesenteret» i Malmö for i dag. I morgen er jeg forhåpentlig inne på «rullende blogg», der leserne kan kommentere og stille spørsmål underveis.

En liten blogg kommer litt nærmere kvelden.  

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien