Dagens bidrag: Sverige

I rekken med presentasjonsartikler er vi i dag kommet frem til vertslandet Sverige. Hjemmenasjonen stiller med unge Robin Stjernberg og den delvis norskskrevne poplåten You, som vant en overraskende seier under vinterens Melodifestival.

Med Loreen og Euphoria gikk Sverige helt til topps under fjorårets ESC-finale, og landet får dermed æren av å være vertsland for årets konkurranse, som er lagt til syd-Sveriges hovedstad Malmö. Og æren av å representere Sverige på hjemmebane tilfaller altså Robin Stjernberg, en ung skåning med bakgrunn både fra boyband og Idol.

Robin er 22 år gammel og ble født i Hässleholm i Skåne i 1991. Han ble tidlig interessert i musikk, og med støtte fra faren opptrådte han på ulike talentkonkurranser gjennom hele oppveksten. Det har vært faren som har vært Robins store støtte, ettersom moren fikk psykiske problemer da Robin bare var to år gammel, og ikke har kunnet følge opp sønnen eller ha mye kontakt med ham i lange perioder på grunn av dette.

whatsup

Som tenåring var Robin en talentfull bryter, og han gikk også i lære som maler på et tidspunkt. Men til slutt valgte han å satse på artistkarrieren, og som 15-åring vant han en stor regional sangkonkurranse kalt Sommarchansen. Året etter, i 2007, ble han håndplukket til å delta i boybandet What’s Up, der et av de andre tre medlemmene var den ikke ukjente Eric Saade. Bandet turnerte over store deler av Sverige i en toårsperiode, og var også involvert i den svenske versjonen av Disney-konseptet Camp Rock.

Parallellt med boyband-karrieren studerte Robin musikk på Furubodas folkehøyskole, noe han fortsatte med også etter at bandet ble oppløst i 2010. Men det var året etter at Robin fikk sitt store gjennombrudd, da han deltok i Idol og virkelig ble kjent for det svenske folket gjennom sin store stemmekontroll. Det hele bar strake veien til finalen, der Robin ble stilt mot et annet ungt stjerneskudd, Amanda Fondell. Det endte med det mest knepne tapet i svensk Idols historie – 48% mot 52%.

I tiden etter Idol-deltakelsen ga Robin ut albumet My Versions, en samleplate av hans ulike fremføringer i Idol, og han gjorde også forandringer i sitt image, blant annet ved å gå ned 15 kilo i vekt. Så ble han satt i kontakt med låtskriverparet Joy og Linnea Deb gjennom sitt plateselskap, og sammen med norske Joakim Harestad Haukaas utarbeidet de en moderne poplåt med store krav til vokalistens stemme, You, som de så meldte på til Melodifestivalen 2013.

I MF opptrådte Robin i den fjerde og siste delfinalen, der han kom til kort mot Ulrik Munther og Ralf Gyllenhammar, og måtte ta til takke med en plass i Andra Chansen. Uken etter kunne han imidlertid juble for finaleplass etter å ha vunnet oppsamlingsheatet sammen med en annen ung ‘pop-kille’, Anton Ewald. Foran den store MF-finalen i Friends Arena i Stockholm ble Robin regnet som en av outsiderne, men få hadde nok troen på at en låt fra Andra Chansen kunne ta seg helt til topps i selve finalen.

I løpet av sendingen viste det seg imidlertid at Robin og You samlet sterk støtte fra de internasjonale juryene, mens forhåndsfavoritten YOHIO lå nesten sist da halve avstemningen var unnagjort. Når You samtidig fikk nest flest stemmer av det svenske folket kunne ikke YOHIO ta ham igjen, og en himmelfallen Robin kunne knapt tro at det var sant da han ble utropt som vinner og kunne fremføre låten sin nok en gang. Seieren er meget spesiell, for da alle stthomasallene for hele Melodifestivalen ble offentliggjort i etterkant, viste det seg at You gikk helt til topps uten noen gang å ha fått flest stemmer av seerne, verken i delfinalen, Andra Chansen eller finalen. Låten var dessuten knappe 2 000 stemmer unna å bli slått ut i AC-duellen mot Martin Rolinski og hans In And Out Of Love.

robin stjernberg

You er altså skrevet av Robin selv sammen med Joy og Linnea Deb og Stavanger-gutten Joakim Harestad Haukaas. Joy Deb er av finsk og indisk herkomst og har en lang karriere som låtskriver og produsent bak seg. Linnea er hans kone og samarbeidspartner, og sammen har de skrevet flere Melodifestival-låter opp gjennom tidene. Mest kjent er de kanskje for å ha vært med å skrive Ulrik Munthers MF-bidrag i 2012, Soldiers, som endte på en 3. plass i finalen.

Norske Joakim Harestad Haukaas er et relativt ubeskrevet blad, men 20-åringen har drevet med musikk i over halve livet. Som halvparten av duoen 2U vant han MGP jr. i 2003 med bidraget Sinnssykt gal forelsket. Låten representerte dermed Norge i den første internasjonale Junior-ESC-finalen, der den endte opp på 13. plass av i alt 16 bidrag. I likhet med Joy Deb er Haukaas i dag Stockholms-basert og arbeider som låtskriver og produsent.

Som eneste land hittil har Sverige trukket sitt startnummer i finalen, og de går ut som land nummer 16 av i alt 26. You har plassert seg pent på bookmakernes lister så langt, selv om den ikke regnes med blant de aller største favorittene. Visuelt skal bidraget omarbeides en del fra opptredenen i Melodifestivalen, med færre dansere og en Robin som står mer i ro og fokuserer på stemmen sin og på god publikumskontakt gjennom kameraet.

Sist gang Sverige arrangerte Eurovision Song Contest i Malmö endte de på en forsmedelig 22. plass av i alt 23 deltakere, da med selveste Christer Björkman som artist. I år satser svenskene på et atskillig bedre resultat med Robin Stjernberg og You, og om de lykkes på hjemmebane denne gangen får vi svar på ved midnattstider den 18. mai.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien