Aserbajdsjan beskyldt for stemmejuks

Årets Eurovision Song Contest er over, men i kjølvannet av konkurransen har det nå oppstått rykter om at Aserbajdsjan skal ha kjøpt opp stemmer i flere land rundt om i Europa.

Aserbajdsjan ble i år representert av Farid Mammadov som sang balladen Hold Me til en strålende andreplass. Men nå påstår litauenske journalister at Aserbajdsjan skal ha betalt personer i blant annet Ukraina,Kroatia og Sveits for å stemme på Aserbajdsjan i den andre semifinalen og finalen.

Tilsammen skal det være snakk om 15 land. Det litauenske nettstedet 15min.it ble tipset av flere studenter i Litauen om at to tysktalende menn skal ha gått rundt i hovedstaden Vilnius og forsøkt å få folk til å stemme på Aserbajdsjan.

To journalister fra nettstedet tok dermed selv kontakt med de to mennene uten å oppgi hvem de var og avtalte å møte på en kafe i Vilnius. Der tok journalistene å filmet møtet med de to mennene uten at de visste om dette. I løpet av det femten minutter lange video-opptaket kommer det fram at de to mennene tilbyr personer en mobiltelefon med eget simkort og ca 200 kroner som skal brukes til å stemme på Aserbajdsjan i finalen. I Eurovision er regelen nå slik at man kun kan stemme 20 ganger per mobiltelefon, så de 200 kronene er nok til å dekke de 20 stemmene.

Sjef for Eurovision Jon Ola Sand sier til svenske Aftonbladet at han ikke tror at videoklippet er ekte. Han mener at de har et veldig bra system og føler seg sikker på at resultatet er riktig. De har dermed ingen grunn til å tro at Aserbajdsjan eller noen andre land for den saks skyld har jukset.

Aserbajdsjan har gjort det svært bra i Eurovision Song Contest siden de debuterte i konkurransen i 2008. I 2009 sikret de seg tredjeplassen, I 2011 vant de konkurransen og i fjor da Aserbajdsjan arrangerte konkurransen kom de på fjerdeplass.

Under årets konkurranse var det kun Danmark og Emmelie De Forest som slo Aserbajdsjan i konkurransen.

Kilder: Dagbladet

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien