Jon Ola Sand svarer på anklagene om stemmejuks

(Oppdatert) I dag kom EBUs sjef for Eurovision Jon Ola Sand på banen og utalte seg om ryktene om stemmejuks fra Aserbajdsjan som har herjet mediene de siste dagene.

Jon sier i en pressemelding at EBU skal undersøke saken nærmere. Men han vil understreke at intensjonene til disse to inviduelle menneskene er ikke avklart og det er heller ikke sålangt kommet fram noe bevis på at noen knyttet til den aserbajdsjanske Eurovision-utvelgelsen er involvert i saken.

For å samle inn stemmene fra årets Eurovision samarbeider EBU med Digame. Digames system er laget for å behandle telefonstemmene med fullstendig profesjonell håndtering, og skal kunne stoppe enkelt personer eller systemer fra å stemme i store antall på de landene det gjelder.

Samtidig benyttet Jon Ola Sand anledningen til å svare på en annen sak som også har fått en del oppmerksomhet etter ESC-finalen. Presidenten i Aserbajdsjan har nemlig bestemt seg for å sette i gang granskning grunnet at han synes det er merkelig at Russland ikke fikk noen poeng i finalen fra Aserbajdsjan. Her svarer Jon Ola at poengene i kombinasjonen av jury og telefonstemmer ikke var høye nok for Russland til at de kom med i den endelige topp ti listen med Russlands poeng. Derfor ga ikke Aserbajdsjan noen poeng til Russland. Tallene er blitt sjekket opp fra tre forskjellige sammarbeidspartnere.

Han forsikrer også at all form for juks eller forsøk på sådan vil bli tatt på alvor og vil få konsekvenser.

Selv om Jon Ola Sand bare har vært sjef for Eurovision i bare tre år har han vært involvert i konkurransen siden 1998. Han mener at det vært år går rykter om stemmer som ikke kan være riktige og følte at i år hadde ryktene nådd et såpass høyt nivå at EBU bestemte seg for å ta hånd om dette en gang for alle.

Oppdatering: I kveld la Dagbladet ut en sak på sine nettsider om at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener det er skandaløst at Russlands stemmer fra Aserbajdsjan visstnok skal ha forsvunnet. – Vi kan ikke slå oss til ro med det faktum at ti poeng ble røvet fra vår deltager, først og fremst i forhold til hvordan dette blir organisert, sier Sergej under en pressekonferanse i Moskva. 

Men den norske Eurovision-fansen kan slappe helt av, uansett om anklagene viser seg å være riktige vil Norge allikevel beholde fjerdeplassen sin da Russland er 17 poeng unna Norge på resultatlisten.

Om dette er enden på årets rykter og spekulasjoner eller om det vil dukke opp mer etterhvert gjenstår å se. Følg med på escNorge for oppdateringer i saken!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien