Lidt blandet dansk!

Da Danmark for 2 uker siden løp med seiren i Malmø, blev det også åpningen til et år med øynene fokuseret mod netop dem.

 

Allerede dagen efter festen i Malmø Arena, var Danmarks Radio (DR) på arbejde, de først spæde stik mot Eurovisjonens Melodi Grand Prix 2014 var begyndt, den danske generaldirektør, Maria Rørbye Rønn var i gang med å finne dem, som skal få neste års show på beinene, og få os alle sikre igjennom et par hektiske uker, på et endnu ikke bestemt sted i det danske.

 

Efter at den danske delegasjon forlod det Skånske, ankom de til DR’s TV-byen i Ørestaden, hvor DR hadde planlagt et stort pressemøte. På pressemøtet kom både Emmelie de Forest, de 2 trommende gutter fra Cph Drummers, låtens ophavs folk: Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen & Thomas Stengaard, samt et utvalg av folk fra DR på podiet. Inden at pressemøtet var ovre, måtte Emmelie de Forest haste videre, for en tradisjon ventede, og hun skulle gjøres klar til velkomst.

 

Tradisjonen tro, modtages de seirende helte i Danmark i København, sportens største helte hyldes fra balkonen på Rådhuset, men vinnerne av Eurovisjonen kjøres til Tivoli, hvor de hyldes på «Plænen» i midten av Tivoli. Emmelie, tromme-gutterne, korsisterne, familjen og den danske delegasjon ankom i en dobbeltdækker bus, og blev sat av ved hovedindgangen, hvor DR’s Mads Steffensen sammen med mange danskere, tok imot henne, og førte hende gjennom parken til scene-området. Hele velkomsten vistes på DR, se programmet her.

 

Inden at Emmelie og det danske team kom op på scenen i Tivoli, og blev hyldet som det hør & bør, var der små interviews med både DR’s Grand Prix kommentator Ole Tøpholm, Emmelies mor og bror, samt publikum. Da Emmelie og teamet kom på scenen, startede Emmelie med en fællessang med publikum, «Der er et yndigt land» – og der efter gik det over i «Only teardrops». Efter sang, var der interview med både Emmelie og den en av tromme-gutterne. Det anslås at der var mellem 10.000 og 15.000 som hadde trodset de danske Pinse-tradisjoner, for å møte opp i Tivoli og byde Grand Prix vinneren velkommen hjem.

 

I efter kant av Grand Prix’et kommer der resultater ind fra Europa og EBU, om hvordan juryer eller folk i de ulike lande har stemt. Også DR har valgt å avsløre jury stemmerne. Den danske fagjury bestod av følgende medlemmer: Musik-eksperten, Radio & Tv-personlighet samt Grand Prix-ekspert: Jørgen de Mylius, fjorårets danske vinner: Soluna Samay, hennes og 1997-vinnerens sangskriver, komponist & produser: Chief 1, sanger og skuespiller: Kaya Brüel, samt sangeren og en del av gruppen «Zididada»: Jimmy Colding. Så en aldersmessig spredt samling, men med fellesnevneren i musik av en eller anden art.

 

Poengene fra den danske fagjury og samlede resultater blev som følgende:

 

2013DKJurySemi1

 

2013DKJuryFinale

 

Med avsløringen av de danske jury stemmer, ser man også at det bl.a. er seernes skyld, at Norge fik 12 poeng, og at Island overhoved fikk et poeng. Nederland var populær hos både jury og seere, men den fangede bedre i andre omgang hos juryen, men totalt lå de stabilt i både semifinale 1 og i finalen. Østerrike var elsket av juryen, men seerne delte ikke just den samme glede, dog fikk Alpelandet sine høyeste poeng fra bl.a. Danmark. Også Russland havde funnet veien til juryens hjerte, og fikk 1. plassen av begge omgange, medens at seerne tok Malta op mot toppen, men til gjengeld brakte Frankrike mot bunden i finalen.

 

Et af de største svar som mange gerne vil have med sig allerede er, hvilken by skal være vertsby 2014? Emnet har været rundet af her på siderne den 20. mai, og de mest oplagte valg er vel kanksje Parken Stadium i København med plass til minimum 35.000, som jo lagde areal til i 2001, og Jyske Bank Boxen i Herning med plass til 12.000, som bl.a. har holdt dansk Melodi Grand Prix af flere omgange.

 

Fordelen ved København: Tæt på hovedlinjen på jernbane til kontinentet og Skandinavia, masser af overnatningsmuligheter i og omkring København, Kastrup Lufthavn lige utenfor byen, motorveie direkte til byen fra Skadinaia ligeledes mot kontinentet. Herning derimot: En arena som kanskje passer bedre i størrelse og som har bedre lyd end i Parken, en velbenyttet konferenseby som kan kaperer et stort rykind –dog er spørgsmålet om der er nok overnatningsplasser. Transport er det 3 timer og 15 min. Fra København H med IC3 tog, nærmeste større lufthavn er i Århus, med transport mellem de 2 byer er man på ca. halvanden time. Motorvei er der mulighet for, uanset om man kommer fra nord, sør eller øst.

 

Andre alternativer: Fredericia har allerede meldt sig til DR, Fredericia MesseC vil kunne rumme 8.000 publikummer, byen ligger sentralt i Danmark, en køretur på 1 time og 45 min. Med tog fra København. Motorvej er der lige til døren, nærmeste store lufthavn er Billund, eller den mindre Beldringe ved Odense. Horsens har ligeledes valgt at byde sig til hos DR, og denne gang er der bl.a. tilbud om det tidligere Horsens Statsfængsel med plass til 10.000 stående publikummer, samt Forum Horsens med plass til 4.500 siddende og 4.000 stående publikummer. Afstanden fra København i tog er ca. 2 timer og 30 min., motorvei er der til byen, men spørgsmålet er om der er hotelkapasitet nok i byen.

 

Aalborg med Gigantium er også en mulighed, byen har egen lufthavn, motorvei til kontinentet, tæt på færger mot Sverige og Norge, tog til København på ca. 4 timer. Gigantium tager op mot 8.500 siddende publikummer, og hotelplasser burde byen kunne klare for et sådanne arrangement. Odense ligger i midten av alt, de har Odense Congress Center med plass til 5.000 siddende publikummer, og ummidelbart også overnatnignsplasser nok i byen. Lufthavnen Beldringe er ikke så stor, men ligger dog i byens nærhet. Tog til København er en tur på ca. halvanden time.

 

Velger DR København som vertsby, har man mulighet for å lave semifinalerne et sted, og finalen i f.eks. Parken. Forum ligger sentralt i København, og har som bekendt holdt Eurovisjonens jubileums-show «Congratulations» i 2005. Forum tager ca. 8.500 siddende gjester. Transport til Forum er der både bus, metro og det sunde alternativ af gå-avstand. Ballerup vest for København kan ligeledes tage semifinaler, Ballerup Super Arena kan tage 6.500 siddende gjester, og holdt i 2011 det danske Melodi Grand Prix. Transport til Ballerup er der s-tog fra København en tur på knapt 30 min. Der er motorvei direkte til arenaen, og motorveien er forbundet både til Skandinavia og kontinentet.

 

Et andet spørgsmål som mange sidder med er kanskje: «Hvem skal lede slagets gang i det danske»? Skal der være: 1, 2 eller 3 verter på neste års Eurovisjons Grand Prix. Kigger man på nogle av de oplagte emner hos Danmark, så kan man starte hos DR selv. Louise Wolff: vert på fleire programmer,og hun har de seneste år været vertinde ved dansk Melodi Grand Prix, og er populær, vellidt og for mange sjarmerende. Lise Rønne: Også vert på dansk Melodi Grand Prix af et par omgange, dessuten har hun også dirigeret X-factor i havn av fleire omgange.

 

Nikolaj Koppel: Pianist, Musiksjef, tv-vert. Har bl.a. været vert på DR’s «Maestro» samt «Dronning Margrethes Jubilæums Show» i DR’s koncerthus sidste år. En vellidt person med lune, og som har stor musikalsk viden. Mark Stokholm: Vert på flere tv-programmer, og tidligere nyhets-vert for konkurrenten TV2. Kim Bildsøe Lassen: Nyhetsvert og har af et par omgange været vert på bl.a. årsshow for DR.

 

Utenfor DR’s egne rækker – Trine Dyrholm: skuespiller og sanger. Tidligere deltaker ved dansk Melodi Grand Prix, stor anerkendelse i utlandet for skuespillet. Sidse Babett Knudsen: Skuespiller, også her med en stor anderkendelse i utlandet. Sofie Lassen-Kahlke: Skuespiller, vertinde på dansk Melodi Grand Prix i år, og har også været på børnenes MGP, og så leverte hun poengene fra Danmark i år. Ditte Hansen: Skuespiller. Har en fantastisk egenskab i både at kunne være seriøs, lunefuld og sjov. Var Sammen med Niklaj Koppel vert på «Dronning Margrethes Jubilæums Show» og har styret DR’s «Nordiske Juleshow» med sukses.

 

Connie Nielsen: Skuespiller og bosat utenlands gjennom mange år, taler 6 språk flytende: Dansk, Svensk, Engelsk, Tysk, Fransk & Italiensk. Julie Berthelsen: grønlandsk/dansk sangerinne, elsket af flesten i Danmark, har tidligere været vert på dansk Melodi Grand Prix, samt av flere omgange vert på DR’s «Julehilsner til Grønland». Felix Smith: Tv-vert, tidligere vert på dansk Melodi Grand Prix av 3 gange, DR’s Juleshow 2 gange, DR’s utgave av «Talent» av 3 omgange, samt Danmarks Indsamlingen 2011.

 

DR har i dag et kæmpe arkiv tilgjengeligt på nettet som hedder «Bonanza» (link), hvor man frit kan se og høre gamle tv-klip, udsendelser, shows og programmer. Arkivet fyldes stadig op, og der ligger mange «gullkorn» plasert på den platformen. Eurovisjonen har bedt DR om at skabe et arkiv, hvor alle Eurovisjonens finaler fra 1956 til i dag vil være samlet.

 

De ulike tv-stasjoner under EBU er allerede i gang med å levere materiale til DR, men et av de større problemer er, at den danske Eurovisjons finale fra 1964 blev ødelagt for år tilbage, og DR har ikke en kopi, men man håper stadig at der er nogen, som kan bl.a. leverer denne til arkivet. Arkivet ventes at skulle være klart til Eurovisjonens Melodi Grand Prix jubileum i 2015.

 

DR har gjort op, at 1.7 mio. danskere fulgte den Internasjonale Finale fra Malmø i år, en fremgang i forhold til i fjor hvor bare 990 tusen fulgte med, men der var også en vigtig sportsbegivenhet kørende på samme tid. 1.7 mio. lørdag kveld betyder hen ved 80% av alle de tendte tv’er i Danmark, dvs. en rimelig stor tilslutning. Til sammeligning fulgte 2.667 mio danskere fianlen i 2001 i Parken, og 2.081 mio. fianlen i Tallinn året efter. Også på nettet har DR merket en stor popularitet ved Grand Prix, i uken før finalen i Malmø, havde DR.dk/grandprix 407 tusen besøkene, og gjorde siderne til nogle av de mest besøkte hos DR nogensinde.

 

På 50-året for både Danmarks og Nordens første seier, gikk Danmark atter av med seieren, da poengene blev lest op av Sofie Lassen-Kahlke, var det med Københavns Rådhusplads i baggrunnen. Wonderfuld Copenhagen regnede til trods for en amputeret plads, med at 5.000-10.000 personer av mange ulike nasjonaliteter hadde fundet vei, for å se det store show på storskjerme, og for seinere å feire endda en dansk seier.

 

Nyheterne vil komme sivende de neste måneder, men vil kanskje først tage fart efter sommerferien, men indtil august bliver det nok småt med nyheter av de store fra DR, som indtil da vil bruke tiden på bl.a. at finne den helt rigtige vertsby for 2014, byen som kan rumme det store apparat, de mange tilreisende både delegasjoner og fans.

 

Kilde: DR.dk/grandprix

Del:
Relaterte artikler