Slutt for ERT?

(Oppdatert) Det kan se ut som om den statseide TV-kanalen, og Hellas eneste EBU-medlem står i fare for å bli neste offer for sparekniven i det kriserammede landet. Det var allerede i år stor tvil rundt hvorvidt ERT hadde råd til å sende et bidrag til Eurovision Song Contest, og nå går det muligens mot slutten for TV-stasjonen.

I likhet med flere andre land i Europa har Hellas slitt med økonomien en stund. Arbeidsledigheten har eksplodert, statskassen er bunnskrapt og det må spares og kuttes overalt der det er mulig.

Hvis det verst tenkelige skjer, og ERT blir nedlagt, betyr det trolig at Hellas ikke vil stille med noe bidrag i Eurovision Song Contest 2014. Dette fordi det mest sannsynlig vil være for kort tid for en annen TV-stasjon å bli medlem i EBU innen fristen for bekreftelse på deltagelse i Danmark i mai.

Siste oppdatering fra ERT i Hellas, er at 2 656 ansatte er permitert med umiddelbar virkning. Kanalene stenges ved midnatt og skjermene vil gå i svart. Regjeringsmedlemmer påpeker at selskapet er en «utrolig sløsing» av midler, særlig sett i forhold til private kanaler.

Planen skal visstnok være å skape en ny og mindre krevende statlig kanal, med formidling av nyheter som varemerke. Om dette blir som et slankere ERT – eller noe helt annet, virker for øyeblikket svært uavklart.

I Hellas – og i ERT selv – reageres det meget sterkt på at det hele tilsynelatende er en besluttelse tatt på ministernivå – og ikke i parlamentet. Noen går så langt i antyde at vedtaket er grunnlovsstridig.

EBU melder også klart fra i en pressemelding tirsdag kveld, at union vil støtte ERT som selskap – og oppfordrer sterkt greske myndigheter til å gjør om vedtaket. ERT var i sin tid en av grunnleggerne av EBU tilbake i 1950.

EBU har forståelse for omstillinger og eventuelle nedskjæringer, men økonomisk og politisk bør det finnes andre utveier enn å stenge landets eneste og største kringkaster som er ikke er på private hender..

Kan vi risikere at Koza Mostra og deres «Alcohol is free» blir ERTs siste bidrag til Eurovision Song Contest, og at konkurransen i 2014 vil gå av stabelen uten Hellas på startstreken?

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien