MGPjr 2013: Det gror godt i norsk musikkliv

Nå på lørdag hadde vi årets store event for den yngre garde – MGPjr 2013 gikk av stabelen. 10 bidrag med til sammen 20 unge håpefulle var totalklare til å ta det norske folk med storm.

Showet startet humoristisk der vi ser Tooji alt annet enn klar for direktesending, herlig lite selvhøytidelig, den gutten. Humoren fulgte også som en rød tråd gjennom programmet. Alt traff kanskje ikke undertegnede midt i blinken hele veien, men jeg har vel mer enn en mistanke om at 40+ heller ikke var målgruppen…

Første unge talent ut var Uzia med Stjerner, en sang om drømmen om en gang å bli stjerne, og det hun leverte på lørdag var ihvertfall et steg på veien. Hun var faktisk eneste artist i lørdagens show som hadde en tekstsekvens på engelsk, og det mestret hun til fulle. Uzia kunne gå av scenen med hevet hode; hun leverte så det holdt.

Neste par ut var Maud & Kornelia som sang om hvor vanskelig det er å være avstandsforelsket. Hvordan får man kontakt? Jo, man går bort til den «utkårede» og sier, for eksempel, Skjera bagera. Hvem vet, kanskje det er årets sjekketriks? Jentene gjorde en god figur og kan være stolte av sin prestasjon.

Henrik entret deretter scenen med sin sang Når jeg ser på deg. En ung gutt som i flere intervjuer har prøvd så godt han kan ikke å bli sammenliknet med en viss kanadier, men… Sorry, Henrik, men den sammenlikningen tror jeg nok du bare må leve med. Henrik leverte med dans og sang, og vi ser gjerne mer av denne unge herren fremover.

Deretter kom Ida med sin sang Lev ut drømmen i dag; en sang om hvor viktig det er gripe sjansen når den byr seg. Og kanskje dette er den store sjansen for Ida? Hun leverte ihvertfall sine saker utmerket.

Bidrag nummer 5 var A Stream med sin låt På vei, og her rocket virkelig Spektrum. Et godt bevis på at trønderrocken er sikret også for neste generasjon. Disse 6 Stiklestadguttene ser vi gjerne igjen ved en senere anledning.

Synne og Ingrid fulgte deretter med sin Superdeal; en sang med en klar oppfordring: Smil til verden! Det er store muligheter for at du får et smil tilbake. Finalens yngste deltakere gjorde sine saker bra.

Neste innslag sto Thale Henriette for. Hun fremførte sin Ikke snu med god innlevelse. Teksten her har også et godt budskap om at du ikke skal gi opp, men følge dine mål uansett hva andre måtte si og mene rundt deg. Flott levert, Thale Henriette.

Deretter entret Daniel scenen med låta Tiden går fort. Daniel opplyser å være generelt opptatt av tid og ønsker i tillegg til artistliv å bli arkeolog. En god fremføring.

Nest siste jente ut var Anna med sin Kan ikke stoppe deg, som handler om hvor vanskelig ting kan bli hvis man ikke klarer å snakke sammen om uenigheter, hvor mye misforståelser kan ødelegge. Anna leverte sine saker upåklagelig.

Så var vi klare for kveldens siste bidrag. Unik 4 fra Bø i Telemark entret scenen med sin Så sur da, en skikkelig gladsang til tross for tittelen. Denne kvartetten opplyser å til sammen spille 10 instrumenter, og 4 av dem så vi i sving her. En virkelig spennende gjeng som ihvertfall undertegnede gjerne ser mer til. Det sies også at nesten alle som kunne krype og gå hadde tatt turen fra Bø til Spektrum for å heie frem sine bysbarn.

Da var alle bidrag i boks, og alle de unge var vel plassert i green room for neglebiting og sosialt samvær. Etter en liten recap var det klar for et innslag fra Ungdommens kulturmønstring, en annen flott arena for unge talenter. Vi fikk deretter følge hvordan deltakerne hadde blitt en fin sammensveiset gjeng på leirskole.

Programlederne fikk deretter utfoldet seg i en vennskapelig fight om hvem som kunne kveldens låter best. Jeg tror vi her fikk kveldens eneste uavgjorte resultat.

Så var det klar for avsløring av de fire superfinalistene. De fire konvoluttene ble høytidelig overlevert av fjorårets vinnere Marcus og Martinus, og etter noen minutters spenning, sto vi til slutt igjen med disse 4:

Synne og Ingrid – Superdeal
Henrik – Når jeg ser på deg
A Stream – På vei
Unik 4 – Så sur da

Etter en liten recap av kveldens superfinalister, fikk vi kveldens store pauseinnslag – Aggie. De fleste av oss kjenner nok henne best som Agnete Johnsen, vokalist og frontfigur i BlackSheeps som tok Norge med storm i MGPjr 2008 og deretter likegreit tok hele Norden i samme slengen. Hun står nå solid på egne ben, og vi fikk her se en betydelig mer moden og voksen Aggie, og hun fremførte sin siste låt Goin’ Insane. Henne blir det spennende å følge fremover også.

Så… Var det dags! Den store vinneren av MGPjr 2013 skulle kåres. Spenningen blant de unge håpefulle var nærmest til å ta og føle på. Etter et kort øyeblikks neglebiting ble til slutt Unik 4 kåret til årets vinner, og her fikk vi både tårer og latter. Dette var stort for en herlig kvartett. Unik 4 entret så scenen og fremførte vinnerlåten på nytt, en flott avslutning på et flott show.

Oppsummeringen av kvelden koker rett og slett ned til en stor takk til NRK for igjen å ha levert oss et flott og helproft show. Her er NRK uovertrufne. Jeg gleder meg allerede til neste år. Vel blåst, NRK!

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien