Lage Fosheim 1958-2013

Hele musikknorge fikk lørdag sjokknyheten om at en av vår fremste musikere og bakgrunnsmenn i bransjen, Lage Fosheim, var gått bort.

Fosheim var først og fremst kjent fra The Monroes, som i perioden 1983 til 1987 ga ut tre velsolgte album – og var blant de viktigste norske navnenei Norge som skapte et nytt marked for norskprodusert pop rundt midten av tiåret.

I 1985 satte de norsk pop i et nytt perspektiv, da de dominerte både single- og albumlistene sammen med a-ha. Monroes’ største hits var Sunday People og Cheerio, der spesielt sistnevnte har vist å ha en levetid langt utover å være en listetopper fra midten av 80-tallet.

Fosheim var aldri direkte invovlert i Melodi Grand Prix, men han jobbet i mange år i kulissene som promosjef for Universals deltakere i konkurransen. På den måten var han blant annet involvert rundt Charmeds deltakelse i Stockholm i 2000.

Som låtskriver deltok derimot Fosheim en gang i vår hjemlige finale, da han sammen med Monroes-partner Eivind Rølles og Lars Kilevold skrev Strand Hotel.

Låten som ble regnet som usedanlig kommersiell for MGP tilbake i 1984, ble nummer to dette året – slått av Dollie de Luxe med noen få poeng. Låten ble fremført av sylferske Beate Jacobsen, som ble valgt etter en offentlig utlyst konkurranse. Kanskje var det også dette som felte låten fra seieren?


 


 

Fosheim bodde de siste årene i Frankrike, hvor han også sovnet inn etter en lang kamp mot kreft. Han jobbet de siste årene stort sett som manager og promotør utenfor de store selskapene, blant annet for Jahn Teigen.

Til tross for sin innsats bak dørene i bransjen, vendte han allikevel fra tid til annen tilbake til scenen – som fra Allsang på Grensen i 2008.

Cheerio, Lage!

 


 


 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien