København: Land ut, land inn – og land ????

(Oppdatert) De siste ukene har spekulasjonene satt fart for at 2014-utgaven av Eurovision kan komme til å inneholde det laveste antall deltakerland siden 36 nasjoner reiste til Athen i 2006. Men blir det nå slik?

Vi tok oss en kort rundtur på allverdens nettsteder og Wiki, der antallet «klare» land per dato varierer fra 29 til 31. Vi havnet imidlertid på 32!

Følgende 31 nasjoner er per 18. november offisielt bekreftet:

 


 

 1. Albania
 2. Belgia
 3. Bosnia-Hercegovina
 4. Bulgaria
 5. Danmark
 6. Estland
 7. Finland
 8. Frankrike
 9. Georgia
 10. Hviterussland
 11. Irland
 12. Island
 13. Israel
 14. Latvia
 15. Litauen
 16. Makedonia
 17. Malta
 18. Montenegro
 19. Nederland
 20. Norge
 21. Portugal
 22. Russland
 23. San Marino
 24. Spania
 25. Storbritannia
 26. Sveits
 27. Sverige
 28. Tyskland
 29. Ukraina
 30. Ungarn
 31. Østerrike

 Land nummer 32 er Italia som ikke har offiisielt har bekreftet deltakelse. Landet og TV-stasjonen RAI sitter imidlertid i referanse- og styringsgruppen for konkurransen, slik at det vil vel være noe oppsiktvekkende om et land som er med på å legge føringene for hele arrangement vil utebli fra deltakelse i København.

Hva vet vi så om de resterende landene?

Armenia og Asererbajdsjan har ingen overhodet hørt noe som helst om, men det vil overraske mange om disse spesielt sistnevnte «kjempe» uteblir – om aserne da ikke har blitt skremt av kritikken og beskyldningene om stemmefuks som tok av etter årets Malmö-finaler.

Kypros har annonsert at de grunnet økonomien står over København, men helt utelukket er ikke en deltakelse da private aktører i alle fall har ytret et ønske om å finansiering av et kypriotisk bidrag.

Kroatia har bestemt takket nei både grunnet labre resultater, interesse og finanser – mens Tyrkia krever større regelendringer før landet igjen vil delta.

Forrige uke skjøt det fart i rykter fra både Polen og Romania. Førstnevnte land, som ikke har deltatt de to siste årene, signaliserte en forsiktig interesse for «comeback» i august, men siden har det blitt stille – og landet bestemmer seg i følge de siste rapportene denne uken. Det samme gjelder Romania, hvor landets delegasjonsleder postet visstnok et noe for kjapt innlegg på FB om at landet ville holde seg hjemme. Også Romania ser ut til å ta en bestemmelse i siste liten.

Hellas er et kapittel i seg selv, da lanseringen av landets nye, statlige TV-stasjon NERIT ser ut til vente på seg. Sterke signaler er derimot sendt ut for at Eurovision har en klar prioritert for det nye selskapet (som egentlig ikke er nytt, men en fullstendig ommøblering av gamle ERT). EBU har også uttalt at de vil gi Hellas utsatte frister for påmelding, slk at landet kan delta i København tross oppstyret.

Moldova og Slovenia har signalisert ovenfor nettstedet EscToday at de «meget trolig» vil delta. Det samme gjelder Serbia, som riktignok i september uroet seg noe for den endelige finansieringen.

Det siste landet av de som har sendt bidrag de senere årene, Slovakia, har kort og godt uttalt: «Slovakia won’t participate in Eurovision 2014.» Punktum.

Oppsummert kan et scenario for antall deltakerland i København dermed variere fra skarve 34/35 land til 40.  Den første pekepinnen på dette, vil man forhåpentligvis få like etter den 22. november, da fristen for interesse og foreløpig påmelding til konkurransen går ut.

Det er verdt å minne om at vi først like før juletider i fjor, så og si fikk en endelig oversikt på hvem som ville delta i årets arrangement i Malmö.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien