Stadig håp for flere land til København

EBU og DR er bekymret, men ikke slått ut, over at det foreløpige antallet påmeldte land til København er det laveste siden 2006.

Spesielt de sørøstlige landene i Europa er rammet av finanskrisen og nedskjæringer i de statlige TV-selskapene, men konkurransens Event Supervisor Sietse Bakker, forteller eksklusivt til nettstedet EscDaily at alt håp ennå er ikke ute for flere på startstreken – selv om fristen for påmelding gikk ut fredag.

Som nevnt i flere av våre artikler tidligere, finnes det løsninger – som f.eks. en form for avbetaling og/eller rådgiving til TV-selskapene i disse situasjonene – som kan lette og løse slike utfordringer. Bakker forføker å forklare at selv om en utgift på hundretusener kan virke mye for en deltakelse i Eurovision, er dette ikke stort mer enn et sedvanlig og stort TV-show produsert i hjemlandet:

Noe av utfordringen, og mye av utgiftene, ligger også i reise og opphold for deltakerne. Dette kan EBU nødvendigvis ikke forandre på, selv om den grunnleggende avgiften kunne bli senket. I tillegg ville da også vertsnasjonen bli pålagt høyt høyere konstnader enn ønskelig.

Som vi nevnte kort i vår artikkel fra lørdag, er nok dette også en indirekte årsak til en påfallende lav deltakelse i alle de tre nordiske finalene de siste årene.

Det kommer uansett ikke på tale å gå ned til en enslig semifinale, da vi får et klart inntrykk av at grensen her ligger på minimum 14 land i en uttakning. I øyeblikket har vi et antall på 15 og 16 nasjoner i de to semifinalene i København.

Bulgaria, Kroatia, Kypros og Serbia har alle trukket seg fra 2014-finalen, med Bosnia-Hercegovina og Portugal tilbake i manesjen etter ett års pause. Håpet er nå å gå nye runder med de fire førstnevnte, og deretter er det også satt en utvidet frist fra EBU på to uker, slik at et endelig svar på antall land i København ikke bli klart eller offentliggjort før den 10. januar.

Det må også nevnes at EBU overhodet ikke vil ta hensyn til Tyrkias krav om regelendringer, i hvert fall ikke for 2014- og 2015-årgangene. Prioriteten er ikke regelendringer – men å få med så mange land som overhodet mulig.

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien