Intervju med Moi

Moi, eller Ingjerd Østrem Omland som hun heter, har faktisk stått på MGP-scenen før. I 2004 var hun korist for Christian Hovda da han deltok med sangen Crying. Kun to norske låter er med i årets MGP og Moi skal fremføre den ene av dem, nemlig Bensin.

Ingjerd Østrem Omland er 30 år, kommer fra Hovsherad i Rogaland og er alt annet enn nykommer når det gjelder musikkonkurranser i regi av NRK. For 11 år siden kom hun på 3. plass i NRK Rogalands Talentlokalen, hun var en av finalistene i «årets Urørt-konkurranse» i 2010 og ble deretter listet på NRK P3 med finalelåten sin, After you, Sir.
Suksessen i Urørt førte til kontrakt med Universal Music, der hun i 2011 ga ut minialbumet Chair-o-planes.

I 2010/2011 gjorde Moi suksess da hun vant en konkurranse med NRK P3 – Urørt. Kaizers Orchestra, i samarbeid med P3, oppfordret folk til å sende inn egne tolkninger av låta Hjerteknuser, før noen hadde hørt den; artistene fikk kun tilsendt noter. Mois tolkning ble vinner av konkurransen og suksessen med Hjerteknuser inspirerte henne til å ville jobbe mer med norske tekster.

Med Bensin slår Moi et slag for norsk musikk på dialekt i MGP.
Bensin er skrevet og komponert av Moi selv. Erlend Fauske og Odd Martin Skålnes har produsert låta.


Vi har intervjuet Moi for å bli bedre kjent med henne:Hei Moi!
Kan du fortelle litt om din musikalske bakgrunn?
Jeg har alltid bare sunget og skrevet. Skrev min første sang som 5-6 åring, den gang til sauen min Rosa. Fant tidlig ut at dyra på gården jeg vokste opp på ble rolige når jeg sang, så de var mitt første publikum. MGP var alltid et høydepunkt i oppveksten, og innrømmer at jeg da drømte om å stå på en sånn scene en gang. Har ikke en musikalsk familie og derav ikke en platesamling å rote i fra jeg var liten. Så musikken jeg vokste opp med var stort sett den jeg lagde selv. Lærte meg tverrfløyte og trombone gjennom kulturskolen, resten er selvlært. Som 17 åring, da jeg bodde i Tasmania, tok jeg valget om å satse på musikk, kjøpte gitar og siden den gang har jeg holdt det gående. Ser på det som en lang utdannelse, det er nå 11 år siden jeg første gang var på radioen med egen låt, den gang i Talentlokalen 2003. Jeg er utrolig heldig som har hatt folk som har hatt lyst til å høre på meg helt til nå. Det er ikke en selvfølge.

Hvorfor er du med i Melodi Grand Prix?
Jeg ble forespurt å synge en annen låt i årets MGP, det var ingen umiddelbar match og juryen ville høre noe av det Moi jobbet med. De falt for Bensin og da jeg skjønte at den var ønsket i MGP-selskapet så skjønte jeg at det ikke er noe man sier nei til. Grand Prix har betydd mye for mange opp igjennom tiden, nå får jeg stå på scenen å fremføre en egen låt. Det er et privilegium. Sirkuset er nesten for en institusjon å regne og det er en unik sjanse til å få jobbe med et så stort apparat i forhold til å planlegge en fremføring. Luksus! Så oppsummert; MGP er gøy!!

Kan du fortelle litt om hva sangen handler om og hvordan den ble til?
Jeg har hatt linjene «spurte om vann, du ga meg bensin / sko ha spurt om jakkå, ga deg kjolen min» i notatboken min lenge. Har prøvd med forskjellige melodier, men da Erlend Fauske kom opp med rammene, sounden, så falt alt på plass. Jeg skrev versene på noen minutter og vi la alle vokalene en høstkveld for et par år siden. Den gang landet vi aldri på å gi den ut og jeg hadde nesten glemt den frem til MGP kom opp. Dette er en låt som opprinnelig ikke skulle på platen min som kommer nå i år, nå får vi se. Uansett er livet den får nå gjennom MGP en stor bonus! Alltid tilfredsstillende å ikke ha jobbet forgjeves.

Hva kan vi forvente å se under din opptreden?
Målet mitt er å gjøre det intimt og troverdig. Jeg ønsker å ha fokus på formidlingen. Met at jeg synger på norsk blir det naturlig nok mer fokus på teksten. Når jeg selv sitter og ser på opptredener så vil jeg aller helst bli grepet av formidlingen heller enn høye og lange toner med perfekte fraseringer. Det er den der x-faktoren. Så gjenstår det jo å se om jeg får det til, finnes ingen oppskrift for sånt. Vi leker også med forskjellig lys som skal underbygge pulsen i låten.

Hvorfor bør akkurat du og låten din representere Norge i København?
Tenker at det er på tide at en låt på norsk representere Norge? Har og lest at flere av anmelderne ikke anser Bensin som den typiske Grand Prix-låten. Skiller man seg ut, samtidig som man leverer kvalitet, tenker jeg jo at det vil sanke mer oppmerksomhet. Lov å håpe hvertfall!

Hva er ditt beste MGP-minne?
Da jeg i 2004 var korist for en MGP deltaker som fikk null poeng. Fikk klem og gode råd fra Jahn Teigen i etterkant. Han kunne alt om det, sa han.

Og til slutt: Har du en hilsen til escNorge sine lesere?
Tusen takk for interessen!! Jeg blir overveldet over alle henvendelsene, dedikerte folk er en gave, og MGP har mange av dem. Da er det en ære å få stå midt oppi det! Håper dere blir fornøyde med det jeg leverer, lover hvertfall å gjøre mitt beste 🙂


Vi ønsker Moi lykke til i årets MGP!

Moi deltar i den 3. semifinalen i MGP, søndag 9. mars kl. 20.05 i Folketeateret.
Du kan lese mer om Moi og de andre artistene i årets MGP på NRKs egne nettsider www.nrk.no/mgp

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien