Dansk Melodi Grand Prix lørdag kl. 20:00

 

Lørdag aften kl. 20:00 blænder Danmarks Radio (DR) op for Dansk Melodi Grand Prix, live fra Arena Fyn på i udkanten af den fynske hovedstad, Odense.

 

Så blev det tid for årets værtsland Danmark at finde deres repræsentant, som skal på scenen i B&W-Hallerne til maj. Vinderen bliver den 44. vinder hos danskerne, og skal forsvare de rød/hvide farver på hjemmebanen. Årets danske folkefest er i år lagt i Arena Fyn, som ligger på vej ind i Odense. Arena Fyn er en del af Odense Congress Center, som tidligere har huset den danske finale, men vi skal tilbage til 1993 til sidste gang. Arenaen har normalt plads til 5.000 siddende tilskuere ved koncerter.

 

Årets værtspar er de rutinerede DR-værter: Louise Wolff og Jacob Riising. Luoise Wolff har 2 gange tidligere ledet slagets gang ved Dansk Melodi Grand Prix, i fjor delte hun værtsrollen med Lise Rønne (som bliver det kvindlige islæt til maj i København) og Sofie Lassen-Kahlke. For 2 år siden var det sammen med Emil Thorup, at hun guidede seerne sikkert gennem finalen. Danskerne kender hende ligeledes som værtinde på bl.a. DR’s «Aftenshowet» og «Sporløs».

 

Jacob Riising er ligeledes kendt for Melodi Grand Prix, men det er mere i den barnlige udgave, da han hele 5 gange har ledet seerne gennem Børnenes MGP. Han har haft børneprogrammerne «Gepetto News» og «Riisings flotte talkshow». I 2011 stillede han op i dirigent-showet «Maestro», hvor den almene dansker for alvor så en mere «voksen» udgave af ham, selvom at han gik ud som en af de første.

 

Årets startfelt består af følgende 10 finalister:

 

Bryan Rice: I choose U
(1) Sangskrivere: Bryan Rice, Lars Halvor Jensen, Johannes Jørgensen, Shanna Crooks.
Bryan Rice – med det borgerlige navn, Brian Risberg Clausen, er allerede et etableret navn både inden og uden for Danmarks grænser. Første erfaring danskerne havde med ham, var i talentshowet «Stjerne for en aften» i 2003, hvor han blev nr. 3 i den indledende runde. (Vinneren af denne blev for øvrigt Jacob Sveistrup, som senere vandt Dansk MGP 2005). I 2005 kom hans store gennembrud, da han udgav sangen «No promises», som var med på soundtracket til filmen «Nynne». Han placerede sig solidt på de danske hitlister, og hans veje stod derefter åbne. Debutalbummet «Confessional» solgte til guld i Danmark, og kom ud i 14 lande. Han har siden hen udgivet 4 albums (3 studie + 1 live) samt 15 singler. Han deltog som medforfatter på sangen «Underneath my skin», som Christina Undhjem sang ved Dansk MGP i 2009. I 2010 stod han selv på scenen ved Dansk MGP, han var et af 3 wildcards dette år, og førte sangen «Breathing» til en 2. plads

 

Rebekka Thornbech: Your lies
(2) Sangskrivere: Danne Attlerud, Gustav Eurén, Niclas Arn.
Rebekka Thornbech er et av de mere ukendte navne som stiller i år. Hun skriver selv musik, mest inden for melodi- og vokalbaseret pop, med rødder dybt forplantet i coutry og blues. Hun mestre selv akustisk guitar, og ved hendes side står 2 af hendes søstre normalt, og danner kor når hun optræder. Hun udgav i 2013 hendes første single, og ganske godt planlagt, udkommer hendes debut-album «So be it» den 8. marts.

 

Sonny: Feeling the you (wildcard)
(3) Sangskrivere: Sonny, Frederik Tao Nordsøe Schjoldan, Thomas Lumpkins.
Sonny – eller Sonny Fredie Pedersen, er bredt kendt i den danske befolkning, både som: artist, danser, koreograf og sanger. Han er ud af en kendt danse-familie, og sammen med søsteren Gigi, har han gennem barndommen været i bl.a. tv med dans i forskellige udgaver og konkurrencer. Som voksen har han udvidet med bl.a. sang, og har høstet store roser for sin deltagelse i musicals som: «Grease», «West side story» & «High School Musical – on stage». Han har udgivet 3 albums, og har efter at være flyttet til Los Angeles, deltaget som professionel i «Dancing with the stars», hvor partnerne har været Christina Aguilera og Nicki Minaj.

 

Danni Elmo: She’s the one
(4) Sangskrivere: Engelina, Kenneth Nicolaisen, Søren Vestergaard, Marcus Linnet.
Danni Elmo har 2 gange tidligere stillet op ved Dansk Melodi Grand Prix. I 2006 stillede han med sangen «2 in 1», som han sikrede sig en flot 2. plads med, bare 12 point efter vinderen Sidsel Ben Semmane. Året efter stillede han atter op igen, denne gang med sangen «Meaning og life». Han tog sig videre fra den 1. semifinale til finalen, men endte udenfor top 5 på den store aften.

 

Emilie Moldow: Vi finder hjem
(5) Sangskrivere: Engelina, Ole Brodersen, Kasper Larsen, Basim.
Emilie Moldow så danskerne første gang ved den danske udgave af børnenes MGP i 2001. Efterfølgende har hun været med som «feature» på numre, bl.a. med rapperen Pede B.

 

GlamboyP: Right by your side
(6) Sangskrivere: Mathias Kallenberger, Andreas Berlin, Jasmine Anderson.
GlamboyP, eller Patrick Spiegelberg startede med at vinde den danske udgave af «Popstars» i 2003, hvor han var en del af boybandet Fu:el. Deres single «Please, Please» gik ret ind som nr. #1 på den danske Singleliste. Efterfølgende kom et debut-album, men dette blev aldrig en succes. Patrick har siden levet av dans og musik. Man har i årets X-Factor på DR kunne se ham som hjælpedommer for Lina Rafn.

 

Nadia Malm: Before you forget me (wildcard)
(7) Sangskriver: Nadia Malm.
Nadia Malm (Hansen) er bedst kendt for hendes samarbejde med DJ-duoen Svenstrup & Vendelboe, men de første spæde erfaringer danskerne havde med hende, var i den danske udgave av «Idols» i 2004. Mest kendt er hun for sammen med DJ-duoen, at synge på sangene: «Dybt vand» + «Glemmer dig aldrig». «Dybt vand» blev bl.a. nr. #1 på den danske Singles Chart – og «Glemmer dig adrig» tog de 4 priser ved Danish DeeJay Awards 2013, vel at mærke, også alle 4 kategorier som de var blevet nomineret i!

 

Basim: Cliche Love song
(8) Sangskrivere: Lasse Lindorff, Kim Nowak-Zorde, Daniel Fält, Basim.
Basim – med det borgerlige navn: Anis Basim Moujahid, blev kendt som en sød og charmerende gut i den danske udgave af «X-Factor» i 2008. Han tog sig til en kvartfinale, før «X-Factor» vejen blev blokeret. Men på dét tidspunkt, havde han allerede charmet sig ind hos mange unge piger, og red på en bølge av popularitet derefter. Han har udgivet 2 albums og 6 singler. I 2009 var han med i «Vild med dans», men måtte sande at dansen måske ikke var hans stærkeste kort på hånden, da han endte på en 9. plads.

 

Anna David: It hurts (wildcard)
(9) Sangskrivere: Anna David, Lasse Lindorff, Kim Nowak-Zorde, Jeremy Huffleman, Marli Harwood, Michael Harwood, Nick Keynes.
Siger man «Fuck dig» – siger man også Anna David, for over natten gjorde hun sig bemærket med den anderledes titel på sin sang, og som sikrede sig et hit i Danmark. Det var dengang i 2005, og meget vand er løbet gennem åen siden. 4 albums er det blevet til, og 23 singler i Danmark. Derudover har hun haft 6 singler i Tyskland, men også de øvrige nordiske lande har haft hende på besøg, og ligeledes Østrig tog hende til sig. Hun har tidligere været deltager i «Vild med dans» samt «Toppen af poppen», og har på TV2 været med i serien «Store drømme». Pt. er hun aktuel i opsætningen af «Grease», hvor hun som «Sandy» står på scenen i Tivolis Koncertsal.

 

Michael Rune feat. Natascha Bessez: Wanna be loved (wildcard)
Sangskrivere: Lars Halvor Jensen, Martin Larsson, Luke Madden, Lemare Obika.
Michael Rune er en veletableret saxofonist, og har tidligere selv udgivet singlen «Min indre stemme» (2011) sammen med Nadia Gattas. Året efter utgav han singlen «Væk i natten» sammen med Cecilie Fleur. Han har gennem de sidste mange år arbeidet med en masse DJs i ind- og udland. Med på scenen finder man amerikanske Natascha Bessez, som normalt gør det mest indenfor Euro-pop og house.

 

Hvis du er blandt dem som ikke kan vente på lørdag aften, før sangene skal høres, kan du høre dem i fuld længde på Danmarks Radios Grand Prix sider >> Her <<.

 

Afstemningen deles lige mellem seerne og fagjuryen. I den indledende runde bliver seerne ikke præsenteret af fordelingen. De 3 bedst placeret går i Superfinalen, og her vil stemmerne blive fordelt med 30 point fra juryen og 30 point samlet fra seerne. Seernes 30 stemmer, vil være opgjort ud fra procentandelen det enkelte bidrag har fået. (50% af alle stemmer = 15 point). Fagjuryen vil give point tild eres top 3 – fordelt med 1, 2 & 3 point.

 

Fagjuryen kommer til at bestå af følgende 5 medlemmer: Jørgen de Mylius (tidligere MGP-vært, kommentator, musik-geni, forfatter, radio & tv-vært), Camille Jones (Sangerinde, deltog i MGP 2007), Søs Fenger (Sangerinde), Chief1 (Producer, Sangskriver & DJ – skrev bl.a. DK’s vinderbidrag i 2012 + 1997) samt Cutfather (Producer, tidligere X-Factor dommer).

 

Der bliver lørdag aften et kærligt gensyn, med nogen af de mest populære danske Grand Prix legender gennem tiderne. Det sker når Kirsten og Søren – Hot Eyes, Birthe Kjær, samt Rollo & King indtager Arena Fyn! Kirsten og Søren var de store vindere i 80’erne, med hele 3 sejre bag sig. Birthe Kjær var den evige 2’er, ja altså indtil 1989, hvor hun med et pennestrøg røg til tops. Rollo & King red på en bølge, da de tog den danske sejr i 2001, og næsten tog den europæiske sejr på hjemmebane i Parken.

 

Skal man lytte til bookmakerne i Danmark, så er der ikke et helt sikkert top 2 felt. Blandt de 4 største bookmakere, går navnet Bryan Rice igen flest gange, men også Rebekka Thornbech & Anna David går igen. Hos Unibet er det derimod Michael Rune ft. Natascha Bessez og Nadia Malm som indtager toppen.

 

Et er sikkert, lørdag aften omkring kl. 22:30 er der en dansk vinder, og vi ved alle hvem som skal forsøge at tage Dannebrog til tops på hjemmebane i København. Men først er der blot at læne sig tilbage og skrue op for lyden på DR kl. 20:00, og nyde 10 velkomponeret sange, og endnu en aften i notalgiens tegn. Velkommen til Dansk Melodi Grand Prix 2014 – direkte fra H. C. Andersens hjemby, Odense!

 

 

Del:
Relaterte artikler
MGP 2023
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien