Intervju med Ilebek

Ilebek har tidligere jobbet med en rekke artister og band, deriblant rapgruppen Pen Jakke. Nå er han aktuell som soloartist og deltar i årets MGP med låta «Who Needs the Universe».

Ilebek, eller Andreas Ihlebæk som han heter, er 31 år, kommer fra Fredrikstad og er bosatt i Los Angeles. Han slapp sin debutsingel «Love fades» i fjor høst og i disse dager forbereder han sitt første soloalbum under artistnavnet Ilebek.

Ilebek deltar i årets Melodi Grand Prix med låta «Who Needs the Universe» som han har skrevet selv, Fred Ball har stått for produksjonen.

Vi har intervjuet Ilebek for å bli litt bedre kjent med han:


Hei Ilebek!
Kan du fortelle litt om din musikalske bakgrunn?
Moren min er pianolærer, så jeg satt ved siden av henne og hamret på tangentene fra jeg var to år. Jeg er likevel selvlært på piano, ettersom jeg aldri hadde tålmodighet til å lære teori av henne. Jeg var mye mer interessert i å eksperimentere på egenhånd. Det var først i voksen alder at jeg fikk teorien innabords ved å studere på Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Jeg oppdaget tidlig soul ved å grave i vinylplatene til foreldrene mine og Marvin Gaye, Michael Jackson og Stevie Wonder var de første store heltene. Da jeg var 12 år flyttet vi fra Hamburg i Tyskland til San Francisco, og der falt jeg hodestups for hip hop og jazz. Da jeg kom tilbake til Norge tok jeg med denne musikk-bagasjen og begynte å leke med folk som Son of Light, Tommy Tee, Pen Jakke osv.

I dag er fortsatt soul min største musikalske kjærlighet, men jeg er vel ellers et produkt av å være interessert i absolutt alt som rører seg av musikk. Sjangerfundamentalisme er ikke for meg.

Hvorfor er du med i Melodi Grand Prix?
Fordi det er en gøyal og storslagen måte å presentere en ny låt på – og da særlig når man beveger seg innen et vidt pop-begrep, slik jeg gjør det. Som artist, er det inspirerende å jobbe med et team av utrolig flinke folk på NRK som gjør alt de kan for at låta og fremførelsen din skal skinne.

MGP var jo noe helt annet da jeg var mindre, og det hadde sin sjarm, men på en helt annen måte. Ketil Stokkans «Romeo» er jo fortsatt er en av tidenes beste norske festlåter – men nå er det 2014. Nå passer MGP for meg. Jeg er en fyr som liker å leke, underholde, overraske og ikke tar seg selv så altfor høytidelig, og da er det en enkel no-brainer å være med på dette.

Kan du fortelle litt om hva sangen handler om og hvordan den ble til?
Jeg skrev melodien og teksten til refrenget mens jeg satt alene på hytta for ca. halvannet år siden. I utgangspunktet skrev jeg den om en astronaut som drar ut i verdensrommet og forstår at han må slutte å strebe etter det uoppnåelige, og heller komme seg hjem til jorden igjen – til den/de personene som betyr mest for han. Jeg så for meg at han sitter i romskipet og drar i gang allsang med de andre astronautene mens de ser jordkloden nærme seg i vinduet – kledd i drakter omtrent som Beastie Boys i Intergalactic.

Jeg ble veldig glad i sangen, og etterhvert fikk den en mye større betydning for meg. Når jeg skrev teksten til versene i høst, så handlet den ikke bare om astronauten lenger, men om hvor vanskelig det er å være menneske. Som jeg sier i åpningen: «I’m hopeless, I’m wrong, I’ve lost myself in wide abundance». Det er ikke bare astronauten som snakker, men hvem som helst som føler seg overveldet av den verden vi i dag lever i.

Hva kan vi forvente å se under din opptreden?
Jeg er så ufattelig fornøyd med dressen som kostymedesigner Christina Lovery har funnet til meg. Vi snakket i utgangspunktet om astronautdrakt, men så føler jeg vel at det har vært nok robot-drakter med Daft Punk i år. Jeg ba henne derfor heller finne noe som kunne passe til en gentleman-oppdagelsesreisende som ankommer en ny planet rundt slutten av 1800-tallet – men at det samtidig skulle være moderne. Danserne som jeg har fått med meg, ser så bra ut, og er så flinke, at de bare må oppleves.

Hvorfor bør akkurat du og låten din representere Norge i København?
Det er veldig flinke folk med i MGP i år. Det jeg vil trekke frem som viktigst for meg om min egen låt, er at det er en stor gedigen kjærlighetserklæring til det å være menneske. En hyllest til at det er lov å feile, at det er lov å gå på trynet. Når jeg synger «Who needs the Universe?» betyr ikke det at vi skal slutte å strekke oss etter store mål, men at det er viktig å minne oss på hva som er viktigst – og det er menneskene rundt oss. Da kan også veien bli lettere – uansett hva man strekker seg etter. Dette kan kanskje høres banalt ut, men jeg tror vi trenger en jevn tilførsel av enkle, klare budskap – bare se på Pharrells fantastiske «Happy». Jeg tror mange kan få det litt enklere om vi simpelthen minner oss litt oftere på å sette større pris på menneskene rundt oss. Skryte av hverandre, løfte andre mennesker frem og unne andre mennesker suksess. Verden er full nok av galskap og fordomsfulle mennesker. Jeg er ukuelig optimist, og vil gjerne bidra med en optimistisk verdensanskuelse. Hvis folk har lyst til å bli med meg på synge «Heaven is the place where I can find you», så håper jeg de stemmer på meg.

Hva er ditt beste MGP-minne?
Det må være Israels bidrag i 1987, «Shir Habatlanim». MGP var høytid for familien min, men da disse to karene sang svada-teksten «Hoppa hulle hulle hulle» mens alle de andre artistene spilte 80-talls synthpop, så var det et av de øyeblikkene da jeg forsto at det ikke finnes noen fasit for hva du kan gjøre.

Og til slutt: Har du en hilsen til escNorge sine lesere?
Jeg er veldig stolt av å være med i MGP 2014, og jeg håper dere kommer til å ha det gøy i år. Èn ting jeg vil at dere skal huske, er alle de menneskene (ikke bare artistene) som har jobbet utrettelig i månedsvis for å gjøre dette så gøy som mulig for dere. Designere, teknikere, lysmenn, musikk-jury, kabeltrekkere, produksjonsassistenter, regissørerer, dansere og koreografer. Hvert eneste menneske jeg har møtt på veien siden jeg ble med på årets MGP har vist en glødende og overbegeistret entusiasme for å gjøre MGP 2014 helt fantastisk! Håper dere kommer til å bli underholdt og ha det gøy med dette i år!


Vi ønsker Ilebek lykke til med sin deltakelse i årets MGP!

Ilebek deltar i den 3. semifinalen i MGP, søndag 9. mars kl. 20.05 i Folketeateret.
Du kan lese mer om Andreas Ihlebæk og de andre artistene i årets MGP på NRKs egne nettsider www.nrk.no/mgp

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien