Dagens bidrag: Island

Da har vi kommet til femte episode i serien «Dagens bidrag»; Island. Island representeres i år av bandet Pollapönk, og de er start nummer fem i den förste semifinalen, 6. mai.

Pollapönk er er et band som selv beskriver musikken sin som «punkrock for barn i alle aldre». Bandet består av Heiðar Örn Kristjánsson (blåpolli, gitar og sang), Haraldur (Halli) Freyr Gíslason (rödpolli, gitar og sang), Guðni Finnsson (gulpolli, bass) og Arnar Þór Gíslason (rosapolli, tidligere grönnpolli, trommer).

I anledning Söngvakeppnin/Eurovision har de fått med seg to heller uventede korister, nemlig Óttarr Proppé (lillapolli) og Snæbjörn Ragnarsson (oransjepolli). Óttarr er alltingsmann og vokalist i metalbandet HAM, mens Snæbjörn er medlem av det meget populære vikingmetallbandet Skálmöld. 

minipolla

Pollapönk ble startet i 2006, av Heiðar og Halli. De er begge förskolelærere i tillegg til å være musikere, og de önsket å spille musikk for barn, som også resten av familien kunne like. Navnet Pollapönk betyr «punk for/av smågutter». 

Pollapönk er et veldig populært liveband, for både store og små barn. De spiller utallige konserter og opptrer i mange ulike TV-programmer. Siden starten har gruppen gitt ut tre album; Pollapönk (2006), Meira Pollapönk (2010) og Aðeins meira Pollapönk (2011). Blant deres störste hits finner vi «113 vælubillinn» (som du kan höre dem fremföre live på slutten av intervjuet vi gjorde med dem.

Alle gutta har faktisk deltatt i Söngvakeppni Sjónvarpsins tidligere, «and (som de selv sier det) lost». Halli og Heiðar deltok som del av gruppen Botnleðja i 2003, der de kom på andreplass bak Birgitta, mens Guðni og Arnar deltok sammen med Dr.Spock i 2008. Heiðar og Halli anser begge nederlaget i 2003 som en av sine verste nedturer noensinne. 

Låten «Enga fordóma» har Halli og Heiðar skrevet sammen, og det er ingen tilfeldighet at bidraget deres handler om kampen mot fordommer og mobbing. Gjennom hele sin åtteårige karriere har dette vært det viktigste temaet for alt Pollapönk har gjort. De har mottatt flere utmerkelser for dette arbeidet. 

 Her er opptredenen fra duellen i finalen, med «pendress» i anledning anledningen.
Det meste av sangen er fortsatt på islandsk her, men de presenterte en smakebit av «Eurovision-versjonen gjennom å synge de siste refrengene på engelsk.
Presentasjonsvideoen er nederst i artikkelen, under teksten. 

Den engelske teksten, «No Predjudice», er skrevet av John Grant. Han er en amerikansk folk-, alternativ- og indierocker, som har gitt ut til sammen åtte album, dels med bandet sitt The Czars og dels som soloartist. Under årets Brit Awards var han nominert i kategorien «International Male Solo Artist». Han er bosatt i Reykjavik, og var et naturlig valg for Pollapönk da de bestemte seg for at de ville ha en engelsk tekst; han er kjent for sine sterke og meningsfulle tekster. Som homofil og HIV-positiv har han også mött sin andel fordommer, så han vet hva han snakker om. 

pollavinn

Som alltid ble det islandske bidraget valgt gjennom Söngvakeppni Sjónvarpsins. Årets Söngvakeppnin var noe endret fra fjorårets, men hovedtrekkene var like; to semifinaler og en finale, to bidrag stemmes direkte videre, av TV-seerne, fra hver semi og en jury valgte to wildcards. Finalen avgjordes i to runder; i förste runde ble seer- og jurystemmer vektet 50/50, og de to höyest plasserte bidragene gikk til duell. Denne duellen ble avgjort kun ved telefonstemmer. 

Pollapönk gikk direkte til finale fra den andre semifinalen, og i finalen vant de seerstemmene i innledende runde, og de knuste duellmotstanderen i «gullfinalen». 

Like etter finale-generalpröven tok Pollapönk, med koristene Óttarr og Snæbjörn, seg tid til en runde med enten-eller. Og her kom det jammen et par heller uventede svar…

Life is way too short for short-sightedness
And tell me who has got the time for narrow-mindedness?
Listen to what I say
‘Cause every bububu… body looks the same on the inside
And it pupupu…. pays to wear a smile

Let’s do away with prejudice
Don’t discriminate, tolerance is bliss
We got to get together on this
Cross this problem off our list

I may stutter when I speak
But you don’t need to call me freak
It’s not trigonometry
Inside we’re the same

Hey

Even if you’re taller or someone who is smaller
Or perhaps you’re thinner or one who loves his dinner
Listen to what I say
‘Cause every bububu… body looks the same on the inside
And it pupupu…. pays to wear a smile

Let’s do away with prejudice
Don’t discriminate, tolerance is bliss
We got to get together on this
Cross this problem off our list

I may stutter when I speak
But you don’t need to call me freak
It’s not trigonometry
Inside we’re the same

Hey

Let’s do away with prejudice
Don’t discriminate, tolerance is bliss
We got to get together on this
Cross this problem off our list

I may stutter when I speak
But you don’t need to call me freak
It’s not trigonometry
Inside we’re the same

Let’s do away with prejudice
Don’t discriminate, tolerance is bliss
We got to get together on this
Cross this problem off our list

I may stutter when I speak
But you don’t need to call me freak
It’s not trigonometry
Inside we’re the same

Island har deltatt i Eurovision Song Contest 27 ganger, og har som beste resultat to andreplasser, fra 1999 og 2009. I Malmö i fjor var det Eyþór Ingi som forsvarte de islandske fargene, med bidraget «Ég á líf». For sjuende gang på rad gikk Island til finale, hvor Eyþór endte på 17. plass. 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien