Dagens bidrag: Georgia

Georgia representeres i år av Etnojazz/jazzfusion-gruppen The Shin som sammen med sangerinnen Mariko skal fremføre bidraget Three Minutes to Earth i København.

Mariko Ebralidze ble født i Tblisi i 1984. Hun har bachelorgrad som solist og lærer fra Zakaria Paliashvilis musikkskole samt Georgias pedagogiske institutt for musikk og kunst med spesialområde popmusikk. Hun har deltatt på flere musikkfestivaler i både Georgia, Aserbajdsjan og Tyskland. Siden 2008 har hun vært solist for Tblisi kommunes eget storband.

Gruppen The Shin ble etablert i 1998 og er kjent i Georgia for stor sjangerbredde og musikalsk kreativitet. Etnisk georgisk musikk blandes gjerne med jazz og mer vestlig popmusikk. Gruppen består av Mamuka Gaganidze, vokal/perkusjon, Zaza Miminoshvili, gitar, Zurab Gagnidze, bass, samt Alexander Chumburidze med dans og scenekunst.

Mamuka Gaganidze startet tidlig, og i foreldrene forteller at han som treåring allerede kunne de fleste georgiske folkevisene på rams. Seks år gammel lærte han seg å spille piano, og i denne perioden ble han medlem av musikkensemblet Nergebi (spirene). Sammen med ensemblet turnerte Mamuka både i Russland og Georgia. Etter en kronerulling sammen med noen gode venner med gitarer som mål, startet han og vennene band. Sammen begynte de å spille de å spille på fester, gata etc, kort sagt der de kunne finne et publikum. Selv under en periode i hæren var musikken en del av hans liv. Han startet etterhvert studier ved Statskonservatoriet i Tblisi, først med orientalske studier, deretter kinematografi og avsluttet tilslutt med ferdig utdannelse innen juss.
Musikken var fortsatt en stor del av Mamukas liv, og han startet nå en kvartet sammen med venner, og de ble etterhvert ganske populære i hjemlandet. Kvartetten ble av ulike årsaker oppløst omtrent samtidig med at det brøt ut borgerkrig i Georgia. En tøff periode fulgte til Mamuka ble oppringt av Zaza Miminoshvili som overtalte ham til å flytte til Tyskland og bli en del av Zaza’s band Adio, som da var allerede ganske så anerkjente. Det var i denne perioden med Adio at Mamuka fant sin musikalske egenart. Adio ble etterhvert oppløst til tross for lysende fremtidsutsikter. Zaza hadde noen år tidligere dannet bandet The Shin og inviterte Mamuka inn i 2002, og her har han vært siden.

Zaza Miminoshvili ble født inn i kreativ familie full av artister, forfattere og matematikere. I barndommen tilbragte han store deler av tiden hos en nabo som tilfeldigvis eide et piano. Som fjortenåring begynte han å ta gitartimer og spilte i flere musikalske ensembler i skoleregi. Han startet doktorgradstudier innen mekanisk ingeniørfag og fikk Humboldt Research Fellowship som bragte ham til Tyskland. Her dannet han Adio sammen med Zurab Gagnidze og fikk til slutt kontakt med Mamuka Gaganidze.

Zurab Gagnidze ble født inn i en familie med stor sangglede, og det sies at han startet å synge allerede som treåring. Han studerte sang allerede som tiåring med bestemoren som lærer, men valgte raskt rockegitar som sitt instrument. Han gikk senere over til bass og dannet sitt første band i tiende klasse. Zurab studerte etterhvert informasjonsteknologi ved Tblisi polytekniske institutt, og fikk en plass ved universitets eget ensemble Khomli. Han fullførte studiene i London. Etter en stund ble han kjent med Zaza, og et langt vennskap og musikalsk samarbeid startet.

Alexander Chumburidze kom inn som fjerde medlem av The Shin i 2009 og er performance artist og danser. Han har bakgrunn fra Tblisi Zakariadze Culture College og har vært medlem av ensemblet Erisioni. Han har deltatt i flere kjente show, blant andre The Legend of Tamar og Georgian Legend. Han opprettet ensemblet Samaya i 2008 og bidro her både som danser og scenekoreograf.

The Shin/Mariko Ebralidze ble valgt internt av den georgiske kringkasteren GPB, og Georgia har start nummer 4 i andre semifinale 8. mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien